Apele turcoaz, plajele imaculate și vinul la £1,70 paharul fac din această țară balcanică noua destinație preferată de vacanță.
Te-ar putea interesa și Vacanţa de vară 2024, mai scurtă pentru elevi. Proprietarii de hoteluri se plâng
Nu sunt multe destinații mediteraneene care pot fi considerate noi frontiere, dar „Riviera Albaneză” – porțiunea de coastă sudică a Albaniei – este una dintre ele.
Plajele de vis din Durres
Doar 30 de minute la vest de Tirana, acest resort de litoral este cel mai ușor accesibil din capitală. Odată un port înfloritor al Imperiului Roman de Est, ruinele coloanelor antice și zidurilor sunt împrăștiate pe străzile mărginită de palmieri din vechiul oraș.
Coasta este adriatică, cu cele mai bune plaje aflate la 14 mile distanță în suburbia Golem – o întindere nesfârșită de nisip blond moale.
De asemenea, pentru fanii sportului, există un plus de atracție. Tenismanul Rafael Nadal urmează să lanseze o academie aici, lângă școala de fotbal Manchester City.
Un feribot de pasageri de opt ore navighează din Bari, Italia, direct către Durres.
Vlore – începutul Rivierei Albaneze
Acest resort de litoral se află la două ore de Tirana și este locul unde Marea Adriatică se întâlnește cu Marea Ionică – considerat începutul „Rivierei Albaneze”.
Vlore este al treilea oraș ca mărime din Albania, cu un oraș vechi plin de viață, un bulevard pe malul mării și o plajă publică cu pietriș fin.
Peninsula Karaburun (singurul Parc Marin Național din Albania) este proeminentă la orizont și separă fizic apele mai întunecate ale Adriaticii de cele turcoaz electrice ale Ionicului.
Ivanka Trump, fiica lui Donald Trump, este o mare fană a acestui loc și se zvonește că soțul ei, Jared Kushner, speră să dezvolte un eco-resort de lux pe insula nelocuită Sazan.
Dhermi – refugiul preferat al albanezilor
Întreabă albanezii care este resortul lor preferat de litoral și îți vor spune Dhermi. Este liniștit și unic, fiind format din plaje și un sat pe deal.
În 1956, un cutremur a devastat zona, dar un cuplu local a renovat câteva case abandonate și le-a transformat în hotelul boutique Zoe Hora – vedeta pop Dua Lipa a fost primul lor oaspete.
Urcă-te la biserica mică din secolul XV și vei fi răsplătit cu o panoramă asupra golfului, dar vei găsi și un cimitir cu cea mai frumoasă vedere din lume.
Saranda – portul seducător
Un port major aproape de capătul sudic al Rivierei Albaneze, aici sosesc zilnic bărci internaționale, atât din Corfu (o călătorie de 30 de minute cu hidroglisorul), cât și din Brindisi, Italia, o călătorie de opt ore pe timp de noapte. Orașul este plin de magazine, baruri și restaurante – și are o promenadă centrală.
Pentru a scăpa de mulțime, rezervă o excursie cu velierul cu Pegasus Travel and Tours către plaja remote Krorez.
Apa este de un albastru pal și restaurantul de pe plajă servește un festin de cod la grătar, cartofi prăjiți și salate, inclus în tariful de £42 de persoană.
Ksamil – „Maldivele” AlbanieiKsamil are o mare turcoaz atât de iridescentă încât Instagrammerii l-au numit „Maldivele Europei”. Din păcate, acest lucru l-a făcut destul de aglomerat, conform Libnet.ro.
Pentru o plajă mai liniștită, închiriază un pedalo (£13) către una dintre cele patru insule din apropiere – două dintre ele fiind conectate printr-un istm de nisip.
La zece minute distanță cu mașina se află bijuteria coroanei siturilor culturale din Albania, orașul antic Butrint, patrimoniu mondial UNESCO.
Aici vei găsi broaște țestoase alături de rămășițele arheologice datând din secolul VI î.Hr. și includ băi romane și porți elenistice.
Te-ar putea interesa și Cele mai căutate destinații de vacanță în 2024. Românii și-au planificat deja călătoriile. Unde pleacă cei mai mulți dintre ei
Mai mult, pădurea din jur oferă un refugiu binevenit de la soare. Butrint este, de asemenea, o excursie populară de o zi.