Marcel Ciolacu nu l-ar susţine pe actualul peşedinte al României pentru un post d ecomisar european, după ce varinata NATO a picat. „Fara suparare, dar nu l-as nominaliza pe Klaus Iohannis pentru comisar european.”, a declarat Klaus Iohannis, în exclsuivitate la emisiunea Punctul culminant, de la România TV. Premierul Marcel Ciolacu a precizat că vor fi negocieri abia în toamnă, fiind vacanţă la Bruxelles acum, un interviu cu Ursula von der Leyen, calcule în funcţie de portofoliu etc.
„Nu am avut niciodată o discuţie cu preşedintele Iohannis pentru un eventual mandat de comisar. Dar, vă spun fără nicio reţinere, nu cred că aş fi dispus să-l nominalizez pe domnul Iohannis comisar „, a declarat Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă nominalizarea va fi europarlamentarul Mihai Tudose, pentru portofoliul Economie, el a spus că trebuie văzut întâi portofoliul care va reveni României.
„Haideţi să vedem portofoliul exact pe care o să-l negociem. E o procedură nu tocmai simplă. A cerut doamna Ursula şi bărbat şi femeie. Dânsa va avea şi un interviu propriu cu cei nominalizaţi, mi se pare foarte corect. Deci, haideţi să vedem portofoliul. Este un candidat serios Mihai Tudose pentru zona de economie. E şi om politic, are şi experienţă, e unul dintre candidaţi. Sunt mai mulţi colegi, nu vreau să intru în toate detaliile pentru că suntem în mijlocul unei negocieri. Plus că la noi, ca întotdeauna, e o struţo-cămilă, eu nominalizez, domnul preşedinte negociează în cadrul Consiliului „, a declarat Ciolacu.
El a precizat că nominalizarea ar urma să se producă în perioada septembrie-octombrie.
Dragoş Benea (PSD): Se vorbeşte despre un portofoliu pe zona economică, în altă zonă se vorbeşte despre un comisar pe extindere / Dacă ar fi după mine, personal, tot comisarul pe dezvoltare regională ar fi necesar pentru România
Europarlamentarul Dragoş Benea (PSD) a declarat, miercuri, despre negocierile privind posturile de comisar european, că se vorbeşte despre un portofoliu pe zona economică, iar în altă zonă se vorbeşte despre un comisar pe extindere. ”Dacă ar fi după mine, personal, tot comisarul pe dezvoltare regională ar fi necesar pentru România”, a precizat europarlamentarul social-democrat.
”România a avut portofolii importante, cred că va continua (..) şi va fi şi de această dată un portofoliu important”, a spus europarlamentarul PSD, în emisiunea România Politică de la Prima News.
Benea a arătat că ”se vorbeşte despre un portofoliu pe zona economică, în altă zonă se vorbeşte despre un comisar pe extindere”.
”E o negociere într-un pachet mai mare şi este o discuţie pe care a purtat-o premierul Ciolacu cu cancelarul Olaf Scholz, cu premierul Spaniei, în interiorul familiei social-democrate”, a completat Dragoş Benea.
El a precizat că, în opinia sa, ar fi necesar pentru România tot portofoliul de dezvoltare regională. ”Dacă ar fi după mine, personal, tot comisarul pe dezvoltare regională, cum a fost doamna Corina Creţu, în 2014, ar fi necesar pentru România”, a mai spus Benea.
Rareş Bogdan (PNL): Deocamdată, discuţia cu comisarul european este de a se hotărî România spre ce direcţie merge şi ce negociază. Sunt două poziţii uşor diferite. Domnul Ciolacu îşi doreşte un comisar pe economie, noi, PNL, un comisar pe extindere
Europarlamentarul Rareş Bogdan (PNL) a declarat, marţi, că deocamdată, discuţia cu comisarul european este de a se hotărî România spre ce direcţie merge şi ce negociază, el precizâjnd că sunt două poziţii uşor diferite, şi anume premierul Marcel Ciolacu care îşi doreşte un comisar pe economie şi PNL, care vrea un comisar pe extindere.
”Deocamdată, discuţia cu comisarul european este de a se hotărî Români spre ce direcţie merge şi ce negociază, pentru că sunt două poziţii uşor diferite. Domnul Ciolacu îşi doreşte un comisar pe economie, noi, cei din PNL, ne dorim un comisar pe extindere”, a spus în emisiunea România Politică de la Prima News europarlamentarul PNL.
Întrebat despre şansele ca Mihai Tudose să ajungă comisar european, Rareş Bogdan a spus: ”Depinde de modul în care România reuşeşte să negocieze, dacă reuşeşte să negocieze un comisar puternic pe zona economică sau să negocieze un comisar politic pe zona politică, dar şi cu o componentă economică de dezvoltare foarte serioasă”. ”Acest comisariat pe extindere are şi o componentă financiară pe fondurile de preaderare extrem de puternică”, a completat Rareş Bogdan.
Ursula von der Leyen vrea număr egal de bărbaţi şi femei pe posturile de comisari
După Pactul Azilului şi Migraţiei adoptat la jumătatea lui mai, von der Leyen intenţionază să consolideze FRONTEX, agenţia UE însărcinată cu frontierele şi să tripleze numărul grănicerilor şi paznicilor de coastă.
Acestea sunt garanţii date PPE, dar şi grupului ECR (extremă dreapta) asociat premierului italian Giorgia Meloni.
Ursula von der Leyen, care a propus un post de comisar însărcinat cu ”Vecinătatea Mediteraneeană” care ar putea fi pe placul Romei, nu a neglijat o eventuală susţinere a unei părţi a celor 78 de aleţi ECR – în pofida faptului că orice cooperare asumată rămâne o linie roşie pentru liberali, socialişti şi Verzi.
Celălalt grup de extremă dreapta, Patrioţi pentru Europa, din care fac parte partidele francez Rassemblement national (RN) şi ungar Fidez – reticente faţă de susţinerea Ucrainei – rămâne exclus din orice majoritate.
Ursula von der Leyen – care este mama a şapte copii şi a fost considerată o vreme protejata Angelei Merkel în Germania – s-a impus până la urmă la Bruxelles, unde s-a născut şi a crescut până în adolescenţă.
Ea se sprijină pe un cerc foarte restrâns – un mod de fincţionare prea puţin colegial, din cauza căruia a fost criticată din cauza opacităţii şi unor tensiuni puternice cu preşedintele Consiliului European Charles Michel, care-i reprezintă pe Cei 27.
Membrii viitoarei sale Comisii – aleşi de către statele membre UE – urmează să fie audiaţi de către eurodeputaţi în toamnă.
Von der Leyen a cerut să fie desemnat un număr egal de bărbaţi şi femei.
”Noi avem două linii roşii – niciun compromis cu extrema dreaptă, nicio întoarcere a Pactului Verde (…), lucru care nu înseamnă că în culise nu va exista un meci extrem de dur în privinţa comisarilor” şi repartizării portofoliilor, avertizează eurodeputatul francez S&D Raphaël Glucksmann.