Sorin Nazîru, un tânăr în vârstă de 16 ani, a avut parte de un sfârșit neașteptat. El a murit din cauza unei forme de meningită și septicemie după ce a fost la o piscină din Râmnicu Vâlcea. După ce a stat în apă cu prietenii, adolescentul s-a simțit rău și a fost plimbat prin spitale, acuzând amețeli, dureri de cap și febră. Ajuns la Spitalul „Marie Curie” din București, s-a descoperit că Sorin este într-o stare extrem de gravă, iar în ciuda eforturilor făcute de medici, băiatul a murit. Ulterior, apropiații și familia au susținut că băiatul ar fi luat o bacterie de la piscină, iar aceasta i-ar fi provocat meningita și septicemia. Recent, piscina care i-ar fi adus moartea a fost închisă de OPC.
Recent, reprezentanții de la Protecția Consumatorului au găsit mai multe nereguli la piscina din Râmnicu Sărat. Se pare că unitatea nu deținea buletine de analiza fizico-chimie și microbiologice.
„În urma informațiilor apărute în spațiul public cu privire la faptul că un adolescent ar fi decedat după o zi petrecută la piscină, în localitatea Râmnicu Sărat, județul Buzău, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Buzău s-a autosesizat, fapt pentru care s-a dispus efectuarea unui control pentru verificarea legalității și a modului de funcționare al operatorului economic, precum și a condițiilor privind modul de desfășurare a prestării serviciilor la piscina deținută de către acesta.
Echipa de comisari a constatat faptul că unitatea nu deține buletin de analize fizico-chimice și microbiologice, până la data prezentului control, și de asemenea nu deține un registru în care să fie menționate:
• rezultatele buletinelor de analiză la apă,
• concentrațiile clorului rezidual liber,
• valorile ph-ului,
• temperatura apei,
• periodicitatea de primenire a apei, fapt care trebuie efectuat zilnic cu schimbarea a 1/3 din volumul apei,
• dezinfecția bazinului,
• substanțele dezinfectante utilizate.
De asemenea, în regulamentul afișat la locație nu este menționat numărul de persoane care se pot afla în piscină, acesta fiind stabilit prin proiectul de construire a piscinei.
Apa din incintă nu era limpede, la data și ora controlului, putând fi observate pe pereții laterali o dungă verde, iar pe fundul piscinei, pe alocuri pete verzi, acestea fiind formate ca urmare a dezvoltării algelor în apa din piscină. Controlul a fost extins și la unitatea de alimentație publică, unde au fost constatate mai multe nereguli:
• utilizarea de produse și servicii nesigure, prin folosirea unor produse alimentare pentru care nu se putea stabili data procesării și încadrarea în data limită de consum
• utilizarea unui mijloc de cântărire neomologat și neverificat metrologic.
Citește și: Sfârșit tragic pentru un tânăr în vârstă de 16 ani! Sorin era portar al juniorilor de la Dinamo
Ca urmare, comisarii din cadrul CJPC Buzău au aplicat 3 amenzi contravenționale în valoare de 35.000 lei și 1 avertisment, pentru folosirea cântarului neomologat, și, totodată, au dispus oprirea temporară a activității de prestări servicii pentru piscină până la remedierea tuturor deficiențelor”, a informat Protecţia Consumatorilor.