Dieta Dukan este o metodă extrem de populară la care poți apela atunci când te confrunți cu problema kilogramelor în plus. Foarte multe persoane au decis să opteze pentru această metodă, dat fiind că dă rezultate rapide și nu pune prea multe restricții. Totuși, din cazua faptului că această dietă este una care trebuie urmată pe termen lung, nu foarte multe persoane reușesc să o ducă la bun sfârștit. Doctorul Damian a explicat că dieta Dukan se împarte în patru faze, primele două fiind concentrate pe pierderea în kilograme, în timp ce ultimele două se focusează pe menținerea greutății ideale.
Citește și: Cum a reușit Medana, soția lui Alin Oprea, să aibă o talie de viespe! Dieta-miracol care a făcut-o să arate ca un manechin
„Rezultă patru faze, două de slăbire și două de menținere, a căror durată este influențată de numărul de kilograme pe care vrei să le pierzi.
- Faza de atac: Umple farfuria cu alimente bogate în proteine și atât: carne de vită, pui, pește, fructe de mare, șuncă slabă și alte produse din soia, lactate fără grăsimi. Consumă minim 1,5 litri de apă pe zi. În această fază trebuie să reziști între 2 și 7 zile.
- Faza de croazieră: Deja meniul se diversifică, dar nu prea mult. Poți alterna o zi cu proteine cu una în care consumi proteine și legume neamidonoase: varză, conopidă, salată, roșii, fasole verde, vinete, ciuperci, dovlecei. Faza a doua durează până la 12 luni, în funcție de câte kilograme vrei să slăbești.
- Faza de consolidare: Pe lângă alimentele din primele două faze, poți mânca și o porție de fructe pe zi, brânzeturi, carne mai grasă, una sau două porții de amidonoase pe săptămână: paste, orez, cereale, leguminoase. Trebuie să ai doar o zi cu proteine pure, ca în Faza de atac.
- Faza de stabilizare: Această perioadă se referă la menținerea rezultatelor obținute în fazele precedente. În principiu, trebuie să mănânci alimentele din faza de consolidare la majoritatea meselor și să ai o zi de proteină pură în fiecare săptămână, alături de 3 linguri de tărâțe de ovăz. Sunt încurajate plimbările zilnice și mersul pe jos”, spune Dr. Damian.
Ce riscuri poate aduce dieta Dukan
Dieta proteica poate avea ca efect scaderea in greutate, dar, unii cercetatori din domeniul medical o considera nesanatoasa, fiindca limiteaza anumite grupe de alimente cum sunt cerealele si fructele. Din acest motiv, ea e incompleta, din punct de vedere nutritional. Mai mult decat atat, nerespectarea planului de dieta poate crea probleme suplimentare. Consumul ridicat de proteine, impreuna cu o dieta occidentala, poate creste riscul de aparitie al unor boli metabolice.
Rezultatele unui studiu din 2015, realizat pe un grup de femei care au urmat dieta Dukan, au aratat ca regimul de slabit poate prezenta riscuri pe termen lung pentru sanatatea persoanei, conducand la declansarea unor afectiuni precum:
- afectiuni renale;
- afectiuni hepatice;
- osteoporoza;
- boli cardiovasculare.
Dieta Dukan NU este destinata:
- persoanelor cu diabet zaharat dependente de insulina;
- persoanelor care sufera de tulburari de alimentatie;
- persoanelor cu insuficienta cardiaca;
- suferinzilor de boli renale;
- persoanelor cu depresie;
- gravidelor sau femeilor care alapteaza;
Atentie! In cazul in care doriti sa urmati o astfel de dieta, trebuie sa informati un specialist care va poate indruma in functie de istoricul dumneavoastra medical.
Citește și: Dieta cu humus. Slăbeşte sănătos 3 kg pe săptămână. Altfel vei arăta în costum de baie la vacanţa din august