Firmele românești de construcții profită de programul de investiții în infrastructură al Guvernului Ciolacu: din roluri de mâna a doua, devin actori principali ai pieței

Investițiile în infrastructură constituie, în prezent, motorul dezvoltării României, fiind unul dintre angajamentele din programul de guvernare PSD.
Alina Costache
25 iul. 2024, 17:58
Firmele românești de construcții profită de programul de investiții în infrastructură al Guvernului Ciolacu: din roluri de mâna a doua, devin actori principali ai pieței

Numai în primul semestru al acestui an, 58 de miliarde de lei au avut drept destinație această componentă esențială pentru viitorul țării, iar acest lucru a avut ca efect direct și o dezvoltare fără precedent pentru multe dintre companiile românești de construcții.

Acestea au schimbat statutul de subcontractori și lucrează prin asocieri la proiectele majore de infrastructură. Din acest motiv, afacerile le-au crescut puternic în 2023. Și nu vorbim doar despre Spedition UMB, Tehnostrade și SA & PE Construct, companii controlate de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, care domină topul rezultatelor financiare din acest sector. Creșteri semnificative au înregistrat și Concelex, Precon Transilvania și Retter.

Anul trecut, Concelex a trecut borna de 1,2 miliarde lei cifră de afaceri, de la 526 milioane lei în 2022. Un contract important pe care compania îl are în derulare este construcția Centurii Bârlad pe traseul DN 24 Tișița – Vama Albița, care a ajuns la un grad de execuție de 95%.

Precon Transilvania, care face parte din Selina Grup, care cuprinde mai multe companii de construcție, a înregistrat o creștere de 700% a afacerilor, de la 33 milioane lei în 2022 la 265 milioane lei în 2023. Printr-un contract semnat la jumătatea lunii martie, constructorul se ocupă de lotul Chiribiș-Biharia (29 km) al Autostrăzii Transilvania. Durata contractului este de 24 de luni, cu 6 luni alocate etapei de proiectare și 18 pentru execuție.

În cazul Retter, cifra de afaceri a crescut de la 65,7 milioane lei în 2022 la 237,7 milioane lei în 2023. Și profitul net a crescut major: de la 6,7 milioane lei în 2022 la 23,7 milioane lei.Compania lucrează alături de Pizzarotti (lider) pe lotul 1 din Autostrada A0 București Nord, dar și la primul lot din Autostrada Moldovei A7, Ploiești-Mizil (21 km.), care ar urma să fie inaugurat în toamna 2024.

Peste 1900 de proiecte în desfășurare în România în 2024

Cu accentul pus pe mobilitatea sustenabilă și conectivitatea regională, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a făcut o prioritate din marile proiecte de infrastructură. Potrivit unei analize realizate cu ajutorul Victa.ro, singura asistentă virtuală de ofertare la șantiere, de la începutul anului 2024 sunt în derulare 1906 de proiecte de infrastructură rutieră în diverse stadii de evoluție.

Sunt incluse aici proiecte prioritizate pentru finalizarea rețelei primare de transport a României precum Loturile 1,4 și 5 ale Autostrăzii Sibiu-Pitești, A0 București-Sud și proiectele conexe, Drum de mare viteză Pitești-Craiova, Autostrada Transilvania, Loturile 2 și 3 ale Autostrăzii Pitești-Sibiu, Centura București și drumuri de conectivitate, Autostrada Tg. Mureș – Tg. Neamț – Iași – Ungheni).

Executivul a alocat un buget de 137.05 miliarde de lei pentru 1891 dintre aceste proiecte, în timp ce 13 proiecte sunt investiții private, distribuite în mai multe județe precum Satu Mare, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Bacău, Arad, Hunedoara, Sibiu, Prahova, Dâmbovița și Teleorman. De asemenea, se remarcă și două investiții public-private în județul Brașov.

PSD a transformat investițiile în infrastructură în motorul creșterii economice

De la preluarea mandatului la șefia Guvernului, Marcel Ciolacu a reușit să mobilizeze resursele țării pentru investiții ce au atins un nivel fără precedent pentru ultimii 5 ani. În 2023, valoarea investițiilor publice a fost de 101 miliarde de lei, adică peste 20 de miliarde de euro, iar cele prognozate pentru anul în curs sunt cu 20% mai mari decât anul trecut.

În 2024 sunt prevăzute peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene, ceea ce reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. România se apropie astfel de ținta de 10% din PIB, anunțată de Premierul Ciolacu încă din mai 2023.

În 2023, conform CNAIR, bugetul de 12,7 mld. lei, a fost utilizat în totalitate pentru modernizarea şi întreţinereainfrastructurii rutiere, în timp ce absorbţia fondurilor europene pentru construcţia de noi obiective a ajuns la 114,64%.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au luat permisul de conducere. Trebuie să-l ai pe mașină timp de 12 luni
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Veste pentru proprietarii din România. Vine marea surpriză
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Furtunile au făcut din nou prăpăd în țară! Grindina a băgat spaima în locuitorii din Mehedinți: „Peste tot piatră de-ţi era frică şi să stai afară că te omoară”
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Ursula von der Leyen solicită guvernelor naționale nominalizări pentru viitoarea echipă de comisari europeni
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!