Veşti bune pentru românii care au pensii private din România. Conform statisticii realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 139,4 miliarde lei, la finalul lunii mai 2024, în creştere cu 29,7% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2023.
verifică AICI pensia ta privată
„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 93,6% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se menţionează în raport.
Sursa citată mai spune despre pensiile private că toate contribuţiile încasate în luna mai 2024 au fost în valoare de 1,58 miliarde lei, în timp ce contribuţia medie a fost 384 lei.
Totodată, la finalul lunii mai, titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 90,734 miliarde de lei, respectiv 65,1%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 35,038 miliarde de lei (25,1%), iar pe poziţia a treia obligaţiunile corporative, cu 6,304 miliarde de lei (4,5% din total active).
Cei de la ASF mai precizează și că fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.209.685 de participanţi în mai 2024.
Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II înregistrează un randament mediu ponderat de 16,8% la 30 iunie 2024 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ceea ce raportat la o inflaţie de 4,9% înseamnă un câştig real de 11,9% într-un an pentru participanţi, arată calculele realizate de Ziarul Financiar.
Astfel, pe fondul aprecierii acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti, acolo unde fondurile sunt cei mai mari investitori iar în portofolii au o expunere de circa 25-30%, şi în contextul aprecierii valorii titlurilor de stat, cele din urma fiind cea mai mare investiţie a P2, de circa 65%, activele au urcat la o valoare record la finalul lunii iunie.
„Randamentul a fost extrem de bun şi arată eficienţa cu care sunt investiţi banii contribuabililor în piloni de pensii private. Spre comparaţie, pilonul public este în deficit, iar un contributor se poate considera norocos dacă primeşte înapoi, ca pensie, jumătate din contribuţiile sale”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA. „Cred că anul viitor performanţa se va atenua, în condiţiile în care este de aşteptat o majorare substanţială a fiscalităţii în 2025, evoluţie care va lovi economia”.
Individual, performanţele din ultimele 12 luni arată astfel: Aripi (17,68%), NN Pensii (17,18%), Metropolitan (17%), AZT Viitorul Tău (16,67%), BCR Pensii (16,13%), Vital (15,56%), BRD Pensii (14,95%). ZF a calculat această evoluţie pe baza valorii unitare a activului net (VUAN) publicată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Aripi este singurul fond Pilon II cu grad ridicat de risc, adică poate lua expunere mai mare pe acţiuni comparativ cu celelalte şase fonduri.