România s-a confruntat cu cel mai lungă val de caniculă în aceasta vară. În iulie, în multe zile la rând temperaturile s-au menținut peste 40 de grade în sudul țării, unde sunt situate principalele zone agricole ale României. Canicula și lipsa apei au înrăutățit perspectivele de randament pentru culturile de vară din România, se arată în ultima prognoză oficială a Comisiei Europene. În prognoza sa din iulie, Comisia Europeană a revizuit în minus față de iunie cinci culturi și în sus alte trei, astfel că rezultatele fermierilor depind mult de culturile pe care au mizat și zonele geografice în care produc, scrie Economica.net. Ultimele estimări ce vizează randamentul indică față de prognoza din iunie un minus de 10% la porumb, de 15% la sfecla de zahăr, de 6% la floarea-soarelui, de 8% la soia și 2% la rapiță.
Citește și: PSD ia măsuri pentru a susține financiar agricultorii cu producții afectate masiv de secetă
Astfel, potrivit sursei citate, fermierii români ar putea obține anul acesta 4,08 tone de porumb la fiecare hectar cultivat, ceea ce ar înseamna o producție totală de aproximativ 9,2 milioane de tone având în vedere că suprafața cultivată cu porumb a fost de 2.259.000 hectare, potrivit datelor comunicate Economica de către Ministerul Agriculturii. Randamentul ar fi cu 17% sub media ultimilor cinci ani, cea mai mare scădere dintre statele membre și cu 13% mai mic decât în anul agricol trecut când din datele Comisiei randamentul mediu la hectar a fost de 4,7 tone la hectar.
Pentru floarea-soarelui, Comisia Europeană estimează un randament mediu de 1,95 de tone la hectar, cu 12% sub media ultimilor cinci ani, dar cu 5% peste randamentul anul trecut de 1,86 tone.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a declarat recent la postul public de televiziune că seceta a afectat 2 milioane de hectare cultivate cu porumb şi floarea-soarelui, adică peste 50% din suprafaţa însămânţată.
Randamentul la soia a fost și ea revizuit cu 8% în minus, până la 1,97 de tone la hectar, ceea ce înseamnă și un minus de 10% raportat la media ultimilor cinci ani sau de 8% comparativ cu anul agricol trecut.
În scădere este, conform ultimei prognoze, și randamentul la sfecla de zahăr care s-a diminuat cu 15% față de estimările din iunie până la 32,2 tone la hectar, adică cu 12% sub media ultimilor cinci ani și cu 3% mai puțin decât anul anterior.
Nu în ultimul rând, și producția de rapiță ar putea fi mai mică decât estimările inițiale, ajungându-se la un randament de numai 2,53 de tone la hectar, cu 2% sub media ultimilor cinci ani și cu 4% sub media anului agricol trecut.