„Am dat în judecată anumite persoane care au funcție în instituția respectivă, pentru acte de discriminare, pentru acte de semimitism. Directorul General mi-a zis să nu port chipa, pentru că fostul ambasador nu purta chipa, dar este o eroare pentru că am fost la evenimente lângă dânsul și purta. De fapt, o minciună pentru că știa și el că poartă. Directorul general mi-a spus să îmi tund perciunii lungi pentru că sunt zulufi”, a spus în exclusivitate pentru România TV poliţistul în fustă Mihail Bucur.
Victor Ciutacu: Ați reclamat la nivelul instituției aceste derapaje?
„Am reclamat la nivelul instituției, am sesizat și federația comunităților evreiești.”
Victor Ciutacu: De când a început persecuția transfobă și antisemită împotriva dumneavoastră?
„A început cu aproximație în anul 2020, de când m-am înscris la doctorat. Atunci mi s-a spus că nu o să accesez o funcție de conducere și de atunci au început fel de fel de glume proaste.”
Victor Ciutacu: Dumneavoastră de când ați început să mergeți îmbrăcată în femeie la serviciu?
„Indiferent cum veneam îmbrăcat înainte de forma de prostest pe care am adoptat-o, o formă de protest pașnică și perfect legală, se făceau glume. Dacă veneam în costum mi se spunea că am spart bancomantul, dacă eram în haine de camuflaj că am mierlit palestinieni în Fâșia Gaza, dacă aveam haine cu cap de mort că sunt satanist, mason sau rocker. La vremea respectivă am luat această formă de protest și am zis să vin în haine ambigen”
Victor Ciutacu: Dumneavoastră considerați că rochiile și fustele pot să satifacă exigențele masculine?
„Da, există chilturile, există tradiția istorică, dacii și romanii erau îmbrăcați în fuste. În prezent, în state americane nu doar polițiștii irlandezi sau scoțieni poartă fustă în timpul misiunii.”
Victor Ciutacu: În instituția dumneavoastră, în poziția pe care o ocupați acum purtarea uniformei este obligatorie?
„Nu. Am legitimația cu haine civile. Sunt ispector, nu polițist local. Regulamentul nu interzice. Singurele momente în care am contact nu publicul sunt atunci când merg la Serviciul de armament, iar atunci nu mă îmbrac în ținute feminine. Mi s-a spus că dacă mai vin iar în fuste și rochii, deși regulamentul spune că pot să port pantaloni și că aș putea să pun o fustă peste pantaloni, dar mi s-a zis să nu fac greșeala asta că pot fi dat afară”
Victor Ciutacu: Ați spus că la ora actuală nu ați făcut o operație de schimbare de gen, dar că aveți în plan, dar nu aveți resursele necesare.
„Fac tratament de feminizare și sunt acte depuse la instituție, conform cărora am disforie de gen. Este vorba de raportarea la sexul opus, cel care a fost atribuit la nașere. Aceasta a fost declasificat ca fiind tulburare.”