TAXA SUCCESIUNE 2024. Cum ajungi la moştenirea de la „mătuşa Tamara” fără bătăi de cap. Acte necesare şi ponturi

Conform Codului Civil, succesiunea este modul în care bunurile și averea unei persoane decedate sunt transferate legal către membrii familiei sau moștenitorii desemnați
Filip Stan
17 aug. 2024, 09:58
TAXA SUCCESIUNE 2024. Cum ajungi la moştenirea de la

TAXA SUCCESIUNE 2024: Procesul poate fi unul complex și plin de formalități, necesitând o serie de acte și documente. Dacă te afli în situația de a trebui să faci succesiunea în 2024, este important să cunoști procedura și cerințele legale pentru a evita întârzierile și neplăcerile.

În cazul în care nu există un testament care să prevadă altceva, moștenirea legală reprezintă calea prin care bunurile materiale, conturile și lichiditățile sunt împărțite în funcție de gradul de rudenie, fiecare succesor primind cota care i se cuvine. Vezi lista cu acte necesare pentru succesiune în 2024, precum și ce taxe și impozite se plătesc.

Cine stabileşte masa succesorală. Cum ajungi la moştenire, care este taxa de succesiune 2024

TAXA SUCCESIUNE 2024. Conform Codului Civil, succesiunea este modul în care bunurile și averea unei persoane decedate sunt transferate legal către membrii familiei sau moștenitorii desemnați. În absența unui testament care să stabilească altfel, succesiunea legală se bazează pe gradul de rudenie, fiecare moștenitor primind o parte din bunurile lăsate în urmă.

Taxa pentru succesiune la notar este stabilită în Grila Notarilor. De exemplu, pentru bunuri succesorale ce valorează 100.000 de euro, taxa este de aproximativ 3.112 lei. În cazul în care moștenitorul face acte de succesiune pentru un imobil și dorește să fie trecut în cartea funciară, costul crește cu încă 700-800 de lei. În cazul în care succesiunea se dezbate în fața instanței, taxele sunt calculate în funcție de durata procesului, numărul de moștenitori și alte proceduri juridice necesare. Pe lângă taxele percepute de notar sau instanță se poate percepe și impozit de 1%. Potrivit legii, moștenitorii sunt scutiți de impozit, dacă succesiunea este dezbătută în cel mult doi ani de la deces.

Pentru a demara procesul de succesiune în 2024, trebuie să ai la îndemână o serie de acte necesare. Iată o listă a acestor acte:

  • Cererea tip pentru succesiune
    Certificatul de deces al persoanei pentru care se face succesiunea
    Certificatul de atestare fiscală care să demonstreze că persoana decedată nu avea datorii către bugetul local sau de stat
    Certificatul de naștere și căsătorie, în funcție de caz
    Alte acte de identitate pentru moștenitori
    Actele de proprietate pentru bunurile lăsate în moștenire
    Testamentul, în cazul în care există unul
    Actele de identitate ale moștenitorilor,

Cine are dreptul la succesiune în 2024

Potrivit legii, moștenitorii legali au prioritate în succesiune. Aceștia sunt împărțiți în mai multe clase, în funcție de gradul de rudenie față de persoana decedată. Iată care sunt aceste clase:

  • Clasa I: soțul/soția supraviețuitoare și descendenții (copiii și nepoții)
    Clasa a II-a și a III-a: părinții și bunicii
    Clasa a IV-a: colateralii până la gradul al patrulea inclusiv

Dacă există moștenitori în clasa I, ceilalți moștenitori nu au dreptul la succesiune legală. În cazul în care nu există moștenitori în nicio clasă, averea poate fi lăsată în testament sau va reveni statului, scrie ezs.ro

Este important de menționat că moștenitorii nu moștenesc doar bunurile și averea persoanei decedate, ci și obligațiile financiare ale acestuia.

