„Tăticul clorului”, „talent extraordinar”, „finală formidabilă, meteorică”! Cum a prezentat presa internaţională victoria lui David Popovici în proba olimpică de 200 metri liber

David Popovici a făcut istorie la Paris, unde a devenit primul înotător român care a câștigat o medalie de aur la Jocurile Olimpice, cu o victorie spectaculoasă la proba de 200 de m liber.
Mircea Filipescu
30 iul. 2024, 11:36

Performanța i-a adus lui Popovici multe laude în presa internațională, în special datorită recuperării fantastice din ultimii 50 de metri ai cursei și finalului “incredibil”, dar multe ziare de specialitate au punctat faptul că performanța de luni nu s-a ridicat la nivelul înalt atins în trecut de român.

La Gazzetta dello Sport, cea mai mare publicație sportivă din Italia, a deschis lista actualizată de medalii din ziua 3 “Cu Popovici prima bucurie (de aur) pentru România” încă din titlu.

Ziarul spaniol El Mundo a vorbit despre “Cursa agonizantă a lui Popovici și un festival australian” și a descris o competiție electrizantă, dar care s-a terminat departe de recordurile stabilite la jocurile olimpice la 200 de m liber masculin. Proba feminină, unde australiencele Mollie O’Callaghan și Ariarne Titmus s-au întrecut pentru primul loc, a fost descrisă în termeni similari.

Cotidianul francez sportiv L’Equipe a menționat faptul că timpul obținut de Popovici luni seară, 1:44:72, nu se ridică la standardul deosebit de înalt stabilit de român în ultimii ani.

Cel mai bun timp al lui Popovici este 1:42.97, pe care l-a obținut în 2022. Acest timp reprezintă recordul mondial la juniori și l-a plasat pe locul al treilea în istorie. Cel mai bun timp al său din acest sezon  este 1:43.13, înregistrat luna trecută la Campionatele Europene, scrie SwimSwam.

Diario AS, în schimb, s-a axat pe revenirea spectaculoasă a lui Popovici din ultimii 50 de metri: “Românul a reușit acest lucru într-o cursă finală spectaculoasă, formidabilă, meteorică, după ce, cu 150 de metri înaintea, era în urmă, al treilea chiar și la jumătatea cursei pe care Lukas Maertens – medaliat cu aur sâmbătă la 400 m liber – a dominat-o de la început până practic la final, când s-a prăbușit și a căzut pe poziția a cincea”.

Reuters și BBC s-au axat, de asemenea, pe faptul că înotătorul român a rămas în spate în primii 150 de metri ai cursei. BBC notează că vedeta în ascensiune a României, David Popovici, 19 ani, a atins primul linia de sosire și a câștigat aurul la „un vârf de deget”.

Citeşte şi: Nadia Comăneci a strălucit la propriu la Jocurile Olimpice de la Paris, alături de Rafael Nadal, Serena Williams și Carl Lewis. Specialiștii i-au comentat ținuta

Reuters și BBC scriu, al rândul lor, despre deznodământul agonizant al finalei olimpice dela 200 metri liber.

În același timp, Eurosport s-a concentrat mai mult pe Matt Richards, tânărul britanic care, la prima sa finală olimpică, a pierdut aurul la distanță de câteva fracțiuni de secundă de Popovici: “Nu mă pot plânge. Plec de la prima mea participare individuală la Jocurile Olimpice cu o medalie de argint, la două sutimi de aur”, a declarat britanicul.

Primii trei clasați au fost despărțiți de doar 0,07 secunde la finalul unei finale palpitante, în care americanul Luke Hobson și-a revenit după un start lent și a cucerit bronzul, mai notează Eurosport.

Cotidianul britanic The Guardian a punctat că, până și pentru așa numitul “sport decis la vârful degetelor”, cursele de la Paris au avut până acum tendința să se încheie la limită, după lupte “feroce”. The Guardian a ținut, de asemenea, să menționeze “talentul extraordinar” al românului și că, dacă britanicul Matt Richards vrea să îl depășească, mai are multă muncă în față, în condițiile în care Popovici este cu doi ani mai tânăr decât el și, la capacitate maximă, cu aproape două secunde mai rapid.

Alt notabil ziar britanic, The independent, a scris despre cum Richards nu a putut trece de “postura amenințătoare” a lui Popovici, care s-a autointitulat “tăticul clorului”.

Agenția americană Associated Press a vorbit, în schimb, despre cum noua generație a înotului “a revendicat lumina reflectoarelor” luni și l-a enumerat pe Popovici în lista de tineri atleți fenomen din întreaga lume, care au obținut rezultate impresionante seara trecută.

Multe dintre probele la înot au fost cucerite, explică AP, de tineri sportivi veniți din afara “centrului de putere” reprezentat de Statele Unite în domeniul înotului olimpic. Este vorba despre Popovici, de 19 ani, Summer McIntosh, “fenomenul” de 17 ani din Canada, australianca Mollie O’Callaghan și alți înotători medaliați cu aur din Italia și Africa de Sud. Sportivii americani au fost nevoiți, în mare parte, să se mulțumească cu medalii de argint și bronz.

În timpul live-ului de seara trecută, publicația The New York Times a ținut să ia o pauză scurtă de la anunțarea rezultatelor pentru a lăuda “finisajul incredibil” al lui Popovici.

Citeşte şi: Paris 2024. „A fost o luptă de câine!”. David Popovici şi-a repetat pe ultimii metri: „Nu-mi pasă dacă mor în piscină”

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Peștele bun și ieftin care te ajută să ai oase sănătoase. Îl găsești ușor în comerț și e bombă de vitamine
Capital.ro
Dezvăluire cumplită despre Traian Băsescu. Suferința fost mare
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Decizie finală! Ce se întâmplă cu taxele în 2025
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Menții răcoare în casă pe caniculă. Cum poți face economie în portofel
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Atenționare pentru românii care călătoresc în Grecia. Zeci de incendii de vegetație au izbucnit în ultimele 24 de ore
Capital.ro
Bani pentru FEMEILE din România. 4 septembrie, data limită la dosar. Mii de euro de persoană
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
O cină de stat pentru regele Charles al III-lea a costat aproape 500.000 de euro, contribuind la deficitul bugetar al Franței
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind ADERAREA la SCHENGEN! AUSTRIA a ANUNȚAT!
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?