Conflictul din Orientul Mijlociu se amplifică. Israelul a atacat Libanul cu drone

Doi oameni au fost ucişi şi trei răniţi, inclusiv un copil mic, într-un atac israelian cu dronă în afara oraşului Shaqra din sudul Libanului, a anunţat luni apărarea civilă libaneză, transmite Reuters.
Filip Stan
29 iul. 2024, 11:54
Conflictul din Orientul Mijlociu se amplifică. Israelul a atacat Libanul cu drone

Război în Orientul Mijlociu. Doi oameni au fost ucişi şi trei răniţi, inclusiv un copil mic, într-un atac israelian cu dronă în afara oraşului Shaqra din sudul Libanului, a anunţat luni apărarea civilă libaneză, transmite Reuters.

Serviciile de salvare nu au precizat dacă cei ucişi erau militanţi sau civili. A fost primul raid letal israelian asupra Libanului după atacul cu rachetă atribuit de Israel mişcării Hezbollah şi soldat sâmbătă cu 12 morţi, majoritatea adolescenţi şi copii, asupra unui teren de sport de pe Platoul Golan, teritoriu ocupat de Israel.

Hezbollah a negat că ar fi implicat în atacul de sâmbătă, care a stârnit temeri privind o escaladare şi apeluri din partea comunităţii internaţionale către cele două părţi de a da dovadă de reţinere.

Cabinetul de securitate israelian a autorizat duminică seara guvernul premierului Benjamin Netanyahu să decidă „modalitatea şi momentul” unui răspuns.

Potrivit principalului ziar israelian, Yedioth Ahronoth, care a citat oficiali sub acoperirea anonimatului, răspunsul va fi „limitat, dar semnificativ”, opţiunile mergând de la un atac restrâns, dar „fotogenic” asupra infrastructurii, inclusiv poduri, centrale electrice şi porturi, până la vizarea depozitelor de arme ale Hezbollah sau a liderilor de rang înalt ai mişcării.

Centrul orașului Tel Aviv, atacat cu drone, la mică distanță de ambasada SUA. Rebelii Houthi au revendicat atacul soldat cu cel puțin un mort

Cabinetul de securitate al Israelului a autorizat duminică guvernul premierului Benjamin Netanyahu să decidă cu privire la „modul şi calendarul” unui răspuns la un atac cu rachetă în Înălţimile Golan, soldat cu moartea a 12 adolescenţi şi copii şi pe care Israelul şi Statele Unite l-au atribuit grupului armat libanez Hezbollah, relatează Reuters.

Hezbollah a negat responsabilitatea pentru atacul de sâmbătă de la Majdal Shams, cel mai sângeros din Israel sau din teritoriul anexat Israelului de la atacul grupării militante palestiniene Hamas din 7 octombrie, care a declanşat războiul din Gaza. Acest conflict s-a extins pe mai multe fronturi şi riscă să se transforme într-un conflict regional mai larg.

Israelul a promis că va riposta în Liban, iar avioanele israeliene au lovit ţinte din sudul Libanului în cursul zilei de duminică.

Dar existau aşteptări ca un răspuns mai puternic să urmeze reuniunii cabinetului de securitate convocat de Netanyahu la Tel Aviv.

După încheierea reuniunii, biroul lui Netanyahu a declarat că acest cabinet „i-a autorizat pe prim-ministru şi pe ministrul apărării să decidă cu privire la modul şi calendarul răspunsului”.

Duminică, Casa Albă a acuzat Hezbollah pentru atacul de la Majdal Shams. „Acest atac a fost efectuat de Hezbollah-ul libanez. A fost racheta lor şi a fost lansată dintr-o zonă pe care o controlează”, se arată într-un comunicat.

Vicepreşedintele american Kamala Harris, candidatul democrat la preşedinţie, a declarat prin intermediul consilierului său pentru securitate naţională că „sprijinul său pentru securitatea Israelului este ferm”.

Statele Unite au declarat că Washingtonul a discutat cu omologii israelieni şi libanezi după atacul „oribil” de sâmbătă şi că lucrează la o soluţie diplomatică.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul nu doreşte o escaladare suplimentară a conflictului, care a cunoscut schimburi de focuri zilnice între armata israeliană şi Hezbollah de-a lungul frontierei.

Marea Britanie şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o nouă escaladare, în timp ce Egiptul a declarat că atacul s-ar putea transforma „într-un război regional cuprinzător”.

Armata israeliană acuză Hamas că a lansat cel puţin 20 de rachete către comunităţile evreieşti de la graniţă

La locul tragediei, mii de oameni s-au adunat pentru funeralii în satul druz Majdal Shams din Înălţimile Golan, teritoriu capturat de Israel de la Siria în războiul din Orientul Mijlociu din 1967 şi anexat printr-o mişcare nerecunoscută de majoritatea ţărilor.

Membrii religiei druze, care se înrudeşte cu islamul, creştinismul şi iudaismul, reprezintă mai mult de jumătate din populaţia de 40 000 de locuitori ai Înălţimilor Golan. Mulţimi mari de oameni în doliu, mulţi dintre ei purtând pălării tradiţionale druze înalte, albe şi roşii, au înconjurat sicriele în timp ce acestea erau purtate prin sat.

„O tragedie grea, o zi întunecată a venit la Majdal Shams”, a declarat Dolan Abu Saleh, şeful consiliului local din Majdal Shams, în comentarii difuzate la televiziunea israeliană.

Hezbollah a anunţat iniţial că a lansat rachete asupra unor situri militare israeliene din Înălţimile Golan, dar a declarat că nu are „absolut nimic” de-a face cu atacul asupra Majdal Shams.

Cu toate acestea, Israelul a declarat că racheta a fost una de fabricaţie iraniană, lansată dintr-o zonă aflată la nord de satul Chebaa din sudul Libanului, atribuind vina în totalitate Hezbollahului susţinut de Iran.

„Racheta care ne-a ucis băieţii şi fetele era o rachetă iraniană, iar Hezbollah este singura organizaţie teroristă care le are în arsenalul său”, a declarat ministrul israelian de externe.

Două surse de securitate au declarat pentru Reuters că Hezbollah se află în stare de alertă maximă şi a eliberat unele locuri cheie atât în sudul Libanului, cât şi în estul Văii Bekaa, în cazul unui atac israelian.

Hezbollah este cea mai puternică dintr-o reţea de grupări susţinute de Iran în Orientul Mijlociu şi a deschis un al doilea front împotriva Israelului la scurt timp după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Comunităţile druze trăiesc de ambele părţi ale liniei dintre sudul Libanului şi nordul Israelului, precum şi în Înălţimile Golan şi Siria. În timp ce unii servesc în armata israeliană şi se identifică cu Israelul, mulţi se simt marginalizaţi în Israel şi unii resping şi cetăţenia israeliană.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie copt cozonacul ca să nu se ardă deasupra. La câte grade trebuie setat cuptorul electric sau pe gaz
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Suprize mari în imobiliare. Cele mai ieftine apartamente din Capitală
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Fără pic de RUȘINE! Vedeta care a îndrăznit să iasă în public cu nurii la vedere! Imaginile sunt... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Acord pentru o viitoare pandemie! OMS a pregătit deja totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți