„Cred că fiecare dintre noi a simțit măcar o dată în viață o puternică dorință de a face cel mai ‘bun bine’. Pot spune că în mod constant mă gândesc la acest ‘bine’ pe care îl pot oferi. În timpul liceului am luat hotărârea să urmez Medicina, în cadrul UMF Craiova. Pe parcursul pregătirii pentru admitere, simțeam că acesta este locul în care vreau să cresc, să studiez, să-mi formez noi perspective asupra viitorului meu, iar aceste dorințe m-au adus în acest punct, un ‘nou început’”, le-a dezvăluit Andreea reprezentanților UMF Craiova.
Tânăra spune că examenul de admitere nu i s-a părut atât de greu, dar asta și pentru că s-a pregătit meticulos pentru acest moment.
„Dificultatea a fost medie. Anumite grile au fost dificile, altele au fost ușoare”, a explicat candidata care nu a ratat niciun răspuns corect la cele 100 întrebări tip grilă. Au fost 80 de întrebări la Biologie și 20 la Chimie.
Citește și: Trei medalii de aur şi două de argint pentru elevii români la Olimpiada Internaţională de fizică
Andreea va fi primul medic din familia sa și a decis că acesta este drumul pe care vrea să îl urmeze în clasa a X-a, deși încă din gimnaziu avea o atracție pentru Biologie și Chimie. Pasiunea i-a fost insuflată, spune ea, și de bunica sa și o mătuță, ambele profesoare de Biologie
La finalul clasei a VII-a a ales, spre surpinderea tuturor, profiul Mate-Info la liceu, fiind admisă cu medie mare. O vreme chiar s-a gândit să dea admitere la Politehnică.
„Puțin de tot am vrut la Politehnică, însă realizasem cumva că nu mă pasionează atât de mult domeniul și m-am mutat la Științele Naturii, pentru că în clasa a X-a am știut că e Medicină”, a dezvăluit tânăra, pentru Adevărul.
Din clasa a XI-a a început să se pregătească pentru admiterea la Medicină. Tânăra nu a stat numai cu burta pe carte, și a avut grijă să se relaxeze și să găsească un echilibru între învățătură și relaxare. Deși media de la Bacalaureat ar fi contat pentru admiterea la facultate doar în situația în care s-ar fi aflat cu media de admitere la limită pentru locurile fără taxă, a considerat că trebuie să promoveze examenul cu o notă mare.
În urmă cu un an, Andreea a participat la UMF Craiova la o simulare a examenului de admitere. Aflându-se pe holurile universității a simțit că acolo îi e locul, așa că nu a mai luat în calcul o altă facultate de Medicină, fiind de părere că „pentru mine, Craiova e ceea ce trebuie”.
Încă din gimnaziu a avut o strategie de a învăța, concentrându-se de fiecare dată pe lucrurile esențiale.
„Pentru examenul din clasa a VIII-a, la Română și la Matematică învățam mai mult decât la alte materii. În clasa a XI-a m-am axat mai mult pe admitere și în clasa a XII-a până în mai tot pe admitere, iar din mai am încercat să-mi las timp și pentru Bacalaureat, ca să pot să-l iau cu o medie destul de mare, pentru că reflectă totuși interesul fiecăruia dintre noi pentru examenul respectiv”, a dezvăluit Andreea Cîrstea.
Cu toate astea, oboseala ultimului an de liceu se resimte și acum în viața de zi cu zi a tinerei.
„Au fost și momente în care pur și simplu mă simțeam sufocată, cel puțin în perioada cu BAC-ul se simțea cel mai tare oboseala. Și încă sunt obosită, nu știu cât o să-mi ia să mă mai relaxez. Dar în niciun caz nu trebuie să renunțăm, pur și simplu trebuie să știm să fim echilibrați și să conștientizăm importanța examenului. Și așa suntem pe drumul cel bun”, explică tânăra.
După ce a fost admisă, Andreea spune că s-a gândit ce i-ar plăcea să aprofundeze, dar este conștientă că decizia ei s-ar putea schimba pe parcursul anilor de facultate.
„Acum, ca oricare dintre noi, probabil că ne gândim la ceea ce ne-ar plăcea, dar raportându-ne la ceea ce am învățat pentru admitere. Și în cazul acesta, pentru mine Endocrinologia ar fi o ramură destul de interesantă”, a dezvăluit tânăra.
Andreea spune că nu s-a gândit să plece din România, cel puțin nu pentru a profesa în altă țară.
„N-aș vrea să plec din țară. E păcat de noi cei care suntem buni și chiar putem să aducem niște schimbări în țara asta. Nu avem de ce să plecăm. Eu, acum, nu concep să plec din țară. Doar pentru o practică, să văd cum este în străinătate, dar tot în România aș alege să profesez”, a mai dezvăluit tânăra.