Cum se vor încălzi românii după ce UE a interzis centralele de apartament pe gaze. Variantele sunt mult mai scumpe

În contextul în care centralele de apartament pe gaze vor fi interzise în UE până în 2040, românii vor trebui să adopte alternative pentru încălzirea locuințelor. Principalele opțiuni care se preconizează pentru înlocuirea centralelor pe gaze includ centralele electrice și pompele de căldură.
Filip Stan
23 iul. 2024, 10:17
Cum se vor încălzi românii după ce UE a interzis centralele de apartament pe gaze. Variantele sunt mult mai scumpe
Cum se vor încălzi românii după ce UE a interzis centralele de apartament pe gaze. Variantele sunt mult mai scumpe

Cum se vor încălzi românii după ce UE a interzis centralele de apartament pe gaze. România trebuie să se pregătească pentru tranziția către surse de încălzire mai sustenabile, prin informarea publicului, oferirea de subvenții și finanțări, și adoptarea de politici care să stimuleze utilizarea tehnologiilor eficiente energetic, precum pompele de căldură și centralele electrice. Aceste măsuri vor contribui la reducerea dependenței de combustibili fosili și la atingerea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene.

„Soluția este pe trecerea pe centrale electrice sau pe soluții chiar și mai moderne cum ar fi pompele de căldură, dar aceastea sunt chestiuni de perspectivă și nu imediate. Părerea mea este că actualele centrale pe gaz vor ieși natural din exploatare până la data limită, adică până în 2040. La ieșirea unei astfel de centrale pe gaz din uz, cetățenii vor sonda piața și vor vedea că există alte soluții de încălzire mult mai rentabile și vor opta pentru ele. Astfel, aceste centrale pe gaz dispar în mod natural”, a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România – AFEER.

Citeşte şi: Parlamentul României a interzis centralele de apartament. Care sunt noile sisteme de încălzire permise de lege

Centralele electrice sunt o soluție viabilă pentru înlocuirea centralelor pe gaze, având avantajul de a fi mai puțin poluante. Pot fi integrate ușor în locuințe existente și au costuri de instalare și întreținere relativ scăzute comparativ cu alte soluții moderne. Pe de altă parte, pompele de căldură sunt eficiente din punct de vedere energetic, putând reduce semnificativ costurile cu utilitățile. Aceste echipamente au dubla funcție de încălzire pe timp de iarnă și răcire pe timp de vară, fiind astfel versatile. Deși prețul inițial este ridicat, subvențiile și finanțările guvernamentale pot facilita achiziționarea acestora.

Un studiu recent realizat de Sondaje Marketing Relații Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro a relevat că patru din zece români consideră că prețul ridicat al pompelor de căldură este principalul obstacol în achiziția acestora. De asemenea, 45% dintre respondenți nu cunosc beneficiile complete ale pompelor de căldură, ceea ce indică o necesitate de informare și educare a publicului. Peste 50% dintre respondenți ar lua în considerare achiziția unei pompe de căldură dacă ar exista subvenții sau finanțare disponibilă din partea statului. Programul Casa Verde este menționat ca un model de subvenție care ar putea stimula adoptarea acestor tehnologii, transmite Adevărul.

Parlamentul European a adoptat directiva privind schimbările climatice, care prevede eliminarea treptată a centralelor pe bază de combustibili fosili până în 2040 și interzicerea subvenționării acestora începând din 2025. România, având aproximativ trei milioane de centrale termice de apartament, va trebui să se conformeze acestei directive prin promovarea și subvenționarea alternativelor mai ecologice.

Citeşte şi: Centralele de apartament vor fi interzise. Cât vor plăti în plus la gaze românii

Unele țări europene au luat deja măsuri pentru eliminarea centralelor de apartament. Danemarca a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale, Norvegia a implementat o măsură similară în 2017, Olanda a interzis racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale din 2018, Franța și Germania au interzis montarea de centrale pe gaze din 2022, iar Austria și Belgia au luat decizii similare în ultimii ani.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
O tânără a murit după ce a mâncat un sendviș banal. Ingredientul care i-a fost fatal Anei
Capital.ro
România a pierdut o valoare imensă a țării. Un nume uriaș. A fost un geniu
Playtech.ro
Câte grade pe scara Richter ar putea avea cel mai mare cutremur în România: ”Este calculat pentru zona Vrancea”
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Cel mai vizionat videoclip pe TikTok. Nimeni nu-i înțelege succesul
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
A murit Bogdan Teodorescu! Jurnalistul și analistul politic s-a stins din viață la 61 de ani
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia venită astăzi pentru Elena Udrea. Tribunalul Prahova a stabilit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Pensie dublă pentru acești pensionari în luna aprilie: Banii urmează să fie virați direct pe card
MediaFlux
Doliu în România! A murit subit astăzi!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card