La începutul ultimei ședințe de Guvern, Ciolacu i-a atras atenția lui Marcel Boloș, Ministrul de Finanțe liberal, ca orice propunere în ceea ce privește cadrul fiscal trebuie să fie discutată și să aibă acordul de la IMM-uri din România, de la marile patronate și sindicate, de la asociațiile profesionale și de la ONG-uri importante.
„Încep cu un mesaj prin care reamintesc prioritățile acestui Guvern, pentru că aud prea multe discuții în ultimele zile despre linii roșii sau galbene. Acest Guvern nu este al vreunui partid. Acest Guvern este al României. Iar prioritățile noastre sunt susținerea tuturor companiilor românești, derularea celui mai mare plan de investiții publice din ultimii 35 de ani, protejarea populației în fața speculei și creșterea veniturilor românilor. (…) O altă decizie majoră este că în Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată și un acord cu mediul privat și societatea civilă. Nici domnul Boloș, nici alți miniștri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, de exemplu, până când nu parcurg acest traseu. Cred că așa este corect și aceasta este așteptarea românilor și a mediului de afaceri”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Social democrații și-au asumat, încă de la intrarea la guvernare, protejarea românilor și a firmele locale prin asigurarea unei creșteri economice sustenabilă și un cadru legislativ și fiscal stabil, favorabil pentru atragerea de investiții.
În iunie, premierul a intervenit din nou în urma amendamentelor inițiate de Marcel Boloș care creșteau povara administrativă pentru companiile românești, în ciuda așa zisului proces de digitalizare, argumentat de Ministrul de Finanțe. Ciolacu i-a cerut lui Boloș să explice necesitatea modificărilor la Ordonanța de Urgență 70/2024, cea referitoare la procedurile e-Factura, e-Transport și e-TVA.
„Vreau să fiu cât se poate de clar: digitalizarea sistemelor statului NU înseamnă mai multă birocrație și mai multe probleme administrative pentru mediul de afaceri. Dimpotrivă, digitalizarea trebuie să fie un ajutor pentru economie! Digitalizare înseamnă simplificare pentru firme și combaterea evaziunii fiscale pentru stat! De aceea, domnule ministru Boloș, orice proiect trebuie discutat mai întâi cu cei vizați. Înțeleg că v-ați consultat până la urmă cu experții contabili și cu mediul de afaceri și veniți astăzi cu o serie de modificări care țin cont de realitate. Vă rog, după ședința de guvern, să explicați în detaliu cum ați corectat acest act normativ”, a spus Marcel Ciolacu.
Procedura e-TVA, ce va intra în vigoare de la 1 august, a trebuit modificată după ce numeroase critici s-au primit din partea mediului de afaceri, iar contabilii s-au arătat revoltați de procedură, despre care au spus că implică un nivel inutil de muncă și că transferă responsabilitățile ANAF asupra contribuabililor.
Propunerea spre aprobare pe repede înainte ale unor modificări legislative cu impact semnificativ asupra finanțelor țării par să fie modul de lucru al Ministrului liberal.
Acum câteva luni, într-o ședință a coaliției, Boloș este cel care a venit cu ideea unei noi tranșe de impozitare, o propunere de care chiar și liberalii s-au speriat: a prezentat o simulare pe cotă unică de 16% pe toată linia (16% pentru impozitul pe venit, impozitul pe dividende și impozitul pe profit). Ulterior, ministrul Boloș a primit instrucțiuni de la PNL să ascundă cifrele și să nu mai apară vreodată cu ele.
În prezent, în România cota de impozitare este de 10% pe salariu, 16% pe profit și 8% la dividende, iar pentru locuințe impozitarea este cuprinsă între 0,08% și 0,2%, în funcție de decizia fiecărui Consiliu Local.
Ministrul Finanțelor a declarat recent, într-o emisiune TV, că instituția pe care o conduce intenționează să implementeze CNP-ul Fiscal începând cu anul 2025 și că măsura este încă în dezbatere la Minister. Conform ministrului, ea va ajuta nu la monitorizarea cumpărăturilor, ci la obținerea unui credit fiscal pentru cei care doresc.
Propunerea a fost însă exclusă deocamdată de premier, care la începutul ședintei de Guvern de la 26 iulie, a spus că toate măsurile fiscale trebuie să aibă și acordul mediului privat și al societății civile.