Legislația ce reglementează funcționarea asociațiilor de proprietari nu are prevederi clare atunci când vine vorba de animalele de companie. Aceste aspecte au fost lăsate pentru a fi reglate la nivel intern de asociațiile de proprietari, însă, chiar dacă nu există o lege clară, locatarii care au animale trebuie să respecte câteva reguli.
Potrivit unor studii sociologice realizate în anii trecuți, aproape jumătate din românii care locuiesc la bloc dețin cel puțin un animal de companie. De cele mai multe ori, este vorba despre câini și pisici. Cu toate astea, legea nu este foarte clară în privința lor. De obicei, deciziile care îi vizează pe stăpânii de animale sunt adoptate la nivel de asociație, prin regulamente interne.
Există asociații de proprietari care permit creșterea animalelor de companie, dar numai în anumite condiții. Altele interzic complet acest lucru, însă, astfel de situații sunt întâlnite foarte rar. Există câteva reguli nescrise pe care locatarii cu animale de companie trebuie să le respecte pentru bunăstarea întregii comunități și pentru a evita eventualele conflicte cu vecinii.
Una dintre cele mai importante reguli ține de curățenia în spațiile comune. Fiecare proprietar trebuie să se asigure că animalul său nu face mizerie, iar dacă acest lucru se întâmplă, stăpânul trebuie să curețe, astfel încât să nu apară probleme.
Un alt aspect vizează siguranța celor din jur. Cei care dețin câini agresivi sunt obligați să-i asigure cu botniță la ieșirea din apartament și să nu-i lase liberi pe casa scării. Este recomandat ca proprietarul să-și supravegheze animalul de companie, atunci când îl scoate afară, pentru ca acesta să nu distrugă bunurile depozitate în spațiile comune.
O altă problemă o poate reprezenta zgomtul făcut de animale. În general, câinii sunt cei mai gălăgioși, atunci când latră. Vecinii ar putea fi deranjați, iar dacă nu se găsesc soluții, s-ar putea adresa autorităților, lucru destul de neplăcut, pentru că amenzile în astfel de cazuri sunt destul de mari.
Un lucru care nu este foarte bine definit în legislația românească este cel legat de plata unor taxe suplimentare de către proprietarii de animale de companie. Legea asociațiilor de proprietari nu are nicio prevedere cu privire la acest aspect.
Citește și: Greşeala care-ţi poate strica vara dacă locuieşti la bloc. Amenzile sunt mai mari ca renovările din apartament
O serie de acte normative care reglementează cheltuielile pentru beneficiari permit asociațiilor de proprietari să-i taxeze pe cei care dețin animale de companie. Motivul invocat este că aceste animale consumă apă, energie electrică și utilizează liftul. Deși consumul de apă este contorizat, iar animalele folosesc liftul însoțite, proprietarii de câini și pisici sunt în principal cei care trebuie să plătească aceste taxe, deoarece își scot animalele la plimbare regulat.
Un aspect important este că unii proprietari de apartamente impun restricții chiriașilor, interzicându-le să aibă animale de companie. Aceștia refuză să închirieze locuințele persoanelor cu animale. Alți proprietari, mai puțin restrictivi, permit animalele, dar condiționează închirierea de acoperirea costurilor pentru reparații în cazul în care câinii sau pisicile provoacă daune.