De câte ori nu i-ați pus copilului un sandviș un pachețelul pentru școală. Cașcaval, salam ori șuncă, ketchup, muștar sunt câteva dintre componentele sandvișurilor celor mici. Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a atras atenția că un astfel de sandviș poate conține, pe lângă foarte mulți aditivi, aproximativ 17 pliculețe de zahăr.
”Vrem să-i facem un sandviș copilului, și luăm un salam cu 10-11 aditivi, ketchup cu 10-11 aditivi, un muștar cu 7-8 aditivi, o pâine cu 10 aditivi, păi doar în acel sandviș am ajuns la 50 de substanțe chimice din care mai mult de 70% se regăsesc în toate produsele folosite. Ceea ce înseamnă că luăm acea cantitate de 2, 3, 5 ori. Mai luăm după aceea și ceva dulce, mai bem și o băutură carbogazoasă, și ajungem la un mic dejun cocktail de 100 de aditivi la o singură masă.
Iar dacă ne uităm pe etichetă scrie cantitatea zilnică estimată, sau doza zilnică recomandată. Asta este valabil pentru un adult de 30 de ani, nu despre un puști de șapte ani”, a declarat ăreședintele InfoCons, Sorin Mierlea, la Antena 3.
”În al doilea rând, ne uităm că în pâine este zahăr, în ketchup este zahăr, în muștar este zahăr, în salam este zahăr, și ne dăm seama că într-un sandviș este mai mult zahăr decât într-un pahar de băutură carbogazoasă sau într-o prăjitură, pentru că în prăjitură este posibil ca nici să nu pună zahăr, să pună un substitut de zahăr ca să fie dulce, pentru că poate este mai ieftin.
Și ne trezim că la o singură masă, într-un singur sandviș, găsim până la 17 pliculețe de zahăr. Păi dacă te pun să mănânci 17 pliculețe de zahăr acum, nu poți. Și ne trezim că avem copii, la vârste foarte fragede, insulino-dependenți”, a mai explicat Sorin Mierlea