O nouă formulă de calcul pentru polițele RCA. La stabilirea trifelor polițelor RCA se va ține cont nu de capacitatea cilindrică a motorului, ci de puterea acestuia (KW), dar și de zona geografică din care provine șoferul.
De exemplu, un tânăr de 30 de ani sau mai puțin, care locuiește în București – Ilfov, va plăti pentru un vehicul cu o putere a motorului egală sau mai mică de 50 KW, suma de 3.260 lei, în timp ce un șofer de aceeași vârstă cu aceeași putere a motorului din restul județelor va plăti doar 1.884 lei.
În cazul unui vehicul cu o putere mai mare de 300 de KW deținut de un șofer cu vârsta de 30 de ani sau mai puțin din București – Ilfov, prețul este de 4.355 lei, în timp ce în alte județe polița RCA este de 3.137 lei, conform noilor modele de calcul.
În cazul unui șofer de peste 60 de ani, polița RCA emisă în București – Ilfov pentru o mașină cu putere egală sau mai mică de 50 KW costă 1.678 lei, în timp ce în alte județe va costa doar 1.008 lei.
În cazul unuiautorturism de peste 300 KW deținut de o persoană a cărei vârstă depășește 60 de ani, prețul poliței RCA în București – Ilfov este de 3.139 lei, în timp ce în alte județe se va plăti doar 1.699 lei, conform Adevarul.ro.
Un ghid cu recomandări bazate pe principii şi bune practici în piaţa de asigurări va fi lansat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cel mai probabil la începutul lunii octombrie, a declarat Sorin Mititelu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi coordonator al Sectorului Asigurări – Reasigurări.
„Tariful de referinţă este un instrument ce ajută la a estima nişte tarife şi un trend, pe când în ghid mergem la a face recomandări în baza unor principii şi bune practici în piaţa de asigurări. Putem face o recomandare în privinţa cauzei sau faptului ce a condus la acel rezultat (…) şi acela este legat de principiul de segmentare. Cel mai probabil, acest ghid va fi transmis spre consultare părţilor implicate, în cursul lunii august. Sperăm ca, până la final de septembrie – început de octombrie să-l avem aprobat. Va fi vorba despre recomandări, după care întreb de ce ai făcut altfel şi trebuie să explice. Dacă explicaţia e rezonabilă, raţională, merg mai departe cu a lor decizii, pentru că sunt situaţii şi situaţii. Dacă nu există nicio explicaţie sau nu este una rezonabilă, atunci acea recomandare se va transforma în măsură de urmat, deci impusă de autorităţi şi este bazată pe regulile de conduită în piaţă. Să aplice recomandările segmentar”, a declarat Sorin Mititelu.