Noi dezvăluiri șocante despre abuzurile comise de Coldea și Dumbravă. „Coincidențele” judecătorului care l-a băgat la închisoare pe dușmanul celor doi generali

Ies la iveală pe zi ce trece noi detalii din dosarul de trafic de influență în care sunt anchetați Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. Cei doi foști generali SRI au atras atenția asupra lor prin modul abuziv în care au soluționat diverse dosare penale în care erau vizați "dușmani" de-ai lor.
Filip Stan
25 iul. 2024, 10:15
Noi dezvăluiri șocante despre abuzurile comise de Coldea și Dumbravă.

Cătălin Hideg, denunțătorul lor, l-a înregistrat pe Florin Dumbravă atunci când îi spunea că problema lui se poate rezolva bine la Curtea de Apel București. În completul de la Curtea de Apel București care gestionează dosarul lui Hideg este și magistratul Mariana Constantinescu. Aceasta din urmă, împreună cu judecătorul Ovidiu Richițeanu, a rezolvat în 2020 condamnarea la închisoare cu executare a ofițerului SRI Daniel Dragomir, unul dintre cei mai vocali contestatari atât a lui Coldea cât și a lui Dumbravă.

În mai multe documente judiciare se face referire la atitudinea mai prietenoasă decât prevedea legea a DNA față de judecătorul Ovidiu Richițeanu, după ce el a mers pe direcția condamnării lui Dragomir. La acea vreme, justiția penală din România era dominată de SRI-ul lui Florian Coldea și de Laura Codruța Kovesi prin puterea deținută în fruntea DNA. Prin această influență a lor, i-au oferit lui Dumitru Dumbravă, la vremea aceea director al Direcției Juridice a SRI, libertatea de a avea acces la magistrații de penal, sub pretextul organizării unor cursuri de instruire.

Un caz care a atras atenția în mod deosebit asupra sa e cel din iulie 2020, când un dosar de trafic de influență formulat de Jana Păun și Irina Cernat a ajuns la DNA. Denunțătoarele erau inculpate pentru evaziune fiscală și fuseseră condamnate, la fond, la Tribunalul Ilfov, iar la acel moment dosarul se afla pe rolul Curții de Apel București la completul format din judecătorii Ciprian Ghiță și Raluca Andraș. Denunțul făcea referire la faptul că cele două doamne fuseseră contactate de un domn care le promisese soluționarea dosarului prin intermediul președintelui Secției I Penale, judecătorul Ovidiu Richițeanu. Condiția a fost să renunțe la avocatul pe care-l aveau și să apeleze la un profesor universitar foarte cunoscut.

Apoi, Ramona Jardieanu, procuror DNA, a decis să schimbe încadrarea din trafic de influență în înșelăciune și să decline dosarul la Parchetul Cornetu. În denunțuri de acest fel, practica procurorilor DNA care făceau o anchetă efectivă, atunci când aveau competența să ancheteze magistrați, era de a organiza întâlniri monitorizate operativ între denunțători și traficantul de influență pentru a lăsa discuțiile să curgă. Și asta pentru a verifica în mod concret dacă influența traficantului este una reală, și, după caz, de a pune bani marcați la dispoziție. La acel moment însă DNA nu mai avea competență să ancheteze magistrați dar procurorul anticorupție a preferat să nu trimită cauza spre cercetare la organul competent să ancheteze magistrați.

Ca să-și poată justifica schimbarea încadrării și să decline dosarul la Cornetu, procuroarea Jardieanu s-a folosit de o declarație a Irinei Cernat, care spunea că făptuitorul vizat nu ar fi adus în discuție implicarea membrilor completului de judecată sau implicarea președintelui secției I penale, judecătorul Richițeanu, în influențarea membrilor completului care soluționa dosarul celor două denunțătoare.

Secția a II-a din DNA, condusă atunci de procurorul Ana Dana, a aruncat rapid dosarul la Cornetu, ceea ce e în contradicție cu practica DNA anterioară pe dosarel ecu magistrați. În 2019, un raport al Inspecției Judiciare arăta că aproximativ 3.000 de procurori și judecători au fost supravegheați prin măsuri operative timp de patru ani, din 2014 până în 2018. Chiar și acum Ana Dana e foarte apropiată de Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al EPPO, care a adus-o în primul lot de procurori din insituție după ce a început recrutarea de personal. Kovesi l-a adus și pe procurorul Constantin Irina, care i-a instrumentat dosarul lui Cătălin Hideg.

