Ea e profesoara de matematică care și-a răsplătit elevii cu note mari la BAC din propriul salariu. „Încerc să-i fac să învețe cu plăcere, să vină cu drag la ore”

O profesoară de matematică din Turda, Cluj, a fost atât de mândră de elevii săi, care au luat note mari la Bacalaureat, încât i-a premiat din propriul său salariu.
Alina Costache
22 iul. 2024, 10:25
Ea e profesoara de matematică care și-a răsplătit elevii cu note mari la BAC din propriul salariu.

Alexandra Avasicei are 28 de ani și e profesoară de matematică în municipiul clujean Turda, la Colegiul „Emil Negruțiu”. Profesoara are un mod interactiv de a preda matematica, prin care-i face pe elevi să meargă la ore cu plăcere.

„Am avut noroc și de copii cărora le-a plăcut Matematica și care au învățat-o cu plăcere. Este adevărat, modul în care predau materia este unul cât se poate de interactiv. Încerc să-i fac să învețe cu plăcere, să vină cu drag la ore”, a dezvăluit Alexandra.

Profesoara are discuții libere cu elevii pe care i-a învățat să pună întrebări de fiecare dată când nu înțeleg ceva. „Cum nu mai există teze, trebuie să îi evaluez într-un fel. Să știu care este nivelul la început de an, dar și la începutul fiecărui modul. Iar apoi, în funcție de rezultate, vedem ce avem de făcut”, a spus ea.

Citește și Se dau 300 de lei pe lună pentru aceşti copii. Ce este „Bursa de rezilienţă 2024”

Profesoara de matematică le-a dat elevilor bani pentru rezultatele de la BAC

După simulări, unul dintre elevi a întrebat-o pe profesoară de ce nu-l recompensează făcându-i un plin la mașină. Și de aici i-a venit ideea cu recompensele după BAC. „Nu mi s-a părut obraznic sau impertinent… propunerea lui chiar m-a amuzat. Și am intrat în joc. După ce m-am gândit câteva momente, le-am spus tuturor că cine ia note mari la Bacalaureat va primi un premiu în bani. Mai exact, cine ia 10 la Bac primește 500 de lei”.

„Au crezut că glumesc. Așa că am venit cu explicații. Am vrut să-i mobilizez să dea tot ce au mai bun din ei. Pentru că am văzut că mulți au potențial. Și, pentru că am în clasă copii care muncesc în vacanțe ca să câștige un ban în plus pentru familiile lor, m-am gândit că premiul i-ar ajuta mult”.

Apoi, au început să curgă întrebările din partea elevilor. „Dar dacă luăm 9,90? Mai luăm premiu?”.

„Le-am spus așa: cine ia la matematică între 9 și 9.50 primește 100 de lei. Cine ia note de la 9.50 în sus până aproape de 10 primește 250 de lei. Cine ia 10 curat câștigă și premiul cel mare”, le-a spus profesoara.

Când au auzit de posibilitatea de a fi premiați, elevii s-au pus serios pe învățat, a spus Alexandra. „Am observat o schimbare în comportamentul lor. Pe tot parcursul anului până în Bacalaureat au fost mai atenți, mai activi la oră, mai interesați. Cred că au învățat mai mult decât ar fi făcut-o dacă nu era în joc acest premiu”.

Cinci elevi au reușit să ia peste nota 9 la examenul de Bacalaureat. „Un singur elev, Lucas, nu a vrut să primească bani pentru nota obținută. A luat nota 9.80, fără să se pregătească în plus, fără meditații, ci doar cu ce a învățat la clasă. Mi-a spus că nu poate accepta premiul de 250 de lei, căci succesul său se datorează efortului depus de mine”.

„A luat 9.95, iar nota a fost premiată cu 300 de lei. Am făcut o excepție, căci era evident că un profesor corector, din cei doi, îi dăduse zece”.

În total, profesoara le-a dat elevilor 900 de lei pentru rezultatele de la BAC. „Am avut doi copii care au primit 250 de lei, unul care a primit 300 de lei și unul care a primit 100 de lei. Am pus deoparte bănuți în fiecare lună. Într-o lună mai mult, în alta mai puțin.. orice surplus se ducea în pușculița copiilor”, a povestit Alexandra.

Profesoara a mai spus că i-a făcut mare plăcere să le facă elevilor ei o astfel de surpriză, așa cum și ei i-au făcut prin interesul acordat învățăturii și notele primite.  „Sunt copii buni și muncitori, care provin din familii cu venituri medii și care lucrează în vacanțe să câștige un ban în plus. Mi-am adus aminte de mine când eram de vârsta lor. Nici eu nu am avut prea mulți bani, mai ales că pe vremea aceea nu existau burse. Și eu am terminat tot un liceu tehnologic, însă am reușit să intru la Universitate, la Babeș-Bolyai, la mate-info. Asta le-am spus și elevilor mei mereu. Nu contează ce liceu faci, contează să te ții de carte, să înveți în plus, să te intereseze, să-ți dorești să ajungi undeva în viață”.

Și colegii profesori ai Alexandrei i-au apreciat gestul foarte tare și chiar au lăudat-o. „În școală ideea a fost apreciată. Însă, pentru că povestea aceasta s-a viralizat cumva, au apărut pe internet și comentarii contra. Dar, mie mi s-a părut o idee bună și iată, am avut rezultate. Chiar mă bucur că am procedat așa”, au scris reprezentanții colegiului.

„Ideea conform căreia nu ar trebui să-i motivăm pe copii să învețe oferindu-le bani este cu dus și întors. Căci există situații și situații. Eu, una, am considerat că, dacă pot face ceva să-i impulsionez, orice în plus față de materia pe care le-o predau, o voi face. Și iată că am tras cu toții lozul câștigător. Consider că a fost un gest mic, însă cu rezultate fantastice”, a mai spus profesoara.

Citește și Anul şcolar 2024-2025. Se scurtează vacanţa mare. Data la care încep cursurile în toamnă și câte zile de vacanță vor avea elevii

Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii de știință
Capital.ro
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Playtech.ro
Stațiunea din România, adorată de turiști! E o reală comoară! Vin de la mii de km să o viziteze!
DailyBusiness
Este vestea cea mare! BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Spynews
”Nu îmi este frică”. A fost sau nu Gabi Bădălău bătut de Bianca Drăgușanu?! Ce spune despre presupusele acte de violență ale vedetei de la o petrecere
Evz.ro
Bogdan Vlădău nu știe cum să-i mai intre în grații Ginei. Vedeta îl ignoră total, cel puțin pe net
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Nuntă cu final tragic! O șoferiță și-a condus mama spre MOARTE, după ce s-a răsturnat într-o râpă.
Capital.ro
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate continentele lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, în vizită oficială la Beijing pentru prima dată de la începutul invaziei ruse
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!