Elevul care și-a înjunghiat profesoara de Japoneză cere instanței „o nouă șansă”. Adolescentul plănuia de mult fapta: „De ziua mea asasinez un profesor la alegere”

Elevul care şi-a înjunghiat profesoara de Japoneză la liceul „Ion Creangă” din București în 2023 cere instanței să i se ofere o nouă șansă pentru a-și continua studiile. El a fost condamnat la șapte ani într-un centru de minori însă sentința nu e definitivă.
Alina Costache
23 iul. 2024, 09:15
Elevul care și-a înjunghiat profesoara de Japoneză cere instanței „o nouă șansă”. Adolescentul plănuia de mult fapta: „De ziua mea asasinez un profesor la alegere”
Elevul care și-a înjunghiat profesoara de Japoneză cere instanței „o nouă șansă”. Adolescentul plănuia de mult fapta: „De ziua mea asasinez un profesor la alegere”

Elevul care şi-a înjunghiat profesoara de Japoneză în 2023 a fost găsit vinovat de tentativă de omor calificat, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii şi liniştii publice și a fost condamnat la 7 ani într-un centru de minori, drept măsură educativă”. Sentinţa nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Citește și: Elevul din Bucureşti care şi-a înjunghiat profesoara de japoneză a fost reţinut pentru 24 de ore

Elevul care și-a înjunghiat profesoara de Japoneză cere instanței „o nouă șansă”

La ultima înfățișare în fața instanței, în pledoaria înainte de decizia magistraților, adolescentul a menționat că are nevoie de o „nouă șansă” și este dispus să facă tot ce se poate în acest sens pentru a-și continua studiile în mod corespunzător. A subliniat că nu a intenționat să o ucidă pe tânăra profesoară de Japoneză, ci doar s-o „rănească”, însă nu s-a aflat ce a stat la baza dorinței de a o răni pe femeie. Expertiza psihiatrică a concluzionat că „adolescentul a avut discernământ” la momentul săvârșirii faptei.

În schimb, consilierii de probațiune, cei care l-au supravegheat constant pe tânăr, au cerut instanței să se orienteze spre o pedeapsă educativă care să-i ofere posibilitatea să se „vindece”, să conștientizeze gravitatea faptei, însă nu dintr-un centru de detenție pentru minori. Mai exact, Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul București a solicitat în acest caz, pe baza referatelor din timpul măsurilor preventive, o pedeapsă neprivativă de libertate, orientată spre „vindecare”.

Până la acest moment, judecătorii nu au renunțat la decizia lor.

„Centrarea măsurii educative pe vindecare și nu pe pedepsirea minorului este un deziderat valid”, spun judecătorii, însă nu trebuie exclusă gravitatea faptei”, este principalul argument al Tribunalului București.

Concluziile raportului de expertiză psihiatrică arată că adolescentul acuzat de tentativă de omor calificat ar avea trăsăturile unei personalități instabile, impulsive, antisociale. Conform probelor din dosar, adolescentul era pasionat de filme japoneze, în care se promova violența.

„Prezintă o personalitate în curs de structurare dizarmonică, cu trăsături accentuate de tip instabil impulsiv și antisocial cu mare potențial de periculozitate socială”, au scris psihiatrii care l-au evaluat.

Din conținutul stenogramelor aflate la dosar, potrivit Ziare.com, reiese că elevul plănuia să atace un „profesor tânăr”. Inițial, s-a gândit la bomboane cu ricin, apoi la arderea părului. S-a confesat unui coleg care, însă, nu l-a încurajat să comită vreo faptă.

„Y.E. – Ține un secret, de ziua mea asasinez un profesor la alegere cu bomboane în care pun ricin. Să fie, e cam tânăr, dar merge, acum trebuie să fac rost de ricin.

Coleg – Boss, stai potolit.

Y.E. – Atunci, îi voi arde părul”.

Din probele dosarului, reiese că elevul care avea 16 ani la comiterea faptei, era ferm convins că nu va primi „decât trei ani de închisoare” și UE îl va proteja (n. r. se referea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului)

Cu toate acestea, statul nu ar trebui să uite de toate garanțiile pentru reintegrarea condamnaților, în special a minorilor.

„Statul trebuie să urmărească acest proces de reintegrare a condamnaților. În cazul de față (n. red. al adolescentului Y.E.) este vorba despre o personalitate în formare și de o inteligență ridicată. Prin urmare, statul trebuie să ofere și în regim de detenție și în afara acestuia, posibilitatea de reintegrare, nu de stigmatizare. Să meargă la școală fără să fie arătat cu degetul, să poată merge la școala unde dorește. Au mai fost cazuri în care minorii din centrele de detenție nu erau primiți de liceele „de top”, iar la final, elevii -condamnați au dovedit că sunt de 10 pe linie. Reintegrarea se face cu psihologi calificați corespunzător. Trebuie să înțelegi universul unui copil care comite o astfel de faptă, să-i oferi alternative înainte să le comită. Este valabil pentru părinți, dar și pentru școală, școala trebuie să suplinească tot ce nu se poate face acasă: sport, cunoaștere și dezvoltare abilități, consiliere psihologică, vocațională”, a explicat Alina Oprea, psiholog specializat în tratarea traumelor, pentru sursa citată anterior.

Un raport al Comisiei Europene, întocmit în 2020 arată că, 36% dintre foștii deținuți comit alte infracțiuni și se întorc în penitenciar. Media Uniunii Europene privind recidiva este de 47%.

Citește și: Dentista ucisă la Brăila s-a luptat îndelung cu agresorul său. Descoperirile șocante de la necropsie

 

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Video. Denise Rifai l-a dat afarǎ în direct pe candidatul la președinție, din emisiune! “Sunteți obraznic, nu vă permit așa ceva!”
Capital.ro
Premieră pentru șoferi. Apare un nou permis de conducere. Ce se întâmplă cu permisul fizic
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Crește vârsta de pensionare pentru acești români. E ordin de la UE 
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
IREAL ce a putut să găsească Piedone la celebrul restaurant Carul cu flori din Craiova: 'Carul cu cancer e aici!' 😱
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ambasada SUA avertizează România. Trebuie să dăm bani pentru a avea pace
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)