PSD revitalizează industria farmaceutică din România. Germanii de la Stada deschid prima fabrică de medicamente dezvoltată de la zero în ultimii 30 de ani

Accesul neîntrerupt la medicamente esențiale, la prețuri rezonabile, al pacienților din România, este un angajament pe care Guvernul condus de Marcel Ciolacu și l-a asumat.
Filip Stan
30 iul. 2024, 14:24
PSD revitalizează industria farmaceutică din România. Germanii de la Stada deschid prima fabrică de medicamente dezvoltată de la zero în ultimii 30 de ani

Stabilitatea mediului de afaceri i-a convins pe nemții de la Stada să se dezvolte pe piața din România prin deschiderea unei noi fabrici, prima după 30 de ani de la zero, cu o investiție de 50 de milioane de euro.

Poziția fermă a șefului Guvernului, dar și încrederea investitorilor interni și externi în politicile Executivului, concretizată într-o creștere economică accentuată, au dat un impuls și investițiilor în din industria farmaceutică. Pe lângă asigurarea accesului la medicamente al pacienților, Premierul a urmărit și reducerea substanțială a deficitului de balanță comercială produs de această industrie, cifrat anul trecut la 12%.

Germanii de la Stada se apropie de lansarea în România a primei fabrici de medicamente dezvoltată de la zero în ultimii 30 de ani, în urma unei investiții de 50 de milioane de euro. Noua unitate de producție și ambalare va cuprinde inițial 9 linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă( capsule și tablete), cu o capacitate de 100 milioane pachete pe an.

Suprafața totală a unității este de aproximativ 30.000 mp și permite o extindere rapidă a liniilor de producție până la un număr de 12. Întreaga suprafață a terenului achiziționat este de 100.000 mp și permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităților de producție, prin construcția unor noi clădiri, în funcție de cererea pieței și raportat la nevoile de dezvoltare continuă a afacerii.

Compania germană și-a propus să ajungă în Top 5  pe piața producătorilor de medicamente generice din România în 3-5 ani, a declarat recent Peter Goldschmidt, CEO-ul companiei.

Industria farmaceutică în continuă dezvoltare

De asemenea, Terapia Cluj, care are o cotă de piață de 10% în România, are până în 2025 un plan de investiții de 25 de milioane de euro, care vizează creşterea capacităţii de producţie, tehnologii noi și amprenta ”verde” a companiei.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu are planuri mari și pentru compania Antibiotice Iaşi. Obiectivul declarat este ca prin investiții în extinderea capacităţilor sale de producţie, dar mai ales de cercetare, unitatea să devină un pol de inovaţie și un jucător major în lumea medicamentelor noi şi avansate.

 

Schemă de ajutor de peste 500 de milioane de euro pentru producţia de medicamente în România

Investițiile în industria farmaceutică sunt un reper important în Viziunea PSD privind dezvoltarea țării prin patriotism economic, adică prin investiții și producție aici, în România. Iar acest lucru este reliefat și de schema de ajutor de peste 500 de milioane de euro pentru producția de medicamente în România.

Prioritatea sunt medicamentele generice şi biosimilare, care au contribuit semnificativ la optimizarea bugetară și au un potențial pe care România nu îl valorifică suficient în comparație cu alte state europene, precum Polonia sau Germania. România are câteva zeci de fabrici care produc doar medicamente generice. „Acestea trebuiesc protejate și spriinite prin investiții”, este opinia Premierului Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Exclud categoric toate speculaţiile potrivit cărora Guvernul ar pregăti creşteri de taxe

Schema de ajutor anunțată de Executiv a fost salutată și de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România). ”Prima dată în istoria post-decembristă se garantează o direcție strategică pentru industria farmaceutică printr-o intensitate mai mare a ajutorului de stat și prin punctarea semnificativă a activităților de tehnologizare și diversificare”, a menționat acesta.

Totodată, Dragoș Damian  a scos în evidență și inițiativa Premierului Marcel Ciolacu de a stimula exporturile de medicamente fabricate în România.

