Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a publicat luni un avertisment în care spune că acest puls de plasmă întunecată ar putea duce la „fluctuații ale rețelei electrice”. Într-un videoclip de la Observatorul său dinamic solar, NASA a arătat un nor întunecat de erupție solară rece explodând, cu plasmă curgând spre nordul suprafeței soarelui.
Furtuna solară ar putea perturba radiourile, comunicațiile aeriene și operațiunile prin satelit, cu o probabilitate crescută vineri. În ultimul deceniu, erupțiile solare „reci” au făcut obiectul unor studii ample ale astrofizicienilor. Ele nu sunt mai puțin bogate în radiații cu microunde decât erupțiile solare „fierbinți”, dar produc frecvențe de vârf mai mari. Aceasta emisie este un proces continuu non-termic generat de particule încărcate, în general electroni sau protoni, cu viteze ultra-relativiste, accelerate de un câmp magnetic.
Erupția solară detectată este de clasa M și a erupt duminică din regiunea petelor solare numită AR3757. NOAA a informat că există o șansă de 60% de erupții solare suplimentare de nivel mediu sau de clasa M în următoarele 24 de ore și o șansă de 15% pentru o erupție solară de clasa X, extremă (cea mai intensă). Acest lucru ar putea declanșa pene de curent și fluctuații radio în întreaga lume. La începutul acestei săptămâni, șase erupții solare de clasa M au provocat deja întreruperi radio internaționale în părți din emisfera vestică și din Asia. Cea mai mare a dus la o întrerupere a radioului în Pacific, potrivit Centrului de Predicție a Vremii Spațiale al Universității din Atena.
În iulie 2025 ar putea fi un vârf extrem al erupțiilor solare.
Erupțiile solare sunt împărțite în patru categorii, în ordine crescătoare: B, C, M și X. Pământul se va confrunta cu furtuni solare mai severe anul viitor, cu un vârf în iulie 2025. Jonathan McDowell, care lucrează cu institutul de cercetare Smithsonian din SUA și Centrul pentru Astrofizică din Harvard, a declarat pentru Daily Mail: „Am putea avea cu ușurință furtuni mult mai mari în următorul an sau doi. Este cu siguranță o perioadă înfricoșătoare pentru operatorii de sateliți.” Erupțiile, pe lângă faptul că afectează comunicațiile radio și rețelele electrice, pot provoca și aurore pe cer.