Kievul a solicitat aceste avioane americane de a patra generaţie încă din primul an al războiului la scară largă, în vederea consolidării forţelor aeriene, scrie Kyiv Independent.
În ciuda promisiunilor secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, din 10 iulie, potrivit cărora primele F-16 olandeze şi daneze sunt deja pe drum, nicio livrare nu a fost confirmată până în prezent.
Statele Unite au anunţat luni un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari.
Noul ajutor pentru Ucraina conţine inclusiv muniţii antiaeriene şi proiectile de artilerie solicitate de Kiev.
Într-o declaraţie, Departamentul Apărării a precizat că ajutorul include echipamente în valoare de 200 de milioane de dolari care vor fi luate din stocurile militare americane existente şi 1,5 miliarde de dolari care vor fi comandate industriei de apărare, potrivit AFP.
Ucraina primeşte un nou ajutor din partea Ucrainei
Berlinul a predat opt tancuri Leopard 1 A5, 21 000 de obuze pentru tunurile antiaeriene autopropulsate Gepard şi alte ajutoare în cadrul celei mai recente livrări de ajutor militar către Ucraina, a declarat guvernul german.
Tranşa a inclus, de asemenea, două vehicule blindate de recuperare Bergepanzer 2 cu piese de schimb, 10 nave de suprafaţă fără pilot, precum şi 10 radare de supraveghere la sol.
Cele opt tancuri Leopard 1 A5 cu piese de schimb au fost livrate în cadrul unei iniţiative comune cu Danemarca.
Iniţial un partener ezitant, Berlinul a devenit al doilea mare donator militar al Ucrainei după SUA, deşi cancelarul german Olaf Scholz este încă reticent în ceea ce priveşte furnizarea unor capacităţi-cheie, şi anume rachetele cu rază lungă de acţiune Taurus.
Premierul Slovaciei, Robert Fico, a ameninţat că va întrerupe livrările de motorină către Ucraina în cazul în care Kievul nu va relua tranzitul de petrol din oleoductul companiei ruse Lukoil către Europa Centrală, a declarat el pe 29 iulie, potrivit Kyiv Independent.
„Dacă tranzitul de petrol rusesc prin Ucraina nu este reluat în scurt timp, (compania slovacă de rafinare a petrolului) Slovnaft nu va relua furnizarea de motorină către Ucraina, care acoperă o zecime din consumul ucrainean”, a declarat el într-o postare pe Facebook.
În iunie, Kievul a impus sancţiuni care blochează tranzitul petrolului din oleoductul Lukoil către Europa Centrală pentru a tăia Kremlinului sursa de venit folosită pentru a-şi susţine armata.