Lege nouă pentru șoferii români cu permis auto categoria B. Numărul vehiculelor cu trei roți, care combină caracteristicile unui scuter și ale unei motociclete, este în continuă creștere, astfel că vom observa tot mai des acest gen de mijloace de transport. Această tendință reflectă nevoia de adaptare la mobilitatea urbană.
În acest context au apărut întrebări în ceea ce privește reglementările legale pentru conducerea acestor autovehicule, mai ales în ceea ce privește permisul de conducere tip B. Conform noii legislații rutiere din România, promulgată de Klaus Iohannis pe 29 aprilie, permisul Categoria B permite conducerea anumitor vehicule cu două și trei roți, dar doar sub anumite condiții stricte. Persoanele care dețin un permis Categoria B pot conduce tricicluri dacă îndeplinesc următoarele criterii:
Deși permisul Categoria B poate fi folosit pentru a conduce motociclete și tricicluri ce respectă criteriile menționate, conducătorii auto trebuie să urmeze un curs de specialitate. Acesta are rolul de a asigura că șoferii dobândesc abilitățile practice necesare pentru a manevra în siguranță aceste vehicule. La finalizarea cursului, participanții primesc o adeverință care atestă competențele dobândite.
Persoanele cu permis Categoria B pot conduce scutere și mopede, dar și motociclete de până la 125 cm³ cu transmisie automată. În Codul Rutier, triciclurile sunt încadrate în aceeași categorie cu vehiculele pe două roți. Totuși, există diferențe majore în ceea ce privește motorizarea. De exemplu, unele tricicluri au motoare de 600 cm³, altele de 125 cm³, dar toate trebuie să aibă transmisie automată pentru a putea fi conduse cu permis de tip B.
Pentru a verifica dacă un triciclu poate fi condus cu un permis Categoria B, trebuie să consulți detaliile din certificatul de înmatriculare. Dacă vehiculul este încadrat la categoria L5e, acesta are un motor de peste 50 cm³ și o viteză maximă ce depășește 45 km/h. Un alt aspect important de menționat este că, pentru a conduce un triciclu cu un permis Categoria B, posesorul permisului trebuie să aibă vârsta de cel puțin 21 de ani.
Citește și: Care români vor avea permis auto valabil doar cinci ani. Cine îl poate schimba după 15 ani