Românii bogați vor plăti din acest an taxa de lux. Nu este un document care va trebui completat de toți românii, ci doar de către cei care dețin proprietăți scumpe. Acest impozit nou, introdus prin legea 296/2023 vizează doar persoanele care au în proprietare clădiri rezidențiale cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei, adică 500.000 euro, și autoturisme înmatriculate în România, a căror achiziție depășește suma de 375.000 lei, adică 75.000 euro.
Citește și: Taxa pe lux pe co-proprietari. Impozitul nu va fi plătit doar de unul dintre deținători. Exemplu de calcul
România introduce un nou impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, conform Legii nr. 296/2023. Această măsură fiscal-bugetară are ca scop asigurarea sustenabilității financiare a țării pe termen lung și aduce modificări semnificative în Codul fiscal.
Românii vizați de Legea 296 trebuie să completeze și să depună la ANAF formularul 216. Formularul conține informații despre cetățenii care vor trebui să achite această taxă de lux, precum numele, prenumele, datele privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile.
De exemplu, o persoană care deține o mașină a cărei valoare este de 100.000 euro, atunci va plăti un impozit la stat de 75 de euro, adică 0,3% din 25.000 de euro, sumă ce reprezintă diferența dintre valoarea autovehiculului și plafonul neimpozabil. Termenul de declarare și plată a impozitului pentru aceste autoturisme este până la 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent.
În cazul impozitului pentru locuințe de lux, dacă aveți în proprietate un imobil în valoare de 1 milion de euro, veți plăti statului un impozit de 1.500 de euro, adică tot 0,3% aplicat la suma determinată, prin diferența dintre valoarea de piață a bunului și plafonul neimpozabil de 500.000 de euro.
Această măsură vizează proprietarii care la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior posedă astfel de imobile. Termenul de declarare și plată a impozitului pentru aceste proprietăți este până la 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent.
Declarația poate fi rectificată în cazul în care se constată erori, prin depunerea unei declarații rectificative, conform procedurilor prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.