Greşeala care-ţi poate strica vara dacă locuieşti la bloc. Amenzile sunt mai mari ca renovările din apartament

Viaţa la bloc înseamnă mai puţin stres cu îngrijirea grădinii, dar implică multe retricţşii care vin la pachet cu amenzi uriaşe dacă sunt încălcate.
Mircea Filipescu
21 iul. 2024, 13:13
Greşeala care-ţi poate strica vara dacă locuieşti la bloc. Amenzile sunt mai mari ca renovările din apartament
În ce condiţii ai voie să montezi camere de supraveghere la bloc. Ce este interzis să filmezi, amenzile sunt imense

Viața la bloc impune și renovarea locuinței, măcar o dată la câțiva ani. Orice proprietar face mici reparații sau mari schimbări, în funcție de buget și de noile trenduri.

Lucrările de renovare într-un apartament produc moloz, cantități de praf și alte deșeuri de construcții care trebuie aruncate. Regulile conviețuirii la bloc impun proprietarilor să nu le ducă la ghenă, alături de resturile menajere. Există locuri speciale de depozitare pentru materialele rezultate din reparații.

Boala unui bărbat din Cluj îi deranjează pe locatarii blocului. Vecinii i-au lăsat un bilețel în ușă: „Sunetul tusei este puternic și deranjează”

Renovarea locuinței, reguli stricte

Fiecare proprietar de apartament poate să-l renoveze, atunci când consideră că este necesar. Viața la bloc presupune, însă, o serie de reguli obligatorii pentru cei care execută astfel de lucrări. Dacă este vorba despre intervenții de amploare mai mare, care necesită remodelarea spațiului de locuit este nevoie de autorizație de la primărie.Proprietarul trebuie să respecte programul de liniște, așa cum spune regulamentul intern. De asemenea, el nu are voie să facă intervenții care pot afecta structura de rezistență a blocului sau care i-ar afecta pe ceilalți proprietari de apartamente.

O altă regulă foarte importantă, ce trebuie respectată de cei ce-și renovează locuințele este legată de depozitarea deșeurilor. În acest sens, viața la bloc presupune respectarea unor reglementări foarte clare, conform legii. Cei care nu se conformează riscă amenzi destul de mari.

Anunţ important pentru cei care stau la bloc! Cine sunt locatarii care vor fi scutiți de anumite cheltuieli. Sigur trebuie să știi asta

Viața la bloc presupune respectarea regulilor cu privire la depozitarea deșeurilor din construcții. Proprietarii care își renovează locuințele nu le pot depozita oriunde. Acestea sunt colectate, contra unui tarif, de operatorul de salubritate sau de o firmă specializată, la cerere. Prețurile nu sunt reglementate prin lege, ci de cererea și oferta din piață, drept care sunt diferite de la o firmă la alta, potrivit evz.ro.

Dacă până acum câțiva ani cei care construiau nu duceau grija deșeurilor, în prezent lucrurile s-au schimbat. Ei nu mai pot să lase sacii cu resturi de construcții pur și simplu lângă ghene sau să le arunce pe câmp, oriunde. Cei care o fac riscă să plătească amenzi foarte mari. În plus, legea permite autorităților să confiște și vehiculul cu care au fost cărate aceste deșeuri.

Drept care, pentru a vă bucura de viața la bloc într-un apartament proaspăt renovat, interesați-vă din timp ce trebuie să faceți. Altfel, amenzile pe care le riscați sunt mai mari decât costurile cu debarasarea acestor deșeuri.

Conform legii,amenzile pentru cei care lasă deșeurile în locuri nepermise, pornesc de la 1.000 lei  și pot ajunge la 1.500 lei pentru persoane fizice. În cazul persoanelor juridice se mai adaugă 1.000 de lei, pornind de la 2.000 lei la 2.500 de lei. Viața la bloc presupune respectarea regulilor cu privire la deșeurile rezultate din renovare. În caz contrar, sancțiunile sunt acordate de Garda de Mediu sau de Poliția Locală.

OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor stabilește sancțiuni foarte drastice pentru cei care abandonează deșeurile în alte spații decât cele amenajate. Este sancționată și incendierea acestora. În astfel de cazuri, amenzile sunt cuprinse între 30.000 și 45.000 de lei pentru persoanele fizice: Sumele cresc de la 50.000 la 70.000 de lei pentru persoanele juridice.

De asemenea, se poate adopta și măsura confiscării autovehiculului folosit la transportul deșeurilor.

Ajutor de 750 de lei de la stat pentru românii care stau la bloc. Ce trebuie să faci pentru a primi banii

Ajutor de 750 de lei de la stat pentru românii care stau la bloc. Ajutorul financiar este destinat categoriilor vulnerabile, incluzând: pensionarii cu vârsta peste 60 de ani, persoanele cu handicap și venituri reduse, persoanele singure care primesc ajutor social, familiile care beneficiază de alocație de susținere, familiile cu o medie de venit lunar de până la 2.000 de lei pe membru, scrie Capital.

Citeşte şi: Sfaturi utile pentru românii care locuiesc la bloc. Cum poți să plătești mai puțin la întreținere

Inițial, termenul pentru utilizarea fondurilor a fost stabilit la 15 aprilie, dar a fost extins până la 31 decembrie 2024, conform OUG 34/2024. Locuitorii trebuie să respecte câteva reguli esențiale pentru a beneficia de acest sprijin: montarea repartitoarelor trebuie realizată de o firmă autorizată, costurile inițiale vor fi acoperite din fonduri proprii, statul va rambursa suma de 750 de lei după finalizarea instalării, până la 27 decembrie 2024.

Nu vor beneficia de acest ajutor financiar locuitorii care nu au domiciliul în România sau persoanele care se află în detenție. Este important ca toți cei eligibili să fie la curent cu aceste condiții pentru a se asigura că pot accesa sprijinul oferit de stat.

Pentru a beneficia de ajutorul financiar, locuitorii trebuie să se asigure că se încadrează în categoriile menționate, trebuie să aleagă o firmă autorizată pentru montarea repartitoarelor şi să păstreze toate documentele necesare pentru a primi rambursarea de 750 de lei.

Citeşte şi: Anunţ important pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toţi proprietarii de apartamente trebuie să știe paradoxul

Practic, ajutorul de 750 de lei oferit de stat pentru montarea repartitoarelor de căldură este o oportunitate importantă pentru locuitorii de la bloc cu venituri mici. Respectând termenele și condițiile stabilite, aceștia pot beneficia de un sistem eficient de repartizare a costurilor cu energia termică, contribuind astfel la economii semnificative și un consum mai responsabil.

Anunţ important pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toţi proprietarii de apartamente trebuie să știe paradoxul

Când vine vorba despre cel mai sigur etaj de la bloc în caz de cutremur, părerile sunt împărțite. Unii se simt în siguranță la parter, în timp ce alții consideră că este mai bine să fie la etaj. Realitatea este că totul depinde de intensitatea seismului și de construcția clădirii.

Ce reguli trebuie să respecte românii care au pisici şi stau la bloc. Detaliul banal interzis de lege

Potrivit lui Marius Marinescu, expert în construcții civile, un etaj superior este mai sigur. A observat acest lucru în timpul cutremurului din martie 1977. La acea vreme, locatarii de la etajele superioare au avut mai multe șanse să supraviețuiască. În timpul unui cutremur puternic, structura unei clădiri poate ceda pe verticală. Planșeele se pot prăbuși unul peste altul. Prin urmare, cei care locuiesc la ultimul etaj sunt mai puțin expuși pericolelor.

Cum ne protejăm în timpul seismelor?

În România, cutremurele sunt destul de frecvente, mai ales în zona Vrancea. Deși majoritatea seismelor au o magnitudine mică și nu sunt resimțite de majoritatea oamenilor, riscul există. Prin urmare, este important să fiți pregătiți pentru orice eventualitate și să știți cum să reacționați în fața unui cutremur puternic.

Asigurați-vă că locuința dumneavoastră respectă standardele de siguranță seismică. În cazul în care locuiți într-o zonă cu risc seismic ridicat, ar fi indicat să consultați un specialist în construcții pentru a evalua și a lua măsurile corective necesare. Aceste măsuri ar putea include consolidarea structurii sau instalarea dispozitivelor de ancorare pentru obiectele grele.

