PSD reafirmă sprijinul pentru români și firmele românești și impune lui Boloș și liberalilor ca toate modificările fiscal să treacă prin filtrul mediului privat

Premierul Marcel Ciolacu intervine în scandalul provocat de ultima serie de decizii ale lui Marcel Boloș, larg criticate de mediul de afaceri din cauza lipsei de consultare cu aceștia și viteza accelerată de implementare, fără o analiză a impactului real asupra companiilor românești. Ciolacu îi impune ministrului liberal să urmeze pașii necesari consultării cu toți actorii afectați de aceste modificări din domeniul fiscal.
Filip Stan
26 iul. 2024, 14:31
PSD reafirmă sprijinul pentru români și firmele românești și impune lui Boloș și liberalilor ca toate modificările fiscal să treacă prin filtrul mediului privat

La începutul ultimei ședințe de Guvern, Ciolacu i-a atras atenția lui Marcel Boloș, Ministrul de Finanțe liberal, ca orice propunere în ceea ce privește cadrul fiscal trebuie să fie discutată și să aibă acordul de la IMM-uri din România, de la marile patronate și sindicate, de la asociațiile profesionale și de la ONG-uri importante.

„Încep cu un mesaj prin care reamintesc prioritățile acestui Guvern, pentru că aud prea multe discuții în ultimele zile despre linii roșii sau galbene. Acest Guvern nu este al vreunui partid. Acest Guvern este al României. Iar prioritățile noastre sunt susținerea tuturor companiilor românești, derularea celui mai mare plan de investiții publice din ultimii 35 de ani, protejarea populației în fața speculei și creșterea veniturilor românilor. (…) O altă decizie majoră este că în Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată și un acord cu mediul privat și societatea civilă. Nici domnul Boloș, nici alți miniștri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, de exemplu, până când nu parcurg acest traseu. Cred că așa este corect și aceasta este așteptarea românilor și a mediului de afaceri”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Citește și Modificarea legislației electorale, gest de maturitate politică: Ciolacu a cooptat ca parteneri de dialog cele mai dure ONG-uri la adresa PSD

Social democrații și-au asumat, încă de la intrarea la guvernare, protejarea românilor și a firmele locale prin asigurarea unei creșteri economice sustenabilă și un cadru legislativ și fiscal stabil, favorabil pentru atragerea de investiții.

Ministrul Finanțelor a mai fost atenționat de premier pentru declarații controversate

În iunie, premierul a intervenit din nou în urma amendamentelor inițiate de Marcel Boloș care creșteau povara administrativă pentru companiile românești, în ciuda așa zisului proces de digitalizare, argumentat de Ministrul de Finanțe. Ciolacu i-a cerut lui Boloș să explice necesitatea modificărilor la Ordonanța de Urgență 70/2024, cea referitoare la procedurile e-Factura, e-Transport și e-TVA.

„Vreau să fiu cât se poate de clar: digitalizarea sistemelor statului NU înseamnă mai multă birocrație și mai multe probleme administrative pentru mediul de afaceri. Dimpotrivă, digitalizarea trebuie să fie un ajutor pentru economie! Digitalizare înseamnă simplificare pentru firme și combaterea evaziunii fiscale pentru stat! De aceea, domnule ministru Boloș, orice proiect trebuie discutat mai întâi cu cei vizați. Înțeleg că v-ați consultat până la urmă cu experții contabili și cu mediul de afaceri și veniți astăzi cu o serie de modificări care țin cont de realitate. Vă rog, după ședința de guvern, să explicați în detaliu cum ați corectat acest act normativ”, a spus Marcel Ciolacu.

Procedura e-TVA, ce va intra în vigoare de la 1 august, a trebuit modificată după ce numeroase critici s-au primit din partea mediului de afaceri, iar contabilii s-au arătat revoltați de procedură, despre care au spus că implică un nivel inutil de muncă și că transferă responsabilitățile ANAF asupra contribuabililor.

„Linii roșii” trasate de partidul lui Marcel Boloș: „cotă unică de 16% pe toată linia”

Propunerea spre aprobare pe repede înainte ale unor modificări legislative cu impact semnificativ asupra finanțelor țării par să fie modul de lucru al Ministrului liberal.

Acum câteva luni, într-o ședință a coaliției, Boloș este cel care a venit cu ideea unei noi tranșe de impozitare, o propunere de care chiar și liberalii s-au speriat: a prezentat o simulare pe cotă unică de 16% pe toată linia (16% pentru impozitul pe venit, impozitul pe dividende și impozitul pe profit). Ulterior, ministrul Boloș a primit instrucțiuni de la PNL să ascundă cifrele și să nu mai apară vreodată cu ele.

Citește și Viktor Orban, întâlnire la Vila Lac cu Marcel Ciolacu. Ce cadou neobișnuit a primit premierul ungar la venirea în România

În prezent, în România cota de impozitare este de 10% pe salariu, 16% pe profit și 8% la dividende, iar pentru locuințe impozitarea este cuprinsă între 0,08% și 0,2%, în funcție de decizia fiecărui Consiliu Local.

Premierul exclude introducerea unui „CNP Fiscal” până nu se discută cu toți actorii implicați

Ministrul Finanțelor a declarat recent, într-o emisiune TV, că instituția pe care o conduce intenționează să implementeze CNP-ul Fiscal începând cu anul 2025 și că măsura este încă în dezbatere la Minister. Conform ministrului, ea va ajuta nu la monitorizarea cumpărăturilor, ci la obținerea unui credit fiscal pentru cei care doresc.

Propunerea a fost însă exclusă deocamdată de premier, care la începutul ședintei de Guvern de la 26 iulie, a spus că toate măsurile fiscale trebuie să aibă și acordul mediului privat și al societății civile.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum a rămas un cuplu de români plecați în vacanță în Grecia fără 1000 de euro. Banii erau în camera de hotel, iar ușile de la intrare și balcon încuiate: “Un hoț talentat?”
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Decizia se va aplica în curând. Ciolacu: Vor fi deduceri din impozit
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Alimentul care se scumpește cu 50%. E nelipsit de pe masă
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cine va fi ELIMINAT de la ”Insula Iubirii”. Ispitele le-au făcut fenta, iar noi am aflat totul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Noi detalii în ancheta crimei din Brăila! Dentista Marin Gavril ar fi fost ucisă pentru că nu i-a tratat suspectului măseaua care îl durea
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de apartamente, case și mașini. Toți vor fi verificați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
JOCURILE OLIMPICE DE LA PARIS ÎNCEP VINERI CU 106 SPORTIVI ROMÂNI
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!