Ce este bine să mănânci pe caniculă. Mihaela Bilic: „Vara se simplifică gătitul, fără să aprindem aragazul”

Ce este bine să mănânci pe caniculă. Mihaela Bilic are câteva recomandări, care nu necesită aragaz și nici alte surse de căldură. Preparatele cele mai simple pot fi și cele mai gustoase, Important este să conțină o cantitate generoasă de legume, mai spune medicul nutriționist.
Alina Costache
29 iul. 2024, 12:15
Ce este bine să mănânci pe caniculă. Mihaela Bilic:
Ce este bine să mănânci pe caniculă

Ce este bine să mănânci pe caniculă. Totodată, există și deserturi pe care le putem prepara și consuma vara fără griji. Mihaela Bilic le recomandă tuturor să evite sosurile grele, dar și prăjelile, tocăturile, ori afumăturile. În această perioadă chiar avem de unde alege, de la înghețată până la fructe proaspete, carne pe grătar, dar și supe de legume.

Citește și: Mihaela Bilic are rețeta de salată de vinete dietetică. Ingredientele secrete şi leguma de sezon cu care se înlocuieşte pâinea

Ce este bine să mănânci pe caniculă

Simplu și gustos. Când afară e caniculă și apetitul nostru se schimbă – avem poftă de preparate dietetice, de multe legume și deserturi parfumate. Vara e sezonul în care e ușor să reducem aportul de zahăr și grăsimi din simplu motiv că centrul foamei e inhibat de căldură.

Vara se simplifică gătitul – adio prăjeli și sosuri grele, la revedere tocături și afumături, e timpul pentru salate și preparate gătite rapid sau consumate crude.

Pe caniculă sunt recomandate supele de legume consumate reci, produsele lactate fermentate (sana, kefir), peștele și carnea la grătar, iar ca desert înghețata și fructele proaspete. Ce ați zice de un meniu 100% nepreparat termic? Chiar se poate să ne hrănim sănătos fără să aprindem aragazul!

Iată câteva idei: gazpacho de roșii, salată de roșii cu brânză, carpaccio de pește după moda mediteraneană, sushi și sashimi după moda japoneză și tiramisu ca desert- niciunul nu are nevoie de flacără.

Tot o combinație delicioasă de vară sunt ardeii copți cu brânză și roșii, adică “piperchi” cum îi zic machedonii din Dobrogea. Iar pentru salata de vinete românească, vă recomand o variantă mai dietetică, inspirată din bucătăria libaneză.

Nu am uitat de desert! Dacă doriți un preparat care să combine fructele de sezon cu pofta de clătite, francezii l-au numit clafoutis. Și tot dietetic din ouă și lapte avem laptele de pasăre, răsfățul copilăriei noastre!

Piperchi

E un preparat ce vine de la oierii machidoni, mari iubitori de brânzeturi. Există o mulțime de variante, poate fi aperitiv sau fel de bază, poate conține ardei de orice soi sau culoare, important este ca ardeiul să fie copt. Pentru că numai așa se obține combinația delicioasă dintre gustul dulce de ardei copt și cel sărat de telemea.
Piperchi este un fel de tocăniță tradițională a aromânilor dobrogeni care se face din roșii bine coapte și un pic de usturoi. Se taie în cuburi mari și se prăjesc în puțin ulei, apoi se adaugă ardeii kapia copți și tăiați în fâșii și brânza. Se pune totul la cuptor 10 min cât să se rumenească și să scadă bine.

Salată de vinete cu tahini

Cu toții iubim salata de vinete, însă ce te faci cu numărul de calorii? Salata noastră de vinete este, din cauza uleiului, un fel de maioneză. Și dacă socotiți pentru fiecare lingură de ulei 100 calorii, o să vă stea în gât!