Taxe și impozite în cazul succesiunii în 2024

Pe lângă actele necesare, trebuie să iei în considerare și taxele și impozitele ce trebuie plătite în cazul unei succesiuni. Taxa de succesiune variază în funcție de valoarea bunurilor succesorale și este adesea stabilită în conformitate cu grila notarilor.

Dacă succesiunea este înregistrată în fața unui notar, vei plăti taxe notariale, care sunt calculate în funcție de valoarea totală a bunurilor succesorale. Aceste taxe sunt împărțite între toți moștenitorii. În cazul în care există un singur moștenitor, acesta va plăti taxa în întregime.

Poți fi supus plății unui impozit de 1% asupra valorii totale a moștenirii. Legea prevede însă că acest impozit poate fi scutit dacă succesiunea este înregistrată într-un interval de maximum doi ani de la data decesului.

Taxa de succesiune 2024. Actele de care au nevoie moștenitorii

Taxa pentru succesiune la notar este stabilită în Grila Notarilor. De exemplu, pentru bunuri succesorale ce valorează 100.000 de euro, taxa este de aproximativ 3.112 lei. În cazul în care moștenitorul face acte de succesiune pentru un imobil și dorește să fie trecut în cartea funciară, costul crește cu încă 700-800 de lei. În cazul în care succesiunea se dezbate în fața instanței, taxele sunt calculate în funcție de durata procesului, numărul de moștenitori și alte proceduri juridice necesare. Pe lângă taxele percepute de notar sau instanță se poate percepe și impozit de 1%. Potrivit legii, moștenitorii sunt scutiți de impozit, dacă succesiunea este dezbătută în cel mult doi ani de la deces.

Ajutor înmormântare 2024. A crescut „ortul popii”, sume mult mai mari încasate în caz de deces. Ce ACTE sunt necesare

Ajutor înmormântare 2024. Au crescut indemnizaţiile, astfel că nu este de mirare că un cetăţean din Vaslui a făcut cerere ca acest ajutor să se dea în timpăul vieţii, pentru a se bucura de el.

Un vasluian a cerut ajutorul de înmormântare în avans: „La ce îmi trebuie bani pe lumea cealaltă? Eu îi vreau cât trăiesc”

Ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare de către: casa teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului respectiv al unui membru de familie al acestuia sau de către instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

Ajutor înmormântare 2024. Ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz:

  • soţul supravieţuitor
  • copilul;
  • părintele;
  • tutorele;
  • curatorul;
  • oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus.

Ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, conform prevederilor art. 20 din Legea nr. 422/2023, cuantumul ajutorului de deces prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, este următorul: în cazul decesului asiguratului sau pensionarului:  7.567 lei de la 6.789 lei, iar în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului: 3.784 lei.

Citeşte şi:

Vacanţă schi elevi 2024 pe judeţe. Elevii revin luni la şcoală, dar urmează o altă săptămână de zile libere. Harta vacanţei pe judeţe

Ajutor înmormântare 2024. Actele  necesare acordării ajutorului de deces, după caz, sunt:

  • cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
    certificat de deces (original şi copie);
    act de identitate al solicitantului (original şi copie);
    acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
  • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
    act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
    adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).
    adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
    dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, dupa caz.

Citeşte şi

Se taie ajutoarele sociale din 2024, gata cu pomenile! Cine va primi venitul minim de incluziune

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Horoscop rune 19-25 august 2024. Mihai Voropchievici anunță o mare surpriză pentru Gemeni
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
Tot ce trebuie să știi pentru a te duce la mare mai ieftin. „Litoralul pentru toți” revine din toamnă
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum ne detectează țânțarii mirosul. Descoperirile specialiștilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Valabilitatea permisului de conducere va fi redusă! Anunț pentru cei care au categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Cinci persoane arestate în cazul morții prin supradoză de ketamină a actorului Matthew Perry
MediaFlux
RĂSTURNARE în CAZUL PANTELIMON! De la EROII din PANDEMIE la ÎNGERII MORȚII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...