Pensii 2024. Ce se întâmplă cu a 13-a pensie, ce scrie în legea care se aplică de la 1 septembrie

Noua lege nu prevede o a 13-a pensie pentru pensionari. În schimb, se vor păstra voucherele sociale, dar şi acestea cu un cuantum diminuat de anul viitor.
Filip Stan
21 iul. 2024, 08:42
Pensii 2024. Ce se întâmplă cu a 13-a pensie, ce scrie în legea care se aplică de la 1 septembrie
S-a votat a 13-a pensie şi s-a respins majorarea vârstei de pensionare. Locul unde pensiile vor fi majorate începând din 2026

Pensii 2024. Elveția vrea să sară în sprijinul pensionarilor și să acorde a 13-a pensie dat fiind faptul că viața s-a scumpit foarte mult, Ungaria o acordă deja, iar Polonia are o formă chiar şi pentru a 14-a pensie. Pensionarii din România au cerut, la rândul lor, plata unei pensii anuale suplimentare sau a 13-a pensie.

S-a votat a 13-a pensie şi s-a respins majorarea vârstei de pensionare. Locul unde pensiile vor fi majorate începând din 2026

Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat. La 1 septembrie 2024 va intra în vigoare o nouă lege a pensiilor. Nici pe baza acestei legi a pensiilor nu va exista o a 13-a pensie pentru pensionari.

PENSII 2024. Milioane de pensionari români vor primi plicurile aşteptate de-o viață. Când vine poştaşul cu preţiosul DOCUMENT

Sondajele de opinie arată că o propunere vizând majorarea, treptată, a vârstei de pensionare, de la 65 până la 66 de ani, a fost sortită eşecului, ceea ce s-a şi îântâmplat în Elveţia, prin referendum. În schimb, cea de a doua propunere, vizând acordarea celei de a 13-a pensii în fiecare an, similar cu cel de al 13-lea salariu are şanse să fie adoptată.

53% din cei intervievaţi au declarat că susţin iniţiativa, în timp ce 43% sunt împotrivă. În prezent, pensia medie de în Elveţia este plafonată la 2.450 de franci (2.570 de euro) pentru o persoană singură şi 3.675 de franci pentru un cuplu căsătorit. Este vorba de sume insuficiente pentru o ţară considerată una din cele mai scumpe din lume.

A 13-a pensie. Unde şi de când se primeşte şi ce cuantum va avea. Condiţia Guvernului pentru a livra banii pe card

De exemplu, chiria pentru un apartament de trei camere într-un oraş din Elveţia este de cel puţin 3.000 de franci (3.150 de euro) iar o cafea costă mai mult de cinci franci (peste 25 RON).

Ungaria acordă o a 13-a pensie infimă. Guvernul maghiar a avut această inițitivă, dar a 13-a pensie este de doar 25 de lei.

„În urmă cu câteva zile, ministrul de finanțe Mihály Varga a declarat că este corect ca pensionarii să primească un bonus de pensie în luna noiembrie a acestui an. Prima de pensie este plătită doar dacă creșterea economică depășește 3,5%. Iar potrivit lui Mihály Varga, aceasta ar putea fi mai mare în acest an – creșterea economică ar putea fi de 3,6 la sută.

În acest caz, prima de pensie ar putea fi de maximum 2.000 de forinți (adică 25 de lei)

Deciziile de recalculare a pensiilor. Data când le aduce poștașul la poartă

CNPP anunță că deciziile de recalculare a pensiilor vor fi trimise între 15 și 31 august. Această precizare survine în urma discuțiilor din spațiul public privind posibilele scăderi ale pensiilor.

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, nu s-a emis încă nicio decizie de recalculare a pensiilor în conformitate cu Legea 360/2023. CNPP menționează că dosarele de pensionare sunt supuse unei verificări periodice de către specialiștii din casele teritoriale de pensii, practică aplicată încă de la implementarea sistemului de pensii, începând cu Legea nr. 27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 și Legea nr. 263/2010. „Până în acest moment nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023. Dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiștii din casele teritoriale de pensii. Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii (începând Legea nr. 27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 și Legea nr. 263/2010). Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei, ori de diminuare. În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranșă, iar în cazul diminuării sumele se achită eșalonat”, transmite CNPP pe pagina sa de socializare.

În anul 2023, Corpul de Control al CNPP a emis 870 de decizii în urma verificărilor efectuate, dintre care 361 au dus la majorarea pensiilor pentru anumite dosare, iar în 509 cazuri s-a dispus recuperarea debitelor.

