Dispar banii cash! De ce trebuie ca băncile să înapoieze oamenilor sume colosale

S-a tot vorbit despre dispariția banilor cash, iar într-o țară europeană aceștia aproape au dispărut. Motivul este rata criminalității care a crescut îngrijorător, astfel că s-a decis trecerea la plățile electronice în majoritate.
Filip Stan
29 iul. 2024, 16:50
Dispar banii cash! De ce trebuie ca băncile să înapoieze oamenilor sume colosale
Dispar banii cash! De ce trebuie ca băncile să înapoieze oamenilor sume colosale

Suedia a devenit, în ultimii ani, lider european în ceea ce privește plățile electronice. Ratele mari ale criminalității au grăbit trecerea de la numerar la card și moneda online, deoarece a fost considerată o metodă de plată mai sigură.

Citește și: Avertisment pentru clienții unei mari bănci din România! O nouă metodă de fraudă circulă printre cetățeni. Avertismentul insituției: „Nu suntem noi. Nu cerem astfel de informații”

Dispar banii cash din această țară. Ce obligație au băncile

Suedia are, în momentul de față, cea mai redusă utilizare a numerarului din lume. Doar 10% dintre cetățeni susțin că plătesc cu bani cash, de frica infractorilor. Din păcate, însă, răufăcătorii s-au adaptat și au ajuns să îi prejudicieze chiar și pe cei cu banii ținuți doar pe card. Majoritatea bandelor de hoți își au sediul în Spania și vin după banii online ai suedezilor, potrivit MSN.

În Suedia, fraudele de inginerie socială au speriat guvernul, devenind criminalitatea cu cea mai rapidă creștere din țară. Acest tip de fraudă a crescut de la 35.057 de cazuri la 47.466, iar numărul fraudelor cu carduri a crescut cu 44% între anii 2022 și 2023, potrivit băncii centrale a Suediei, Riksbank.

Ca pondere din PIB-ul Suediei, tranzacțiile în numerar se situează la mai puțin de 1,5%, o scădere de peste 50%, față de 2001. Alături de Norvegia, Suedia are cel mai mic număr de bancomate pe cap de locuitor din Europa, potrivit Fondului Monetar Internațional. În schimb, suedezii folosesc carduri și telefoanele mobile pentru plăți.

BankID, care este un cod de securitate legat de un ID oficial, poate fi folosit pentru a efectua plăți sau pentru a semna contracte. Este disponibil folosind o amprentă pe ecranul telefonului sau cu recunoaștere facială. O altă metodă de plată populară este Swish. Lansată în 2012 cu sprijinul a șase dintre cele mai mari bănci din Suedia, aplicația a făcut până acum peste un miliard de plăți și este folosită de peste 8,5 milioane de consumatori. Clienții pot trimite bani prietenilor sau pot plăti unor companii folosind coduri QR.

Totuși, escrocii au învățat rapid cum să provoace pagube și online. Infractorii au comis în total fraude în valoare de 543 de milioane de lire sterline (7,5 miliarde coroane suedeze) doar în anul 2023, potrivit poliției suedeze. Frauda online și infracțiunile digitale s-au dovedit a fi profitabile, bandele organizate reușind să fure 89 de milioane de lire sterline (1,2 miliarde coroane suedeze) în 2023, dublu față de pierderile din 2021.

Fraudele se concentrează pe codul personal de identificare folosit de majoritatea cetățenilor suedezi, adică BankID-ul. Dacă hoții pot afla acest număr, pot goli cu ușurință conturile victimelor. În combinație cu unele date personale, hoții pot lua chiar împrumuturi de la bănci în numele victimelor.

În plus, escrocii nu mai trebuie să fure un card fizic pentru a afla detaliile necesare și a cheltui banii unei victime. Majoritatea băncilor online din Suedia permite acum clienților să blocheze cardurile pentru cheltuieli online și să le deblocheze din nou doar atunci când sunt pe cale să facă ei o achiziție.

Guvernul suedez a convocat cele mai mari bănci la o întâlnire pentru a discuta despre fraudă, iar în decembrie anul trecut, autorității de telecomunicații au avertizat că fraudele vor lua și mai mult amploare.

Citește și: Fraudă de mii de euro în București! Doi angajați ai unei bănci au furat în jur de 140.000 de euro din contul unui client

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Ce să pui în făină când faci șnițele ca să iasă gustoase și pufoase. Ingredientul secret pe care puține gospodine îl folosesc
Capital.ro
Maghiarii ne dau lecții. Au făcut anunțul chiar în România. Umilința e prea mare
Playtech.ro
Pensia incredibilă pe care o primește Traian Băsescu. Fostul președinte al României încasează mai puțini bani decât ar fi crezut românii
DailyBusiness
CREȘTE prețul apei calde cu 50%. Cum motivează autoritățile decizia
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Zodiile care au mare noroc în dragoste. Vin vremuri fabuloase
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Incendiu violent la un azil de bătrâni din Tulcea. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
Capital.ro
Cutremur în UE. Sfidarea supremă a Ungariei. Nimeni nu va accepta
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Pagina de internet a Băncii Centrale a Rusiei blocată de un atac cibernetic ucrainean
MediaFlux
BANI de la Guvern pentru nevoiași. ROMÂNII primesc echivalentul a 50 de EURO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!