O nouă epidemie face ravagii în România. Focare în aproape toate judeţele, ce este Virusul PPA

Peste 83.000 de porci au fost sacrificaţi din anul 2018, momentul în care a fost înregistrat primul caz de pestă porcină africană (PPA) în judeţul Buzău, şi până în prezent, cele mai multe dintre animalele bolnave fiind identificate în exploataţiile comerciale.
Alina Costache
30 iul. 2024, 11:55
O nouă epidemie face ravagii în România. Focare în aproape toate judeţele, ce este Virusul PPA

O nouă epidemie face ravagii în România. Peste 83.000 de porci au fost sacrificaţi din anul 2018, momentul în care a fost înregistrat primul caz de pestă porcină africană (PPA) în judeţul Buzău, şi până în prezent, cele mai multe dintre animalele bolnave fiind identificate în exploataţiile comerciale.

Virusul PPA a fost confirmat iniţial în toamna anului 2018 în gospodăria unui localnic din comuna Pănătău.

Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, îmbolnăvirile au cunoscut, de-a lungul ultimilor ani, evoluţii fluctuante care au culminat în anul 2022 cu un focar masiv în zona de sud a judeţului.

„Această boală a apărut în toamna anului 2018 la o exploataţie a unui cetăţean din comuna Pănătău, având o evoluţie continuă, cu momente de calm epidemiologic, dar şi vârfuri evolutive explozive, precum cele din vara anului 2022 din sudul judeţului Buzău, zona afectată fiind Padina-Pogoanele. În perioada 2018-2024, suinele afectate au provenit din exploataţii nonprofesionale (1.712 capete în 256 de focare), din exploataţiile comerciale (81.599 capete în 13 focare), animalele având vârste cuprinse între 1 lună şi 2 ani. În conformitate cu prevederile H.G. 1214/2009, au fost acordate despăgubiri proprietarilor de animale, respectând legislaţia în vigoare”, a transmis DSVSA Buzău.

Îmbolnăvirile animalelor crescute în gospodării au fost puse pe seama proprietarilor care nu au respectat măsurile de biosecuritate, iar în cazul exploataţiilor profesionale, specialiştii nu au putut stabili de fiecare dată sursa virusului.

Cadavre de porci cu pestă porcină africană descoperite la marginea drumului, în Nădlac. Garda de Mediu a făcut plângere penală

„Referitor la cauzele apariţiei pestei porcine africane în gospodăriile populaţiei, factorul uman este incriminat ca principalul motiv al transmiterii acestei boli, iar în societăţile comerciale de suine, cauzele nu au putut fi precis identificate în toate situaţiile. În scopul prevenirii apariţiei şi extinderii PPA, au fost luate o serie de măsuri de către DSVSA Buzău, printre care: intensificarea controalelor în vederea respectării regulilor de biosecuritate prevăzute de legislaţia sanitară veterinară in vigoare, consilierea proprietarilor de animale cu privire la implementarea regulilor de prevenţie şi combatere a PPA, efectuarea de controale ale transportului de animale în traficul rutier, interzicerea vânzării de animale din specia suine în pieţe, târguri şi oboare”, informează sursa citată.

Pe parcursul anului anului 2024, în judeţul Buzău au fost înregistrate două focare în exploataţii nonprofesionale şi un focar într-o exploataţie comercială de creştere şi îngrăşare a suinelor. Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat 33 de verificări în exploataţiile comerciale, fiind aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 19.000 de lei, complementar, la o societate fiind suspendată activitatea, iar pentru exploataţiile nonprofesionale au fost efectuate 4.521 de acţiuni de consiliere a deţinătorilor de suine.

La sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia unei vizite la o fermă de reproducţie a suinelor din judeţul Buzău, premierul Marcel Ciolacu a declarat, în prezenţa ministrului Agriculturii, Florin Barbu, că în România există un deficit de circa 4 milioane de carcase de porc.

„Cel mai mare deficit de carne pe care îl are România, îl are la carnea de porc. Avem un deficit de circa 4 milioane de carcase. Sunt 25 de centre în execuţie, cu adevărat a fost un efort bugetar pentru că aici este o finanţare de la buget de aproape 80% şi vom produce în jur de 1,2 milioane de purceluşi”, a declarat anterior Marcel Ciolacu.

Ministrul Agriculturii a precizat că, în acest moment, în România se produc în jur de 4 milioane de purcei, dar prin programele viitoare de susţinere a fermierilor cifra va ajunge la aproximativ 8,7 milioane.

