Schimbări importante în mass-media din Republica Moldova. Grupul Media Realitatea a achiziţionat agenţia IPN

Media din Republica Moldova suferă transformări de la an la an, în lupta de a se apropia de Occident şi a scăpa de influenţa rusească.
Filip Stan
30 iul. 2024, 12:30
Schimbări importante în mass-media din Republica Moldova. Grupul Media Realitatea a achiziţionat agenţia IPN

Grupului media Realitatea a anunţat achiziționarea Agenției de presă IPN. Această decizie reprezintă expresia voinței fondatorului IPN, Valeriu Vasilică și fondatorului Realitatea, Dumitru Țîra, de a impulsiona dezvoltarea și modernizarea Agenției de presă IPN, o instituție media exemplară, un etalon al independenței și echidistanței jurnalistice, cu o istorie de 20 de ani, se arată într-un comunicat.

„Mă bucur că dl Valeriu Vasilică ne-a ales pe noi pentru această propunere și desigur că sunt entuziasmat de aceasta oportunitate. Consider că Agenția de presă IPN este printre puținele instituții media cu adevărat independente în piața media din Republica Moldova și garantăm că această abordare va rămâne neclintită. Politica editorială a Agenției IPN va rămâne în mod categoric aceiași – un garant al libertății de exprimare și opinii, deschisă pentru toți cei care au necesitatea de a se informa și a comunica public.

Citeşte şi:

Sistemul de returnare a ambalajelor urmează să fie introdus şi în Republica Moldova. Cum va funcţiona şi când va fi implementat

La fel ca și în cazul grupului media Realitatea, împreună cu colegii, vom contribui cu toate cunoștințele și capacitățile noastre pe partea de management de business. Efortul nostru va fi de modernizare și dezvoltare a Agenției, tehnologizare și extindere prin noi produse și servicii, pentru a asigura caracterul de utilitate publică al instituției. Obiectivul principal este informarea corectă și rapidă a societății, sustenabilitatea Agenției, pentru a asigura libertatea editorială și dezvoltarea instituției. Misiunea noastră este apărarea democrației și ține de modernizarea Republicii Moldova și asigurarea coeziunii sociale, astfel ca toți să înțeleagă că indiferent de naționalitate sau limba vorbită – toți sunt cetățeni ai Republicii Moldova, cu drepturi și obligații să contribuie la dezvoltarea țării.

Agenția IPN va fi dezvoltată în continuare ca instituție media distinctă. Chiar dacă va face parte din conglomeratul de platforme și servicii media Realitatea, precum și va beneficia de infrastructura și suportul tehnic comun, Agenția IPN nu va fi integrată în organigrama Realitatea, rămânând o entitate separată.

În următoarele 3 luni va fi instituit un bord de supraveghere, iar unul din cinci membri ai bordului va fi chiar dl Valeriu Vasilica. Domnul Vasilică își va continua activitatea în cadrul Agenției, iar doamna Elena Erhan își va continua misiunea de redactoră șefă, urmând a fi consolidată și completată echipa de jurnaliști. Vom selecta în perioada imediat următoare un profesionist, care va prelua administrarea curentă și operațională a Agenției, care urmează să devină coleg cu toată echipa în dezvoltarea instituției.

Fiind cea mai corectă și credibilă sursă de informare pentru instituțiile media, instituțiile de stat și organizațiile internaționale, vă invit pe toți în această lume a informațiilor corecte și adevărate”, a spus Dumitru Țîra.

Valeriu Vasilică: „Pentru fiecare om vine o vârstă când trebuie să cedeze locul din care se iau deciziile importante unor profesioniști mai tineri. În special, în vremuri complicate cum sunt cele de azi. Sunt vremuri complicate pentru societate, pentru breasla jurnalistică și, în special, pentru institutul agențiilor de presă, în ansamblu.

Acum aproape 20 de ani, Agenția independentă IPN, echipa căreia avea în spate și experiența altor 7 ani de agenție de presă publică municipală, avea să fie cea de a 13-cea agenție de presă existentă la acel moment în Republica Moldova. Astăzi agenții independente generaliste sunt doar două. Motivele acestei stări de lucruri sunt mai multe, subiective și obiective. Este un subiect care demult merită discuții și decizii aparte, poate cardinale pentru spațiul mediatic al țării, respectiv, pentru spațiul societății moldovenești.

Se pare însă că nici societatea, nici clasa politică de la noi nu au simțit cu adevărat rolul și nevoia informării corecte, echidistante, multilaterale, pe care o pot asigura prioritar agențiile de presă. Cel puțin așa se întâmplă în lumea civilizată.

Ambele circumstanțe m-au obligat să pun Agenția de presă IPN sub umbrela unui grup de presă, cu activități în diverse domenii, cu un potențial economic și profesional capabil să asigure continuitate rezilienței economice și politicii editoriale a IPN. Înțelegerea a avut loc doar după de ce Grupul de presă Realitatea a confirmat angajamentul și a programat acțiuni menite să asigure menținerea politicii editoriale independente a Agenției pe viitor.

Mulțumesc enorm membrilor echipei IPN care au asigurat în toți acești ani „conveierul informațional”, oricât de suprasolicitant a fost, dar și atmosfera foarte colegială care ne-a ajutat să trecem împreună peste toate greutățile.

Mulțumesc enorm abonaților noștri care ne-au onorat cu încrederea lor, alegându-ne în calitate de sursă de informație. Anume abonații noștri ne-au și format și menținut politica noastră editorială așa cum este ea.

