Administrația Națională „Apele Române” a anunțat că nivelul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare din țară a scăzut la 79,77%, în scădere ușoară față de săptămâna trecută, când era de 80%. În 449 de localități, inclusiv comune și sate, reprezentând 15% din localitățile la nivel național, alimentarea cu apă este asigurată cu restricții. Printre acestea se numără șase orașe: Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani și Hârlău, precum și parțial municipiul Iași.
Conform reprezentanților „Apele Române”, la finalul lunii iulie, nivelul de umplere în principalele lacuri de acumulare, care joacă un rol crucial în furnizarea apei pentru populație, industrie și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, va fi în jur de 77%. Aceasta reprezintă o scădere semnificativă față de debitele medii ale lunii. În momentul de față, 57 de sectoare de râuri sunt sub debitele medii ale lunii, comparativ cu 12 sectoare săptămâna trecută, menționează Digi24.
Următoarele sectoare se situează sub debitele medii ale lunii:
În prezent, 449 de localități din România, incluzând comune și sate, sunt afectate de restricții în alimentarea cu apă. Cele mai afectate județe sunt:
Citește și: Prognoza meteo 22 iulie – 4 august 2024. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
În plus, în 251 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, fântânile au secat, afectând comunitățile respective. Județele cu cele mai multe localități afectate sunt Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași și Galați. Din cele 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, doar una a înregistrat debite sub minimul necesar pentru satisfacerea cerințelor cantitative, în bazinul Argeș-Vedea (stație hidrometrică Malu cu Flori – râul Dâmbovița).
Administrația „Apele Române” îndeamnă populația să adopte măsuri de economisire a apei, atât în activitățile casnice, cât și în sectorul industrial și agricol. S-a întocmit și un „ghid de economisire a apei”, care include recomandări precum verificarea instalațiilor de apă, folosirea rațională a apei la baie și bucătărie, utilizarea fântânilor pentru irigarea grădinilor, refolosirea apei pentru udarea plantelor și întreținerea piscinelor pentru a evita golirea și reumplerea acestora.