Cum s-au desfășurat evenimentele

Judecătorul Ovidiu Richițeanu forma, în iunie 2020, alături de judecătorul Ciprian Alexandru Ghiță, completul de judecată care trebuia să soluționeze contestația DNA față de soluția Tribunalului București din dosarul ofițerului SRI Daniel Dragomir. În ciuda acuzațiilor de corupție grave aduse de procurorii DNA, a fost declarat nevinovat și a luat o pedeapsă de un an cu suspendare. Faptul că Dragomir a fost lăsat în libertate a fost o puternică lovitură pentru Coldea, fiindcă nu-i erau satisfăcute interesele.

Problema din completul de la Curtea de Apel București era judecătorul Ciprian Ghiță pe care Richițeanu l-a simțit că nu-l poate convinge să-l condamne cu executare pe Dragomir și din acest motiv a încercat să se debaraseze de Ghiță. Ulterior, s-a format un complet de divergență și Dragomir a fost condamnat la închisoare cu executare după ce Mariana Constantinescu, al treilea judecător intrat, a mers pe aceeași linie cu Richițeanu. Mariana Constantinescu este fix același judecător care este astăzi în completul de judecată de la Curtea de Apel București care trebuie să soluționeze dosarul omului de afaceri Cătălin Hideg.

Denunțătorul la DNA al lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, Cătălin Hideg, i-a acuzat pe aceștia că au vrut sute de mii de euro ca să soluționeze favorabil dosarul penal. Hideg l-a și înregistrat pe Dumbravă când îi promitea că sunt șanse mari să obțină o soluție bună la Curtea de Apel București. Chiar înainte să ajungă la completul de diverență ce a dus la condamnarea lui Dragomir, Ovidiu Richițeanu Năstase a făcut tot ce a putut ca să-l scotă din completul de judecată pe colegul său, Ciprian Alexandru Ghiță.

Mai exact, în luna octombrie 2019, delegat la șefia Secției I penale a CAB, judecătorul Richițeanu adresează Colegiului de conducere solicitarea cu nr. 14084/S1/08.10.2019 de redistribuire a judecătorului Ghiță Ciprian Alexandru la o alta secție din cadrul Curții de Apel București. În februarie 2020 s-a renunțat la mutarea lui Ghiță pe altă secție, planul eșuând întrucât nu exista niciun argument legal.

În mod surprinzător, solicitarea a venit, cu toate că la mijlocul lui 2018, Richițeanu spunea Inspecției Judiciare că s-a înțeles bine cu judecătorul Ghiță Ciprian atât în calitate coleg de birou cât și în calitate de coleg de complet și că nu au avut vreodată vreo problemă. Tocmai de aceea apar semne de întrebare referitoare la demersurile judecătorului de a-și elimina colegul, pe Ciprian Ghiță.

Dacă privim dintr-un alt unghi, această măsură nu face decât să confirme faptul că judecătorul Ghiță cam stătea în calea planurilor ca Dragomir să fie băgat după gratii. Dacă Colegiul de conducere ar fi dispus mutarea judecătorului Ghiță Ciprian Alexandru la o alta secție a Curții de Apel București, acesta ar fi fost înlăturat din dosarul nr. 2283/3/2015 în care D.N.A. îi trimisese în judecată pe Daniel Dragomir și astfel s-ar fi prevenit divergența cu privire la soluționarea dosarului.

Richițeanu ar fi propus Colegiului de conducere propunerea ca Ghiță Ciprian Alexandru să fie mutat la o altă secție a C.A.B. în octombrie 2019, când magistratul suferiseră două intervenții chirurgicale și se afla în spital. Acest lucru confirmă că totul a fost planificat până la cel mai mic detaliu.

Judecătorul Richițeanu a fost ulterior salvat de DNA de un posibil dosar penal, la puțin timp după ce a decis, alături de Mariana Constantinescu, condamnarea la închisoare cu executare a lui Daniel Dragomir.

 

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Ce a găsit o româncă în roșiile țărănești cumpărate dintr-un celebru supermarket. Ce curgea din ele
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată acum în România. Se aplică din 27 iulie, ora 23:00
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dan Negru, revoltat de modul în care România gestionează resursele de cereale: „Una din patru pâini e făcută din aluat congelat”
Capital.ro
Obligatoriu în România. Avem termen 30 august. Ordinul venit de la vârful UE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Raed Arafat: Legislația privind securitatea la incendiu a mașinilor electrice este deficitară
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!