Soluția vine din bucătăria libaneză și se numește tahini, adică pastă de susan. Semințele de susan sunt măcinate, rezultând o pastă cu gust de halva de floarea soarelui și cu 100 cal/lingură. Doar că ea are o proprietate uluitoare: conține multe fibre, deci se umflă și se albește la contactul cu apa.

Iată o rețetă de salată de vinete dietetică. cu o singură lingură de tahini! Se amestecă 1 lingură tahini cu 4 linguri de apă, iar pasta rezultată se amestecă cu vinetele gata coapte și tocate. Abracadabra, nu mai e nevoie de mult mestecat, vinetele se albesc de parcă ai fi pus maioneză, le dispare toată iuțeala și gustul e minunat. Plus că e atât de săracă în calorii, încât îți lasă loc de o felie de pâine bine rumenită.

Clafoutis cu caise

Francezii îi spun “clafoutis”, dar noi l-am putea numi tartă cu fructe. Rețeta fost atestată în jur de 1850 iar etimologia se referă la fructe care au fost “fixate” (claufir) în aluat.

Inițial era vorba despre cireșe, însă ulterior s-au folosit și caise, prune, felii de mere și pere.
Pentru 500 g de fructe se folosește un aluat care seamănă cu cel de clătite, doar că are mai multe ouă: 6 ouă, 100 zahăr, 100 g făină, 1 litru de lapte, 2 plicuri zahăr vanilinat. Zahărul se freacă bine cu ouăle, laptele se dă în fiert. Se încorporează făina și se diluează cu laptele cald. Caisele se taie în jumătăți și se așează într-o formă unsă cu unt, apoi se toarnă peste ele “aluatul”. Se coace la cuptor timp de 20 min. Rezultatul este un desert puțin dulce, parfumat și delicat, care se poate servi cald sau rece.

Lapte de pasăre

Tot francezii sunt autorii originari ai faimosului bulgăr de zăpadă (boule de neige), adică a norișorului de albuș pufos îmbăiat în cremă de lapte. Însă mi se pare că rețeta franțuzească nu are nimic deaface cu laptele de pasăre pe care îl știm noi din copilărie.

Nu se găsește lapte de pasăre de cumpărat. Sau dacă se găsește, nu va fi niciodată așa de bun ca cel făcut acasă. Așa că la treabă, vă promit ca e gata în 20 min!

-1 litru de lapte e pus la fiert într-o cratiță cu 2 pliculețe de zahăr vanilinat

-3 albușuri se bat spumă cu 3 linguri de zahăr pudră

Se iau cu lingura bulgărași de albuș și se pun la fiert în cratița cu laptele clocotit, la foc mic, câte un minut pe fiecare parte; se scot cu un spumar și se pun într-un castron mare.

-3 gălbenușuri, 2 linguri de zahăr tos și o cană de lapte rece se amestecă împreună; se toarnă deasupra laptele cald, în care au fiert găluștele de albuș, se pune totul pe foc până dă în clocot și se îngroașă.

Se toarnă crema de lapte peste bulgărași și gata! Singura problemă e că trebuie să așteptați să se răcească, laptele de pasăre e bun atunci când e scos din frigider ”, spune nutriționistul, pe pagina sa de Facebook.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Doi români ajunși la all-inclusive în Turcia au avut parte de o experiență neașteptată. „Nu mi-am imaginat că vom primi așa ceva”. Cât au plătit pentru patru zile
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
Playtech.ro
Cine e șoferul care a produs un accident mortal în parcarea Parcului Pantelimon. E minor, a fugit de la fața locului, dar a fost prins de poliție
DailyBusiness
Se dau bani GRATIS pentru români! Cardurile vor fi încărcate în august
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Trei destinații de vis. Poți merge cu autobuzul
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Până când pot depune pensionarii adeverințele de sporuri la Casa de Pensii! Daniel Baciu a dat termenul final
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Militant de stânga radicală reținut în Franța pentru sabotajul rețelei feroviare
MediaFlux
ROMÂNII primesc 1.281 de LEI de la STAT. DREPT GARANTAT pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!