Postul Adormirii Maicii Domnului 2024. Scopul acestui post este acela de a oferi credincioșilor o perioadă de purificare spirituală, pocăință și rugăciune, pentru a se pregăti adecvat pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Acest post este considerat un timp de reflecție asupra vieții și virtuților Fecioarei Maria, un timp de întărire a credinței și de aprofundare a relației cu Dumnezeu. Prin abstinență și rugăciune, credincioșii își purifică sufletele și se pregătesc pentru a sărbători într-un mod spiritual sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
„E un post de o durată mai scurtă, ține doar două săptămâni, începe pe 1 august în fiecare an și se finalizează cu Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, 15 august, după Sfânta și dumnezeiasca Liturghie.
Este foarte adevărat, că uneori se poate prelungi acest post, așa cum a fost situația anului acestuia, fiindcă atunci când data de 1 august cade în ajunul sau în ajunul acestei date e miercuri sau vineri, automat, postul se mărește cu o zi, așa cum este și situația anului acestuia.
E o vreme a postului și în mod special închinat Adormirii Maicii Domnului. E o vreme de pregătire aparte, de ce, pentru, ca să putem înțelege mai bine rolul Maicii Domnului în viața noastră, a creștinilor, și oamenilor, în general. E o vreme anume rânduită de Biserică ca să ne putem apropia mai mult de Dumnezeu, să ne putem apropia mai mult de Maica Domnului”, a explicat părintele Protopop Tofan, potrivit motivul.ro
Acest post este considerat unul dintre cele mai stricte din calendarul ortodox și implică mai multe aspecte importante:
În perioada postului, se interzice consumul de alimente de origine animală, inclusiv carne, lactate, ouă și pește. În zilele de miercuri și vineri, este obișnuit să se postească și de ulei și vin, cu excepția zilelor în care se face dezlegare (sâmbătă și duminică, în unele cazuri).
Este recomandat să se evite activitățile care pot distrage de la scopul spiritual al postului, cum ar fi petrecerile, vizionarea de filme și alte distracții.
Este încurajată intensificarea rugăciunilor și a practicilor religioase. În această perioadă, se recomandă frecventarea bisericii, citirea Scripturii, și participarea la slujbe speciale.
Poate cel mai important aspect al postului este unul pe care cei mai mulţi dintre noi îl neglijează cu mare uşurinţă. Este vorba despre îmbunătăţirea relațiilor interumane, altfel spus, este recomandat să se caute împăcarea și iertarea față de ceilalți.