Situații în care ai nevoie de acordul vecinilor dacă locuiești la bloc. În lipsa acestuia, amenzile pot ajunge până la 100.000 de lei

Familia dumneavoastră ar trebui să dezvolte un plan de urgență care să cuprindă proceduri specifice pentru situațiile de cutremur. Acest plan ar trebui să includă puncte de întâlnire, modalități de comunicare și un set de provizii de urgență care să asigure hrană, apă și alte necesități pentru cel puțin 72 de ore. Un set de supraviețuire pentru cutremure ar trebui să includă următoarele elemente:

  • apă potabilă suficientă pentru cel puțin 72 de ore (recomandat 1 galon pe persoană pe zi);
  • alimente nepereisabile;
  • un set de baterii și lanternă;
  • radio portabil cu alimentare pe baterii sau manuală;
  • trusou de prim ajutor;
  • medicamente esențiale;
  • îmbrăcăminte adecvată condițiilor meteorologice;
  • încălțăminte confortabilă și rezistentă;
  • articole de igienă personală;
  • hărți locale și documente importante.

La ce etaj NU e bine să cumperi un apartament într-un bloc. Problema cu care se confruntă tot mai mulți proprietari

Persoanele care locuiesc în orașele mari sunt nevoite să suporte poluarea fonică venită de la autoturisme și motociclete. Autoritățile locale din București s-au arătat decise să sancționeze proprietarii de astfel de mijloace de transport care fac prea mult zgomot, însă propunerea a fost respinsă de consilieri, deși fenomenul devine mai deranjant de la an la an.

Citește și: Cum poţi scăpa de facturile umflate la întreţinere. Ce trebuie să facă toţi românii care stau la bloc

În București, poluarea ajunge la 100 de decibeli, deși limita admisă de Organizația Mondială a Sănătății este de 50 de decibeli. Fenomenul este cauzat de traficul rutier, feroviar, aerian, dar și de domeniul industriei. Oamenii sunt afectați, uneori fără să realizeze că sunt expuși constant la zgomot.

Conform unui studiu desfășurat de Primăria Capitalei, nivelul de zgomot depășește limitele admise pe 75 de străzi din București. Astfel, aproximativ 700.000 de locuitori sunt afectați de poluarea fonică.

„Nivelul de decibeli de emisie al unui motor nu trebuie să depăşească 95 de decibeli pe timpul nopţii, astfel încât să obținem pragurile mult mai reduse pe care trebuie să le avem la fereastra omului, astfel încât acesta să se poată odihni”, a transmis Gabriel Rău, consilier general PMB, potrivit sursei citate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susține că, dacă în timpul nopții, nivelul de 50 de decibeli este depășit, somnul oamenilor are de suferit. Din această cauză pot surveni diverse probleme de sănătate. Poluarea fonică este și mai mare în timpul zilei, atunci când traficul este mult mai intens. Specialiștii spun că cele mai expuse sunt persoanele care locuiesc la ultimele etaje ale blocurilor, în special în zonele aglomerate.

De exemplu, la etajul 10 se poate trece de 75 de decibeli. Acest lucru se întâmplă din cauza efectului de tunel, influențat de modul în care au fost ridicate unele dintre clădiri, mai arată sursa menționată.

Citește și: Amendă de 10.000 de lei pentru românii de la bloc. Ce nu poți face fără acordul vecinilor și al asociației de proprietari

Spynews
Cele două ipoteze luate în calcul de anchetatori în cazul morții lui Andrei Versace. Ce se știe despre ultima perioadă din viața lui
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Tragedie după tragedie în Brăila! Fratele principalului suspect în cazul ucideii Marinei a murit într-un accident de mașină
Spynews
Alertă ANM! A fost emis cod galben de ploi, vijelii și grindină. Canicula nu dispare, însă, din România
Evz.ro
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului: „Avea...”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Amendă 1.300 de lei, chiar dacă ai documentele la tine. Dreptul legal pe care șoferii NU îl au
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
O turmă de mistreți lovită de o mașină în județul Mureș. Șoferul reținut pentru braconaj
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'