Suntem în plin sezon estival și mulți români își iau concediu în această perioadă. Vârful este estimat a fi atins în august. Sunt și români care până la marele concediu preferă să fugă în weekend din oraș fie la mare pentru două trei zile, fie la munte. Pentru vacanțele în țară, dar nu numai, românii preferă să călătorească cu mașinile proprii. Și aici vine întrebarea faci plinul de benzină sau motorină pe autostradă sau în oraș când plecăm în vacanță.
Prețul carburantului nu este deloc unul mic în România conparat cu veniturile românilor. Un litru de benzină standard se vindea joi cu prețuri între 7.36 – 7.43 lei la stațiile Petrom din București, în timp ce motorina costa intre 7.46 – 7.49 lei pe aceleași distribuitor, în București, conform peco-online.ro. Un plin de benzină ar costa 368 lei pentru un rezervor de 50 litri și 373 lei pentru motorină.
Pe Autostrada A2, la Petrom, litrul de benzină se vinde cu 7.54 lei, iar motorina costa 7.57 lei. Astfel, un plin ajunge la 377 lei pentru benzina și 379 lei.
Sorin Mierlea, președintele InfoCons, a explicat de unde este mai bine să cumpărăm carburant înainte să plecăm în vacanță.
”Cumpărând carburant de la o stație înainte de a intra pe autostradă, versus a cumpăra carburant de pe autostradă, la un plin înseamnă pâinea pe două săptămâni. Asta este diferența la carburant. La aceeași stație, același brand. Aceste lucruri ar trebui să le înțelegem, și anume faptul că indiferent că este același brand, prețurile diferă foarte mult între ele.
Unde sunt mai multe stații în același loc, acolo prețurile încep să scadă. Dar este discutabil, pentru că astăzi poate fi un preț, mâine poate fi alt preț. Chiar dacă pentru unii nu înseamnă mult 50 de lei, pentru alții poate însemna o diferență majoră pentru o vacanță frumoasă”, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons, la Antena 3.
”Să avem roviniete în funcție de sectoarele de drum pe unde trecem, și ar fi bine să mergem să le plătim, de exemplu, într-o stație de carburant, unde plătim în lei și nu plătim în euro. La fel cum am plăti dacă plătim de pe telefon. Și când vine, cu TVA cu tot, în factura de telefon, s-ar putea să fie iar un cost adăugat, plus benzina luată de pe autostradă, și deja s-ar putea să fie o seară cu familia, la înghețată, în concediu”, a mai explicat Sorin Mierlea.