Recunoștința în acest sens se îndreaptă în special spre abonații din rândul organelor de presă din afara Republicii Moldova, ambasadelor străine și reprezentanțelor organismelor internaționale, cei mai mulți abonând-ne pe parcursul întregii perioade de existență a IPN. Această categorie de abonați, suficient de mare pentru a determina calitatea listei generale de abonați, spre deosebire de mulți actori interni, a demonstrat că au nevoie de informație credibilă pentru luarea deciziilor importante. Le dăm asigurări și pe această cale privind continuitatea, dar și consolidarea statutului independent al Agenției.

O recunoștința aparte adresăm mai multor donatori care, pe parcursul anilor, ne-au încredințat proiecte, dar nu s-au amestecat în lucrul nostru în niciun fel. Mă refer în particular la proiectele realizate și în proces de realizare cu sprijinul Fundației Germane Hanns Seidel, Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Fundației Soros Moldova, Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Ambasadei Cehiei, dar și altor organizații internaționale.

Plecăciuni și publicului larg care a avut mereu interesul să revină la site-ul www.ipn.md, la paginile noastre de pe rețelele sociale, pentru a urmări știrile, analizele, dezbaterile și interviurile noastre.

La mulți ani buni, Agenție IPN în versiune nouă, modernizată și fidelă jurnalismului profesionist!”

Ce este agenţia IPN din  Republica Moldova

IPN este o agenție de presă independentă, fondată în anul 2005. Misiunea noastră este să livrăm cititorilor noștri știri utile, credibile și într-o manieră promptă. În acest proces, ne axăm pe diversitatea și pluralismul surselor de informație; echilibrul obligatoriu al punctelor de vedere oficial și de alternativă; caracterul analitic al unei părți importante din produsul informațional. Știrile sunt produse în trei limbi: română, rusă și engleză.

Grupul Media Realitatea este o instituție media liberă și de utilitate publică, cu accent pronunțat pe rolul și caracterul informativ și educativ, comunicând cu auditoriul său în limbile română, rusă și engleză. Grupul Media Realitatea a fost fondat în anul 2014 la inițiativa a 7 jurnaliști și la moment operează televiziunea RLIVE TV, platformele online realitatea.md, bani.md, rupor.md, moldovalive.md, cancan.md și cea mai mare platformă de transmisiuni live – rlive.md.

 

Cum se simt în Moldova televiziunile rusești, deținute de Gazprom, în plină luptă a autorităților cu propaganda

Noul parteneriat este important în condiţiile în care o parte din mass media din Moldova se află sub cupola de influenţă a Rusiei. În Moldova, acum vă puteți relaxa seara urmărind un film sau un serial TV de producție rusească, cu vedete care susțin deschis sau tacit invazia Rusiei în Ucraina, scrie disinfo.md.

Pe 18 iulie, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de telecomunicații, Starnet, a spus că este  „încântat” să anunțe că își îmbunătățește serviciile, adăugând 10 posturi noi în grilă, majoritatea fondate de Gazprom media și conduse de Tina Kandelaki, prezentatoarea TV, anunțată de țara vecină, Ucraina, în căutare internațională.

Cele 10 posturi sunt de tip generalist și ar livra conținut „variat”, afirmă cei de la Starnet într-un comunicat.

În realitate, posturile difuzează filme, seriale și emisiuni de producție rusească, cu vedete care fie susțin în mod deschis invazia Ucrainei de către țara lor, fie tac în legătură cu aceasta.

THT International acum va fi la Starnet pe butonul 22. Postul de televiziune este deținut de Gazprom media (companie fiică a gigantului Gazprom) și condus de prezentatoare Tina Kandelaki.

TV3 International, un post de televiziune federal, la fel condus de Kandelaki, va putea fi accesat pe Starnet, pe butonul 28.

Pe butonul 23 va fi СТС International – un post de televiziune din Rusia, care aparține omului de afaceri Alexei Mordașov (averea sa este estimată la 21 de miliarde de dolari).

Republica Moldova și Ucraina încep oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Ce condiții mai trebuie să îndeplinească

Acesta a încercat (dar fără succes) în 2023 să anuleze sancțiunile europene, impuse împotriva lui în primele zile de invazie pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă.  SUA la fel a introdus sancțiuni împotriva lui Mordașov.

Schimbările în grila unuia din cei mai mari jucători pe piața de telecomunicații din Moldova se întâmplă în plină luptă a autorităților cu propaganda care vine din Est.

În 2023 R. Moldova și-a făcut o nouă Strategie a securității naționale. Această spune clar că principala amenințare pentru țară este „politica agresivă a Federației Ruse”.

„Prin urmare, trebuie să reclădim apărarea națională și să dezvoltăm capacitatea de rezistență la acțiunile de tip hibrid. (…) Moldova este o țară mică, dar nu vom permite să fie o țară umilită”, a spus atunci președinta Maia Sandu.

Tot în 2023 a fost creat Centrul pentru comunicare strategică și combatere a dezinformării. Se planifica că instituția va lua măsuri „pentru asigurarea securității spațiului informațional în fața dezinformării, manipulării și ingerințelor străine”.

Deși aceste măsuri vor avea caracter de recomandare, membrii centrului vor avea dreptul să sesizeze organele de drept, dacă vor depista încălcări ale legislației.

De asemenea, ei vor putea să primească informații la solicitare, inclusiv informații care conțin date cu caracter personal sau secret de stat.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se bea, de fapt, apa. Este o greșeală uriașă pe care o facem toți. Prea puțini români știu cum se realizează o hidratare corectă
Capital.ro
Ordin de la UE. Devine interzis în România. Măsura se aplică în toate statele membre
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Mircea Badea, deconspirat de Carmen Brumă. Să-l mai credem?
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Salvamont Prahova avertizează asupra riscului de avalanșe la altitudini mari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni