Elevul care și-a înjunghiat profesoara de Japoneză cere instanței „o nouă șansă”. Adolescentul plănuia de mult fapta: „De ziua mea asasinez un profesor la alegere”

Elevul care şi-a înjunghiat profesoara de Japoneză la liceul „Ion Creangă” din București în 2023 cere instanței să i se ofere o nouă șansă pentru a-și continua studiile. El a fost condamnat la șapte ani într-un centru de minori însă sentința nu e definitivă.
Alina Costache
23 iul. 2024, 09:15
Elevul care și-a înjunghiat profesoara de Japoneză cere instanței „o nouă șansă”. Adolescentul plănuia de mult fapta: „De ziua mea asasinez un profesor la alegere”
Elevul care și-a înjunghiat profesoara de Japoneză cere instanței „o nouă șansă”. Adolescentul plănuia de mult fapta: „De ziua mea asasinez un profesor la alegere”

Elevul care şi-a înjunghiat profesoara de Japoneză în 2023 a fost găsit vinovat de tentativă de omor calificat, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii şi liniştii publice și a fost condamnat la 7 ani într-un centru de minori, drept măsură educativă”. Sentinţa nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Citește și: Elevul din Bucureşti care şi-a înjunghiat profesoara de japoneză a fost reţinut pentru 24 de ore

Elevul care și-a înjunghiat profesoara de Japoneză cere instanței „o nouă șansă”

La ultima înfățișare în fața instanței, în pledoaria înainte de decizia magistraților, adolescentul a menționat că are nevoie de o „nouă șansă” și este dispus să facă tot ce se poate în acest sens pentru a-și continua studiile în mod corespunzător. A subliniat că nu a intenționat să o ucidă pe tânăra profesoară de Japoneză, ci doar s-o „rănească”, însă nu s-a aflat ce a stat la baza dorinței de a o răni pe femeie. Expertiza psihiatrică a concluzionat că „adolescentul a avut discernământ” la momentul săvârșirii faptei.

În schimb, consilierii de probațiune, cei care l-au supravegheat constant pe tânăr, au cerut instanței să se orienteze spre o pedeapsă educativă care să-i ofere posibilitatea să se „vindece”, să conștientizeze gravitatea faptei, însă nu dintr-un centru de detenție pentru minori. Mai exact, Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul București a solicitat în acest caz, pe baza referatelor din timpul măsurilor preventive, o pedeapsă neprivativă de libertate, orientată spre „vindecare”.

Până la acest moment, judecătorii nu au renunțat la decizia lor.

„Centrarea măsurii educative pe vindecare și nu pe pedepsirea minorului este un deziderat valid”, spun judecătorii, însă nu trebuie exclusă gravitatea faptei”, este principalul argument al Tribunalului București.

Concluziile raportului de expertiză psihiatrică arată că adolescentul acuzat de tentativă de omor calificat ar avea trăsăturile unei personalități instabile, impulsive, antisociale. Conform probelor din dosar, adolescentul era pasionat de filme japoneze, în care se promova violența.

„Prezintă o personalitate în curs de structurare dizarmonică, cu trăsături accentuate de tip instabil impulsiv și antisocial cu mare potențial de periculozitate socială”, au scris psihiatrii care l-au evaluat.

Din conținutul stenogramelor aflate la dosar, potrivit Ziare.com, reiese că elevul plănuia să atace un „profesor tânăr”. Inițial, s-a gândit la bomboane cu ricin, apoi la arderea părului. S-a confesat unui coleg care, însă, nu l-a încurajat să comită vreo faptă.

„Y.E. – Ține un secret, de ziua mea asasinez un profesor la alegere cu bomboane în care pun ricin. Să fie, e cam tânăr, dar merge, acum trebuie să fac rost de ricin.

Coleg – Boss, stai potolit.

Y.E. – Atunci, îi voi arde părul”.

Din probele dosarului, reiese că elevul care avea 16 ani la comiterea faptei, era ferm convins că nu va primi „decât trei ani de închisoare” și UE îl va proteja (n. r. se referea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului)

Cu toate acestea, statul nu ar trebui să uite de toate garanțiile pentru reintegrarea condamnaților, în special a minorilor.

„Statul trebuie să urmărească acest proces de reintegrare a condamnaților. În cazul de față (n. red. al adolescentului Y.E.) este vorba despre o personalitate în formare și de o inteligență ridicată. Prin urmare, statul trebuie să ofere și în regim de detenție și în afara acestuia, posibilitatea de reintegrare, nu de stigmatizare. Să meargă la școală fără să fie arătat cu degetul, să poată merge la școala unde dorește. Au mai fost cazuri în care minorii din centrele de detenție nu erau primiți de liceele „de top”, iar la final, elevii -condamnați au dovedit că sunt de 10 pe linie. Reintegrarea se face cu psihologi calificați corespunzător. Trebuie să înțelegi universul unui copil care comite o astfel de faptă, să-i oferi alternative înainte să le comită. Este valabil pentru părinți, dar și pentru școală, școala trebuie să suplinească tot ce nu se poate face acasă: sport, cunoaștere și dezvoltare abilități, consiliere psihologică, vocațională”, a explicat Alina Oprea, psiholog specializat în tratarea traumelor, pentru sursa citată anterior.

Un raport al Comisiei Europene, întocmit în 2020 arată că, 36% dintre foștii deținuți comit alte infracțiuni și se întorc în penitenciar. Media Uniunii Europene privind recidiva este de 47%.

Citește și: Dentista ucisă la Brăila s-a luptat îndelung cu agresorul său. Descoperirile șocante de la necropsie

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Detaliu scandalos în legea contra drogurilor la volan. Ce vor fi obligați să facă șoferii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Cristian Măcelaru va dirija Orchestra Națională a Franței la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!