De-a lungul anilor, numărul situațiilor în care s-a cerut revizuirea a înregistrat o scădere constantă. „În anul 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise după verificările făcute de Corpul de Control al CNPP dintre care pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor. De altfel, de la un an la altul, numărul situațiilor în care s-a impus revizuirea a scăzut constant. Aceste decizii de revizuire nu au nicio legătură cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformează sistemul public de pensii”, a mai transmis CNPP.

Pensii 2024: veniturile seniorilor cresc în medie cu 13,8% în septembrie

Odată cu introducerea Legii 360/2023 în sistemul de pensii publice din România începând din acest an, pensionarii au fost afectați de o nouă metodă de calcul, aparent simplă la prima vedere, dar cu accentul pus pe anii de muncă efectuați.

Legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și semnată de președintele Klaus Iohannis pe 6 decembrie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta stipulează că începând cu 1 ianuarie 2024, pensiile vor fi recalibrate, urmând să crească cu 13,8% în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, stabilit la 2.032 lei.

Potrivit noilor reglementări, cuantumul pensiei va fi determinat prin multiplicarea numărului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a legii și media stagiilor de cotizare prevăzută în legislația anterioară, care era de 25.

La momentul intrării în vigoare, valoarea punctului de referință este de 81 de lei, fiind ajustată anual în luna ianuarie în funcție de rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. În 2024, valoarea punctului de pensie va crește cu 13,8%, atingând suma de 2.032 lei.

Voucherele sociale pentru 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum vor fi acordate

Dacă nu se acordă a 13-a pensie, se menţin voucherele sociale. Începând cu anul 2025, voucherele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde vor avea o valoare de 125 de lei și vor fi acordate pentru diferite categorii de persoane.

În perioada 2025 – 2027, voucherele sociale pentru produse alimentare și mese calde vor avea valoarea nominală de 125 de lei, iar distribuția acestora se va face o dată la șase luni. Plafonul maxim de venituri până la care un angajat român poate beneficia de tichete sociale electronice pentru alimente și mese calde a ajuns la 2.000 de lei, comparativ cu 1.700 de lei, cât era anul trecut.

În perioada 2025—2027, sprijinul material prevăzut la alin. (1) lit. a) are o valoare nominală de 125 lei și se acordă o dată la 6 luni următoarelor categorii de persoane defavorizate:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta de minimum 65 de ani, împlinită la data prelucrării bazelor de date, care beneficiază de indemnizație socială;
  • persoanele — copii și adulți — încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Citește și: Vouchere sociale 2024. Care pensionari pierd 500 de lei de pe carduri de alimentele după recalculare

În anul 2024, tichetele sociale sunt acordate o dată la două luni și au o valoare de 250 de lei. Beneficiarii stabiliți de către autorități sunt:

  • pensionarii din sistemul public de pensii, cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • copii și adulți cu grad de handicap grav, cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • familii cu cel puțin doi copii în întreținere, cu handicap grav, care câștigă sub 2.000 de lei;
  • familii cu cel puțin doi copii care câștigă sub 675 de lei de persoană;
  • familii/persoane cu drept de ajutor de incluziune;
  • persoane fără adăpost.

Citește și: Vouchere de vacanţă 2024. Ce puteţi face cu tichetele de vacanţă nefolosite de anul trecut, atenţie la data de expirare!

Spynews
Cele două ipoteze luate în calcul de anchetatori în cazul morții lui Andrei Versace. Ce se știe despre ultima perioadă din viața lui
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Stațiunea din România care s-a reinventat peste noapte. Adorată de bunici, a căzut în paragină după Revoluție. Se laudă acum cu un lucru atestat internațional și plin de proprietăți miraculoase. Prețurile sunt mici la cazare și se primesc vouchere de vacanță
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Cine este principalul suspect în cazul crimei din Brăila. A avut nevoie de 33 de secunde pentru a-și executa planul
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Tragedie după tragedie în Brăila! Fratele principalului suspect în cazul ucideii Marinei a murit într-un accident de mașină
Spynews
Alertă ANM! A fost emis cod galben de ploi, vijelii și grindină. Canicula nu dispare, însă, din România
Evz.ro
Grătarul perfect. Aceasta este regula de aur
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
Mama lui Versace, devastată după moartea fiului său! „Măcar și-a găsit el...” Câte sute de euro îi trimitea lunar, pentru cheltuieli EXCLUSIV
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Amendă 1.300 de lei, chiar dacă ai documentele la tine. Dreptul legal pe care șoferii NU îl au
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Incendiu devastator în Sectorul 2 al Capitalei: cinci case afectate și patru persoane intoxicate cu fum
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'