Criptomonedele și viitorul DeFi (finanțelor descentralizate)

În centrul revoluției cripto și a tehnologiei blockchain dezvoltate și extinse pe parcursul ultimului deceniu și jumătate se află tehnologia DeFi (Decentralized Finance), care promite să transforme complet modul în care interacționăm cu serviciile financiare.
Alina Costache
23 iul. 2024, 11:54
Criptomonedele și viitorul DeFi (finanțelor  descentralizate)

În cele ce urmează veți descoperi ce sunt criptomonedele, dar și tehnologia DeFi, cum funcționează fiecare dintre ele, dar și ce rezervă viitorul pentru digitalizarea banilor, în prezent în continua expansiune nu doar în România, cât la nivel global.

Ce este o criptomonedă

Spre deosebire de monedele cu care suntem deja obișnuiți (leul, euro și multe altele), criptomonedele sunt monede virtuale care utilizează criptografia pentru a fi securizate. Fiind disponibile în spațiul digital și fără prea multe bariere, monedele digitale pot fi accesate și utilizate la o scară mult mai largă.

Libertatea de a deține și utiliza criptomonede este dată de caracterul lor descentralizat, nefiind coordonate de o entitate autorizată. Rețelele blockchain aflate în spatele monedelor virtuale sunt menținute integral de o comunitate de utilizatori, respectiv posesori ai monedei respective, denumiți și noduri ai rețelei.

Blockchainul nu oferă doar liberă circulație și posibilități persoanelor care nu sunt în prezent conectați la un sistem financiar global, ci și un plus de securitate. Descris ca un registru digital transparent și imposibil de manipulat, tranzacțiile cu criptomonede prin blockchain sunt criptate cu scopul de a preveni fraudele.

Mai mult decât atât, orice transfer de criptomonede este înregistrat într-un registru public, ușor verificabil de către oricine. Fiecare posesor al unui portofel digital se asociază unei chei publice proprii care facilitează transferurile. Deși tranzacțiile efectuate sunt publice, identitatea unui utilizator este ascunsă în spatele adresei criptate, oferind un grad sporit, dar nu complet, de anonimitate.

Revoluționara tehnologie DeFi

Tehnologia DeFi, sau finanțele descentralizate, se referă la un ecosistem de aplicații financiare construite pe blockchain, care funcționează fără intermediari din cunoscuta sferă financiară. DeFi permite oricui să acceseze servicii financiare într-un mod transparent și fără permisiuni.

Astfel, DeFi deschide accesul la servicii financiare pentru toți, indiferent de locația geografică sau statutul financiar. Oricine cu o conexiune la internet și un portofel cripto poate lua parte la economia DeFi.

Finanțele descentralizate prin blockchain sunt posibile cu ajutorul contractelor inteligente, care sunt semnate și executate în cadrul fiecărei tranzacții. Pe scurt, un „smart contract” reprezintă un program autoexecutabil care este stocat pe blockchain și prin care se pot transfera criptomonede, cum ar fi Bitcoin, Ethereum sau MultiversX (Elrond).

Acțiunea (sau tranzacția) care este executată reprezintă felul în care un contract inteligent a fost programat să funcționeze, fără posibilitatea de intervenție sau fraudă din exterior. Un transfer dintr-un smart contract, pornind de la coduri și până la sume, este transparent și poate fi auditat de oricine.

Aplicațiile DeFi sunt adesea construite pe standarde deschise și pot interacționa între ele, creând un ecosistem financiar integrat și flexibil. De exemplu, utilizatorii pot împrumuta criptomonede într-o platformă DeFi și le pot investi într-o altă pentru a obține câștiguri.

Totodată, fronturi comune sunt făcute de diferite ecosisteme, platforme de tranzacționare de criptomonede și dezvoltatori, astfel încât să existe un sistem financiar digital deschis pentru toată lumea.

DeFi și aplicabilitatea în viața de zi cu zi

Tehnologia DeFi acoperă o gamă largă de aplicații financiare, de la împrumuturi și servicii de creditare la tranzacționare și asigurări. Iată câteva dintre cele mai comune aplicații DeFi:

Împrumuturi și creditare

Platformele DeFi permit utilizatorilor să împrumute și să împrumute criptomonede într-un mod descentralizat. Utilizatorii pot depune criptomonede ca garanție pentru a obține împrumuturi sau pot câștiga dobânzi prin împrumutarea criptomonedelor lor altor utilizatori.

