„Un alt obiectiv va fi susţinerea ca R.Moldova să aibă condiţiile necesare semnării sau parafării acordului de asociere la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din luna noiembrie. România va susţine nu numai Moldova, ci şi acordul de asociere la UE al Ucrainei. Sperăm să fie o reuşită, pentru că deocamdată Parteneriatul Estic este un succes, iar povestea de succes se numeşte R.Moldova şi am vrea, ca ţară de responsabilă şi promotoare alături de Polonia a Parteneriatului Estic, am vrea ca acest Parteneriat al UE să se materializeze prin acorduri de asociere a R.Moldova şi Ucrainei la UE”, a declarat Băsescu, înainte de plecarea la Summit-ul şefilor de stat din Europa Centrală, de la Bratislava.
Preşedintele a reiterat că România susţine procesul de extindere a UE cu R.Moldova şi ţările Balcanilor de Vest, dar şi avansarea proceselor democratice în aceste state.
„Europa toată nu poate să privească cu maxim optimism la securitate şi pace atâta timp cât Balcanii de Vest încă sunt în afara UE, atâta timp cât în această regiune încă avem consistente conflicte şi abordări inter-etnice şi naţionaliste”, a afirmat Băsescu, adăugând că regiunea are nevoie şi de alte proiecte transfrontaliere de genul podului de la Calafat-Vidin.
El a arătat că la Summit-ul de la Bratislava va susţine luarea unor măsuri de relansare a creşterii economice durabile în UE, de reducere a şomajului în rândul tinerilor. „De asemenea, vom susţine necesitatea unui echilibru între măsurile de austeritate şi măsurile de creştere economică, plecând tot de la realităţile României că după o perioadă relativ scurtă de măsuri de austeritate, un an şi jumătate, doi ani, este necesară relansarea creşterii economice, iar România are mijloace să o facă, problema este dacă le valorifică. Şi aici mă refer în primul rând la utilizarea fondurilor europene, la facilitarea investiţiilor străine directe”, a spus Băsescu.
Şeful statului a arătat că la Bratislava va ridica şi problema Strategiei Dunării. „Un obiectiv major va fi să ridic problema Strategiei Dunării, pentru că toţi vorbim despre Strategia Dunării, dar acum este momentul ca statele membre ale UE să avanseze proiectele de finanţare pentru bugetul 2014-2020 în mod corelat şi să se reflecte alocări din bugetele repartizate fiecărui stat dunărean în proiectul care să vizeze modernizarea transportului pe Dunăre şi atingerea acestui obiectiv”, a mai spus preşedintele.
La Summit-ul de la Bratislava participă 21 de şefi de state şi de guverne din zonă, precum şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, tema fiind „Strategia creşterii pentru redresare după criză”.