Cum se manifestă oboseala apărută din cauza căldurii. Prof. dr. Vlad Ciurea: „Nu te mai poți concentra, ești confuz, ai tulburări cognitive”

Ce e oboseala care apare pe fondul căldurii? Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat cum se manifestă și ce putem face pentru a funcționa în parametri normali.
Filip Stan
22 iul. 2024, 09:00
Cum se manifestă oboseala apărută din cauza căldurii. Prof. dr. Vlad Ciurea:

Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat cum ne afectează căldurile exagerate creierul. Medicul a spus ce ar trebui să facem în această perioadă ca să funcționăm normal.

Citește și De unde provine carnea de porc de la Auchan. Tu citești eticheta înainte să cumperi?

”România și mai ales sudul țării este prins de această caniculă. Canicula este un fenomen general care afectează aerul, afectează apa, afectează comportamentul, tot acest fenomen de caniculă se reflectă, desigur, și asupra omului, ca structură, dar și asupra activității pe care o are.

În primul rând, cel care suferă este organul de comandă, creierul. Toate funcțiile cerebrale nu mai pot funcționa normal, pentru că asupra lor vine această căldură. La 38° mai bine întrerupem activitatea sau ne retragem într-o încăpere cu aer condiționat pentru că, la activitatea la temperaturi ridicate, creierul suferă. Suferă activitatea cerebrală, ca structură, neuronul nu mai merge, nu mai poate să se concentreze, nu mai poate să-și desfășoare activitatea. Iar activitatea vasculară, suportul vascular al celulelor, nu își mai poate desfășura activitatea”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea la Antena 3.

Medicul a dezvăluit că hipoxia duce la lucruri foarte grave și că ajungi să nu te mai poți concentra, să devii confuz și să ai tulburări cognitive.

”Iar hipoxia, adică mai puțin sânge, mai puțin oxigen în creier, duce la lucruri foarte grave. Pe deoparte nu te mai poți concentra, ești confuz, ai tulburări cognitive, de cunoaștere, de memorie, de organizare, de scriere, de pierdere, iar decizia noastră este greșită. Deci nu putem, sub o căldură foarte mare, să luăm decizii corecte. Noțiunea pe care o folosim noi este oboseala. Da, nu doar că suntem obosiți, suntem epuizați”, mai spune medicul.

Hidratarea e esențială. Vlad Ciurea: „Consumați lichide”

”Și atunci, ce facem? În primul rând trebuie să luăm măsurile de prevenție. Îmbrăcăminte cat mai lejeră, și o hidratare cat mai bună.

Consumați, consumați, consumați lichide. Nu mă refer aici la lichide grele, la băuturi grele, mă refer la apă. Cât mai multă apă la temperatura camerei, nu în cantitate mare, ci câte o câte o gură. Și o alimentație cat mai ușoară. Pentru că întreg organismul și celula nervoasă să fie cat mai relaxate.

Și o activitate în limitele posibilităților. Mai bine cu pauze mai lungi, cu întreruperi, mai bine cu limitare a activității în perioada de maximă căldură, la prânz, și cu ieșit cat mai puțin în exterior unde expunerea este foarte puternică.

Trebuie să protejăm, de asemenea, vârstele extreme. Copilul foarte mic și persoanele foarte în vârstă”, a mai spun renumitul neurochirurg, Vlad Ciurea, în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Citește și Care este adevărul despre dieta Dukan! De câte kilograme poți scăpa și cât de dificil este să te supui restrcțiilor: „Umple farfuria”

Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii de știință
Capital.ro
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate continentele lumii
Playtech.ro
Stațiunea din România, adorată de turiști! E o reală comoară! Vin de la mii de km să o viziteze!
DailyBusiness
Este vestea cea mare! BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Spynews
”Nu îmi este frică”. A fost sau nu Gabi Bădălău bătut de Bianca Drăgușanu?! Ce spune despre presupusele acte de violență ale vedetei de la o petrecere
Evz.ro
Florin Salam, mesaj controversat. Ce le-a transmis manelistul tinerilor
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
O nouă tragedie pe litoralul românesc! O tânără în vârstă de 25 de ani s-a înecat după ce ar fi făcut sărituri de pe dig
Capital.ro
Statul român ia terenurile înapoi. Decizie definitivă în justiție. Zero lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Diana Șoșoacă acuză AUR și Mănăstirea Petru Vodă de denigrare într-un conflict legat de creștinism și globalism
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!