„Nimeni, niciodată – cu o singură excepție poate, în 2016, Premierul de atunci Victor Ponta – până la Premierul Marcel Ciolacu, nu a considerat necesar să se implice pentru a stimulaexporturile de medicamente fabricate în România. O astfel de lipsă de viziune strategică se vede în sincopele permanente de medicamente banale, în dependența periculoasă a României de importuri și într-un deficit de balanță comercială din care 10% vine din industria farmaceutică. Marcel Ciolacu a declarat că„tot ceea ce produce în România, angajează oamenii în țară șiplătește taxe aici este companie românească”. Cele 40 de situride fabricație de medicamente din România respectă perfect cele3 condiții, astfel încât merită o atenție sporită de la nivelulGuvernului. Putem lua exemplu de la Ungaria, care de peste 10 ani a investit strategic în industria științelor vieții și a atras sutede milioane de euro investiții în situri de producție și centre de cercetare-dezvoltare de medicamente”, a precizat Dragoș Damian.

Accesul românilor la medicamente esențiale este o prioritate a Guvernului condus de Marcel Ciolacu

Accesul neîntrerupt la medicamente a pacienților din România este o prioritate pentru Guvernul condus de Marcel Ciolacu. La finalul lunii mai 2024, Premierul a solicitat crearea unui grup de lucru pentru identificarea soluţiilor care să permită rezolvarea acestei probleme extrem de importante pentru români și să sprijine dezvoltarea industriei farmaceutice naționale.

„Problema aprovizionării cu medicamente este una care afectează întreaga Uniune Europeană. Comisia Europeană a stabilit, încă de la sfârșitul anului trecut, crearea unei alianțe pentru medicamentele critice, adică medicamente de uz larg, menite să combată discontinuitățile semnalate în toate statele membre.

La nivel național, ne concentrăm pe două aspecte esențiale. Primul, așa cum a spus domnul prim-ministru, este vorba despre accesul neîntrerupt la medicamente a pacienților din România, iar acest lucru se poate realiza în cadrul unui grup de lucru interinstituțional cu Ministerul Economiei, alături de Ministerul Sănătății, ca și coordonatori ai acestui domeniu de producție a medicamentelor, dar și alte agenții aflate în subordinea celor două ministere sau a Guvernului, precum și cu reprezentanți ai industriei farmaceutice, în calitate de invitați.

Cel de-al doilea element extrem de important este cel legat de importanța majoră a industriei farmaceutice ca și contributor la Produsul Intern Brut al României și, cu siguranță, în cadrul acestui grup de lucru interinstituțional vom încerca să găsim soluții, pe care alte state le-au aplicat. Vă dau un exemplu de bună practică – Spania, care au dus la încurajarea investițiilor în acest sector și la crearea unei independențe în ceea ce privește producția de medicamente, inclusiv de materii prime, pentru că materiile prime utilizate în Uniunea Europeană vin în cea mai mare parte din Asia, din India și din China, iar stabilirea unei independențe a Uniunii Europene în ceea ce privește materiile prime din care se fac aceste medicamente este, de asemenea, o condiție esențială.”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Vietatea care trăiește în adâncul pământului, în beznă totală. Poate supraviețui singură celor mai extreme condiții
Capital.ro
Amendă de 1.650 de lei. Rămâi fără permisul de conducere și fără certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Decizie finală! Ce se întâmplă cu taxele în 2025
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Schimbare fără precedent la WhatsApp. Ce utilizatori vor fi afectați
Ego.ro
O BIJUTERIE NEȘTIUTĂ a României. Acest castel ASCUNDE multe legende și povești incredibile!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la mama ei: 'N-are rost!'
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Cine este iubita lui David Popovici. Tânăra a izbucnit în lacrimi după ce înotătorul a obținut aurul olimpic la proba de 200 metri liber
Capital.ro
Românii cu buletin au fost avertizați. Vor ști totul despre tine. Este capcană chiar în lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Armata rusă revendică ocuparea localității Leninskoe în provincia Donețk
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind ADERAREA la SCHENGEN! AUSTRIA a ANUNȚAT!
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?