 

O nouă epidemie şi la ovine. Peste 8.000 de oi și capre din două localitățile tulcene au fost afectate de noi focare de pesta micilor rumegătoare

 

Data actualizării: 27.07.2024 00:08 Data publicării: 27.07.2024 00:07 Noi focare de pesta micilor rumegătoare, confirmate în două localități tulcene. Foto: Profimedia Images DIN ARTICOL Măsurile luate de Centrul Național de Combatere a Bolilor Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat noi focare de pesta micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oi din localităţile Stejarul şi Babadag din judeţul Tulcea, a anunţat vineri seara Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Animalele de la care au fost recoltate probele provin din şapte exploataţii comerciale de tip A şi patru gospodării ale populaţiei aflate în apropierea focarelor deja confirmate sau au fost în contact cu acestea, fiind afectate 8.814 oi şi capre. În urma confirmării prezenţei virusului, serviciile veterinare judeţene au intervenit de urgenţă, mai spune comunicatul ANSVSA citat de Agerpres.

 

Brânza consumată de ciobani, recomandată de Mihaela Bilic. Ajută la slăbit și are beneficii neștiute pentru sănătate. ”Multă vreme a fost considerată un fel de brânză la mâna a doua”

Astfel, Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Tulcea a dispus, conform planului de măsuri adoptate, uciderea imediată a ovinelor şi caprinelor din exploataţiile afectate pentru a preveni răspândirea bolii, precum şi neutralizarea carcaselor prin îngropare în locaţii autorizate. Având în vedere că noile focare se află în zonele de restricţie deja stabilite în data de 24 iulie (zona de protecţie la 25 km de la primul focar, care include toate celelalte focare din interiorul său, zona de supraveghere extinsă la 35 km, iar zona de supraveghere suplimentară rămâne la 45 km de la primul focar), nu se vor institui restricţii suplimentare.

„Rămâne în vigoare interzicerea expedierii în afara zonelor de restricţie a animalelor vii, ovine şi caprine, precum şi a materialului seminal, ovulelor, embrionilor, produselor secundare de origine animală, pieilor şi blănurilor. Au fost informate ţările terţe unde România desfăşoară operaţiuni de export cu ovine şi caprine despre situaţia epidemiologică existentă şi despre măsurile instituite de autorităţi.

Conform procedurilor, au fost notificate Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animală”, mai arată sursa citată. Anchetele epidemiologice sunt în desfăşurare. Măsurile luate de Centrul Național de Combatere a Bolilor În contextul confirmării de noi focare de boală, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a solicitat convocarea Centrului Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB).

Printre măsurile adoptate în cadrul şedinţei CNCB au fost:interzicerea tuturor transporturilor de ovine sau caprine vii înspre şi dinspre zonele de restricţii prevăzute; interzicerea păşunatului în zonele de restricţii, iar acolo unde nu este posibil, interzicerea folosirii aceleiaşi păşuni de mai multe turme, astfel încât contactul dintre turme sa fie eliminat; depistarea, verificarea, descurajarea şi, după caz, sancţionarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, în special de oi, capre şi porci; obligativitatea autorităţilor publice locale – din zonele de restricţii pentru PRM să asigure soluţii de neutralizare a carcaselor/cadavrelor de animale vii provenite din exploataţiile zootehnice de pe raza teritorial competentă; stabilirea de reguli suplimentare de mişcare şi testare a animalelor vii din import/comerţ intracomunitar sau destinate exportului/comerţului intracomunitar.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%. „ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să respecte instrucţiunile transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a îşi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene. ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine şi caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre. La această oră, situaţia este sub control, sunt instituite toate măsurile necesare pentru gestionarea focarelor de PRM şi pentru prevenirea răspândirii virusului”, mai transmite instituția.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Peștele bun și ieftin care te ajută să ai oase sănătoase. Îl găsești ușor în comerț și e bombă de vitamine
Capital.ro
Dezvăluire cumplită despre Traian Băsescu. Suferința fost mare
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Decizie finală! Ce se întâmplă cu taxele în 2025
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Menții răcoare în casă pe caniculă. Cum poți face economie în portofel
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Atenționare pentru românii care călătoresc în Grecia. Zeci de incendii de vegetație au izbucnit în ultimele 24 de ore
Capital.ro
Bani pentru FEMEILE din România. 4 septembrie, data limită la dosar. Mii de euro de persoană
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
O cină de stat pentru regele Charles al III-lea a costat aproape 500.000 de euro, contribuind la deficitul bugetar al Franței
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind ADERAREA la SCHENGEN! AUSTRIA a ANUNȚAT!
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?