Alegeri SUA 2024: Kamala Harris e în spatele lui Donald Trump în mai multe sondaje

După dezbaterea eşuată a lui Joe Biden cu Donald Trump, numeroase sondaje de opinie au măsurat şansele mai multor alţi potenţiali candidaţi democraţi, inclusiv a vicepreşedintelui Kamala Harris, care a primit sprijinul lui Joe Biden la scurt timp după ce şi-a anunţat retragerea din cursă.
Filip Stan
22 iul. 2024, 21:29
Alegeri SUA 2024: Kamala Harris e în spatele lui Donald Trump în mai multe sondaje

Care sunt şansele Kamalei Harris împotriva lui Donald Trump dacă va fi nominalizată oficial pentru Casa Albă?  Preşedintele american Joe Biden s-a retras duminică din cursa pentru Casa Albă, iar anunţul ar putea produce schimbări la nivelul rezultatelor sondajelor de opinie realizate anterior. Cu toate acestea, cursa va fi foarte strânsă, după cum au arătat majoritatea sondajelor publicate în presa americană în ultimele săptămâni.

După dezbaterea eşuată a lui Joe Biden cu Donald Trump, numeroase sondaje de opinie au măsurat şansele mai multor alţi potenţiali candidaţi democraţi, inclusiv a vicepreşedintelui Kamala Harris, care a primit sprijinul lui Joe Biden la scurt timp după ce şi-a anunţat retragerea din cursă.

Publicaţia franceză Le Figaro trece în revistă principalele sondaje realizate în ultima perioadă, de la momentul în care a avut loc dezbaterea din Joe Biden şi Donald Trump în 27 iunie şi până înainte de anunţul retragerii preşedintelui american din cursă.

Kamala Harris e în spatele lui Donald Trump în mai multe sondaje

Situaţia Kamalei Harris în faţa lui Trump nu este, per total, mai bună semnificativ faţă de sondajele în care apărea Joe Biden.

Le Figaro citează o sinteză a 11 sondaje de opinie realizate în ultima lună, realizată de Washington Post-ABC News-Ipsos. În două sondaje, unul realizat de NPR/PBS News Hour/Marist şi unul de către de ABC-Ipsos, Kamala Harris conduce în faţa lui Trump. În sondajul NPR, vicepreşedinta SUA are 50% din intenţiile de vot dacă ar candida oficial din partea democraţilor, faţă de 49% pentru Trump.

Sondajul realizat de ABC-Ipsos îi conferă Kamalei Harris un avans de 2% în faţa lui Trump, cu 49% din intenţiile de vot, spre deosebire de 47% pentru candidatul republican.

Cu excepţia sondajului făcut de Reuters-Ipsos, unde Kamala Harris se află la egalitate cu Donald Trump, cu câte 44% din intenţiile de vot fiecare, vicepreşedinta SUA se află în spatele candidatului republican, la diferenţe de 3-5% din vot.

Publicaţia The New York Times notează că Harris ar putea obţine rezultate mai bune decât Joe Biden în unele state oscilante. În Virginia, vicepreşedintele măreşte diferenţa faţă de Biden, care deja era avantajat în sondaje. Harris ar putea obţine într-adevăr un scor mai bun în rândul tinerilor alegători, al alegătorilor de culoare şi al femeilor. Cu toate acestea, cotidianul american punctează că vicepreşedinta SUA a câştigat teren în sondajele recente, deşi sondajele generale arătau că ea se afla cu mult în urma preşedintelui american.

Un alt sondaj Yougov pentru The Economist arată că susţinătorii democraţilor aprobă în primul rând candidatura lui Kamala Harris cu 73%.

Consens fragil în jurul Kamalei Harris

În orice caz, un sondaj Ipsos arăta în iulie că 70% dintre alegătorii simpatizanţi ai Partidului Democrat se declarau „mulţumiţi” dacă Joe Biden se retrage în favoarea vicepreşedintelui său. În acelaşi sondaj, 29% dintre aceştia o susţin pe Kamala Harris. Cu toate acestea, consensul în jurul Kamalei Harris este unul fragil, iar tentativa de asasinat asupra lui Trump şi retragerea bruscă a lui Biden din cursa prezidenţială ar putea schimba rezultatele sondajelor de opinie.

Citește și: Republicanii îi cer DEMISIA lui Joe Biden din funcția de președinte al SUA

Convenţia Naţională Democrată se reuneşte miercuri pentru a stabili procesul de selecţie a unui nou candidat.

Până în acest moment, Joe Biden a făcut apel în rândul democraţilor să îşi anunţe sprijinul pentru Kamala Harris în calitate de candidat oficial al partidului în cursa pentru Casa Albă. Mai multe personalităţi ale partidului şi-au acordat deja sprijinul pentru Kamala Harris, însă fostul preşedinte american Barack Obama şi Nancy Peloni nu s-au pronunţat în privinţa susţinerii Kamalei Harris pentru alegeri.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!