Un bun exemplu este sistemul de împrumuturi de criptomonede de la Binance. Procesul este similar cu cel al împrumuturilor bancare, dar în cazul de față, platforma de tranzacționare este cea care facilitează sumele.

Conform Binance, împrumuturile pot fi folosite în orice scop – sumele pot fi retrase sau utilizate în cadrul platformei. Condiția este ca pentru suma împrumutată să existe un depozit colateral care să rămână în platformă până când suma împrumutată este returnată.

Monedă stabilă (stablecoin)

Stablecoins sunt criptomonede care sunt legate de valoarea unor active stabile, precum dolarul american. Ele oferă stabilitate prețurilor într-un ecosistem cripto altfel volatil, facilitând tranzacțiile și economiile în DeFi.

Un exemplu clar de monedă stabilă este Tether (USDT), un token din ecosistemul Ethereum care este legat în mod direct de valoarea dolarului american.

Reprezentați ai Tether afirmă că acest stablecoin este susținut de rezerve bancare și împrumuturi în valoare cel puțin egală sau mai mare decât volumul
de USDT în circulație, fapt ce asigură caracterul stabil al monedei.

Platformele de schimb descentralizate (DEX)

DEX-urile permit utilizatorilor să tranzacționeze criptomonede direct între ei, fără a fi nevoie de o entitate centralizată care să intermedieze tranzacțiile. Exemple populare includ Uniswap sau Binance DEX.

Prin intermediul platformelor de schimb descentralizate pot fi tranzacționate o varietate de criptomonede existente pe piață, printre care și cele mai populare dintre ele – Bitcoin, Ethereum, Solana sau MultiversX.

Proiecte de economisire și investiții

Utilizatorii pot investi criptomonede în diverse proiecte DeFi pentru a câștiga randamente sau pentru a sprijini proiecte inovatoare. Stakingul este un exemplu de astfel de oportunități de investiții.

Provocările tehnologiei DeFi

Deși tehnologia DeFi oferă multiple beneficii și oportunități, există și o serie de provocări care trebuie abordate pentru a asigura adoptarea și succesul pe termen lung al acesteia.

Un prim exemplu este securitatea, care deși este unul dintre pilonii de bază când vine vorba de blockchain și criptomonede, poate să difere de la o platformă DeFi la alta. Este esențială testarea riguroasă a codului și modului de dezvoltare a unui intermediar din domeniul finanțelor descentralizate până a ajunge la un grad optim de securitate.

DeFi se mai confruntă și cu lipsa unor legi clare care să favorizeze utilizarea sistemelor din cadrul tehnologiei blockchain, ceea ce poate genera incertitudine și riscuri juridice atât pentru investitori, cât și pentru dezvoltatori. Finanțele descentralizate sunt fără îndoială o inovație și o noutate cu impact pozitiv pentru societate, motiv pentru care nenumărate părți din întreaga lume fac eforturi uriașe pentru a dezvolta cadre legale care să protejeze investitorii și piața criptomonedelor.

Viitorul tehnologiei DeFi

Tehnologia DeFi este încă în fazele sale incipiente, dar a demonstrat deja un potențial enorm de a revoluționa sistemele financiare tradiționale. Tot mai multe instituții financiare tradiționale explorează și adoptă soluții DeFi. Aceasta ar putea duce la o integrare mai mare între finanțele centralizate și cele descentralizate, sporind legitimitatea și adoptarea DeFi.

Dezvoltarea de soluții de interoperabilitate între diferite blockchain-uri și platforme DeFi va permite transferul fluid al activelor și informațiilor, creând un ecosistem financiar global și integrat.

Tehnologia DeFi nu este doar ușor accesibilă, ci și rapidă și ieftină – fiind demonstrat principalii procesatori de plăți utilizați de instutițiile bancare nu pot concura cu tehnologia furnizată de soluții DeFi precum RippleNet, platforma din spatele criptomonedei Ripple (XRP).

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Incident la Satu Mare: O mașină electrică a luat foc în timp ce era la încărcat
MediaFlux
TRĂDARE în INSULA IUBIRII! S-a VĂZUT TOT la TV!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!