Etiopia a decretat trei zile de doliu naţional, începând de sâmbătă, după dezastrul din districtul Kencho Shacha Gozdi, o zonă îndepărtată din sudul ţării unde o alunecare de teren, produsă în urma ploilor abundente, s-a soldat cu cel puţin 257 de morţi, relatează vineri AFP.
Căutările continuă în încercarea de a găsi cadavrele persoanelor surprinse de alunecarea de teren produsă lunea trecută. Ajutoarele încep să sosească, în timp ce supravieţuitorii îşi îngroapă persoanele dragi care şi-au pierdut viaţa în acest dezastru.
Este cea mai mortală alunecare de teren înregistrată vreodată în această ţară din Cornul Africii, bilanţul urcând joi la cel puţin 257 de morţi, potrivit agenţiei umanitare a ONU (OCHA), care a citat rapoarte ale autorităţilor locale. Conform aceleiaşi surse, bilanţul ar putea ajunge la 500 de morţi.
Explozie masivă la un depozit de artificii, lângă capitala Bulgariei
„Camera Reprezentanţilor Poporului a anunţat un doliu naţional de trei zile pentru cei care şi-au pierdut viaţa în alunecarea de teren”, a declarat Parlamentul etiopian.
Acest lucru va aduce „alinare celor apropiaţi şi tuturor oamenilor din ţara noastră”, a adăugat instituţia într-o declaraţie difuzată de radioul şi televiziunea din Etiopia.
La faţa locului, operaţiunile de ajutorare, umanitare şi de reconstrucţie, „sunt în curs de desfăşurare”, a declarat organizaţia etiopiană responsabilă de protecţie, iar o structură de coordonare a ajutoarelor a fost instituită. Un număr de 6.000 de persoane trebuie relocate.
Potrivit OCHA, peste 15.000 de persoane trebuie evacuate din cauza riscului de noi alunecări de teren, inclusiv copii mici şi mii de femei însărcinate şi mame cu nou-născuţi. Ajutoarele au început să sosească, potrivit Biroului, inclusiv patru camioane de la Crucea Roşie etiopiană.
Majoritatea victimelor au fost îngropate de vii după ce s-au grăbit să salveze victimele unei prime alunecări de teren, produsă în timpul ploilor abundente de duminică, în regiunea situată la aproximativ 480 de kilometri de capitala Addis Abeba.
Mesajele de condoleanţe nu au întârziat să apară, în special de la Uniunea Africană, de la secretarul general al ONU Antonio Guterres şi de la directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, el însuşi etiopian.
Etiopia este a doua cea mai populată ţară din Africa şi este adesea afectată de dezastrele climatice.
Peste 21 de milioane de persoane, sau aproximativ 18% din populaţie, depind de obicei de ajutoare umanitare din cauza conflictelor, inundaţiilor sau secetei.