Toţi proprietarii de apartamente la bloc trebuie să plătească. Anunţ important pentru vecinii cu datorii

Contribuția fiecărui locatar la cheltuielile de întreținere, cunoscută și sub denumirea de cotă parte de proprietate, este calculată în funcție de suprafața utilă a apartamentului și de numărul de persoane declarate.
Filip Stan
11 aug. 2024, 19:42
Toţi proprietarii de apartamente la bloc trebuie să plătească. Anunţ important pentru vecinii cu datorii

Viaţa la bloc începe să devină un lux din cauza facturilor tot mai mari. În contextul economic actual, tot mai mulți locatari se confruntă cu dificultăți în achitarea datoriilor către asociația de proprietari, pe fondul creșterii prețurilor la întreținere, facturilor mari și costului ridicat al vieții.

Este esențial să înțelegem termenul în care aceste datorii se prescriu și reglementările legale relevante. Creșterea costurilor pentru energie, gaze și alte cheltuieli esențiale afectează bugetele multor români. Lăsându-i fără resurse suficiente pentru a-și plăti întreținerea sau alte obligații.

Amenzi pentru românii care pun ghivece cu flori pe scara blocului. Înfrumusețarea spațiului comun atrage sancțiuni grave

Acest lucru poate duce la acumularea de datorii și probleme financiare pe termen lung, conform Capital.ro.

Potrivit Codului Civil, datoriile unui locatar către asociația de proprietari de la bloc se prescriu în termen de trei ani. Acest termen se aplică conform regulilor generale stabilite în Legea nr. 287/2009.

Codul Civil precizează că termenul general de prescripție pentru datorii este de trei ani. Cu excepția cazurilor în care legea prevede un termen diferit.

În absența unui termen specificat în Legea nr. 196/2018 privind asociațiile de proprietari și administrarea condominiilor, datoriile către asociația de proprietari se supun termenului general de prescripție de trei ani.

Asociația de proprietari are responsabilitatea de a proteja interesele locatarilor care își achită dările la timp și trebuie să recurgă la toate căile legale pentru recuperarea datoriilor restante în termen de trei ani.

Citește și: Ce nu trebuie să facă românii care stau la curte, mai ales pe caniculă. Legea prevede amenzi de până la 100.000 de lei

După acest termen, datoriile se prescriu și nu mai pot fi recuperate. Asociațiile de proprietari trebuie să fie proactive în monitorizarea și recuperarea datoriilor.

Dacă asociația nu ia măsuri pentru recuperarea datoriilor în termenul de trei ani, acestea pot fi considerate pierdute.

Același termen de prescripție de trei ani se aplică și datoriilor față de furnizori. Care de obicei acționează prompt pentru a recupera sumele datorate.

Pentru a evita problemele legate de datoriile la întreținere, este important ca locatarii să gestioneze cu atenție plățile.

Iar asociațiile de proprietari să monitorizeze și să acționeze prompt pentru recuperarea datoriilor înainte de expirarea termenului de prescripție.

Prin înțelegerea și respectarea termenului de prescripție și prin acțiuni proactive, locatarii și asociațiile de proprietari pot gestiona mai eficient datoriile și pot evita neplăcerile financiare pe termen lung.

Regula drastică la întreținere pentru românii care stau la bloc! Ce trebuie să facă neapărat proprietarii de apartamente

Toți proprietarii de apartamente trebuie să plătească această taxă! Asociația care te obligă în termen de 3 ani să achiți

Toți proprietarii de apartamente trebuie să plătească această taxă! Asociația care te obligă în termen de 3 ani să achiți

În viața la bloc, gestionarea corectă a cheltuielilor de întreținere și respectarea normelor privind înregistrarea locatarilor sunt aspecte cruciale pentru o conviețuire armonioasă în comunitatea de locatari.

Citește și: Apartament cu două camere la preț de mașină second-hand în România. Care e orașul unde o locuință se vinde cu 7.000 de euro

Există unele reguli și proceduri implicate în procesul de a înregistra noi locatari pe lsita de la întreținere. Iată care sunt:

1. Declararea numărului de persoane care locuiesc în apartament. Conform Hotărârii de Guvern nr. 1588 din 2007, proprietarii sunt obligați să declare administrației blocului numărul de persoane care locuiesc în apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună. Aceasta se aplică atât pentru rezidenți permanenți, cât și pentru cei temporari.

2. Impactul asupra costurilor de întreținere. Contribuția fiecărui locatar la cheltuielile de întreținere, cunoscută și sub denumirea de cotă parte de proprietate, este calculată în funcție de suprafața utilă a apartamentului și de numărul de persoane declarate. Astfel, o gestionare corectă a numărului de locatari influențează direct suma pe care fiecare proprietar o plătește lunar pentru întreținerea clădirii.

3. Obligația de a declara nou-născuții. Potrivit regulamentelor, nou-născuții trebuie înregistrați la administrație în termen util. Contribuția pentru aceștia începe să fie calculată din a treia lună de la naștere.

4. Verificări și posibile controale. În situațiile în care există suspiciuni cu privire la corectitudinea declarațiilor sau la numărul real de locatari, ceilalți membri ai asociației de proprietari sau chiar poliția pot solicita verificări. Acestea pot include accesul la înregistrările camerelor de supraveghere pentru a verifica numărul efectiv de persoane care locuiesc în apartament.

5. Penalități pentru întârzierea în plată. În cazul în care plata cheltuielilor de întreținere nu este efectuată în termenul stabilit, asociația de proprietari poate impune penalități. Acestea sunt calculate începând cu a 31-a zi de la scadență și pot ajunge până la 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.

6. Importanța respectării regulilor. Respectarea acestor reguli nu doar că asigură buna conviețuire în comunitate, dar și previne eventualele probleme legale sau financiare pentru locatarii care nu își îndeplinesc obligațiile.

Citește și: Incredibil! Ce și-a construit un bărbat din Cluj în balconul apartamentului. Trecătorii au rămas fără cuvinte: „Orice e posibil”

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce este, de fapt, certificatul de viață. Fără el nu veți putea lua pensia. Cum trebuie semnat și unde
Capital.ro
Ungaria a pus interzis. Românii vor lua 5.000 lei amendă. Legea e lege la vecini
Playtech.ro
ȘOC! Florin Piersic NU mai arată cum îl știai! A ajuns de nerecunoscut ACUM, AVEM imaginile
DailyBusiness
Este cea mai bună veste! Acești români vor fi iertați de toate datoriile la bănci
Adevarul
Simptomele COVID-ului de vară și ce să faci dacă te-ai îmbolnăvit
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Virusul care te lasă fără bani în cont. Așa îl folosesc hackerii
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Florin Piersic, TRANSFIGURAT total de problemele de sănătate... Actorul parcă s-a „topit” pe picioare, abia îl mai recunoști
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Cutremur cu magnitudinea de 4,7 în Arad! Unda seismului s-a resimțit în mai multe orașe din vestul țării, precum Cluj și Baia Mare
Capital.ro
Taxă 89 lei pentru șoferi. Ești obligat să achiți, dacă vrei să păstrezi dreptul de a circula
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Traian Băsescu: „Viaţa publică în momentul de faţă nu are nişte locomotive”
MediaFlux
PENSIONARII vor încasa de DOUĂ ORI BANI în luna august! Seniorii se vor bucura de două ori
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!