De ce investitorii străini se bat să intre pe piața noastră: creșterile anuale ale profitului multinaționalelor ce operează în România, de neatins în altă parte

Încă de la intrarea la guvernare, Partidul Social Democrat (PSD) a demonstrat că sprijină mediul de afaceri din România. Politicile promovate de Guvernul Condus de Marcel Ciolacu au dus la stabilitate economică și crearea unui cadrul legal și fiscal predictibil și favorabil investițiilor.
Alina Costache
25 iul. 2024, 14:02
De ce investitorii străini se bat să intre pe piața noastră: creșterile anuale ale profitului multinaționalelor ce operează în România, de neatins în altă parte

Companiile străine prezente în țară noastră au cele mai mari rate de profit și creștere din regiune, de la sectorul alimentar până la automotive sau bancar. Mai mult, România se transformă într-un hub regional de afaceri, fiind extrem de atractivă pentru investitorii străini.

 

România, a doua mare piață din regiune, atrage investiții ce aduc profituri crescute și cu 2.000% anual!

Datele oficiale ale băncii centrale și ale Ministerului de Finanțe arată că firmele străine prezente în România obțin rate de creștere a profiturilor și ale cifrei de afaceri mult mai mari decât pe piețele vestice sau chiar și pe piețe din Europa de Est.

În sectorul băuturilor răcoritoare, de exemplu, giganții Pepsi și Coca-Cola, printre alții, au recunoscut potențialul acestei piețe, motiv pentru care continuă să investească semnificativ la nivel local.

În 2023, divizia de băuturi PepsiCo România a înregistrat un profit de 90,5 mil. lei, în creștere cu 2.086% față de anul precedent (4,1 mil. lei) (Detalii). Pentru comparație, marja internațională de profit a gigantului Pepsi a fost în 2023 de 13,1%, iar pe ansamblul ultimelor 12 luni de 9,61%. (Detalii)

Potrivit unei analize Ziarul Financiar, bazate pe datele Euromonitor, România este a doua cea mai mare piață din regiune pentru băuturi răcoritoare, cu un consum per capita de 215 litri anual, depășind media europeană la numărul de pahare de băuturi acidulate consumate. La nivel de volum total, România se plasează pe locul doi în regiune, cu aproximativ 4 mld. litri consumați anual, fiind depășită doar de Polonia, care are însă și o populație de două ori mai mare.

 

Piața auto din România asigură creșteri duble față de Vest

Companiile Star Transmission și Star Assembly, divizii ale Mercedes-Benz AG în România, au înregistrat o creștere semnificativă a afacerilor în 2023. Star Transmission Cugir a raportat o cifră de afaceri de 420,5 mil. lei, în creștere cu 7,5% față de anul precedent, și un profit net de 6,1 mil. lei. Star Assembly din Sebeș a avut o cifră de afaceri de peste 10 mld.lei, cu o creștere de 10,6%, și un profit net de 412,7 mil. lei, în creștere cu 15%.

Un alt exemplu este Porsche România (importator general VW, Audi, Seat, Cupra, și Škoda, printre altele), care a realizat în 2023 o cifră de afaceri de peste 4,58 mld. Lei (3,57 mld. lei in 2022, creștere de 28%) și un profit net de peste 368 mil. lei, cu peste 45% mai mare decât în anul anterior.

Pentru comparație, la nivel internațional, marja netă de profit a lui Volkswagen a fost de 4,48%, iar pentru Mercedes Group de 9,53%. (Detalii) și (Detalii)

 

În sectorul financiar, creșterea veniturilor românilor urcă marjele de profit ale băncilor

În 2023, băncile din România au înregistrat un profit record de aproape 14 mld. lei, în creștere cu 35% față de 2022. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank au fost cele mai profitabile, generând împreună 6,7 mld. lei. Profiturile au fost impulsionate de dobânzile ridicate la credite și de sumele mari păstrate de populație și firme în conturi curente. Aceste fonduri au atins 60 mld. euro, contribuind semnificativ la câștigurile băncilor.

Conform datelor băncii centrale, creșterea depozitelor populației la bănci s-a datorat în principal creșterii veniturilor românilor, care datorită politicilor implementate de Guvernul Ciolacu au putut să facă economii substanțiale.

UniCredit Bank România a raportat un profit net de 184 mil. euro în S1/2024, în creștere cu 39% față de S1/2023, datorită creșterii creditării și a veniturilor din dobânzi. Veniturile totale au ajuns la 338 mil. euro, o creștere de 11,5%, în timp ce veniturile din dobânzi, principala sursă de câștig, au crescut cu 18%, la 238 mil. euro.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Locul de muncă plătit cu 465 de lei net pe zi. Un gigant face angajări în România
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
O artistă din România, revenire de senzație. Cât câștigă la o cântare
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
El este Robert, românul care a murit electrocutat în timp ce lucra în grădina unei vile, în Italia: „Plecăm de acasă pentru a merge la muncă și nu ne mai întoarcem”
Capital.ro
Se pierd toți banii. Obligatoriu până la 31 iulie. Statul român a dat avertismentul final
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Directorul FBI, incert privind natura rănii suferite de Donald Trump în tentativa de asasinare
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!