Parfumuri toxice în sălile de fitness și locurile de joacă pentru copii: Un risc ascuns pentru sănătate

Sălile de fitness și locurile de joacă pentru copii ar trebui să fie refugii sigure pentru exerciții și distracție, însă prezența parfumurilor sintetice și a odorizantelor poate transforma aceste spații în locuri periculoase pentru sănătate.
Alina Costache
30 iul. 2024, 17:25
Parfumuri toxice în sălile de fitness și locurile de joacă pentru copii: Un risc ascuns pentru sănătate

Aerul din aceste locații este adesea contaminat cu substanțe chimice care pot provoca o serie de probleme de sănătate.

Parfumurile și odorizantele, folosite pentru a crea un mediu plăcut, conțin adesea compuși organici volatili (VOCs) care sunt iritanți pentru căile respiratorii și pot provoca reacții inflamatorii. Potrivit Ohio State Health, simptomele imediate includ iritarea ochilor, congestia nazală, tusea și dificultățile de respirație​​.

Pe termen lung, expunerea constantă la aceste substanțe chimice poate duce la probleme respiratorii grave, afectarea funcției cardiace și perturbări endocrine, conform Agenției Americane
de Protecție a Mediului (US EPA)​​.

Multe parfumuri conțin ftalați și alte substanțe care pot interfera cu hormonii naturali ai corpului. Aceste substanțe sunt asociate cu infertilitatea, defectele de naștere și alte probleme reproductive. Studiile arată că expunerea la aceste substanțe chimice poate afecta dezvoltarea neurologică la copii și poate crește riscul de boli cronice​​.

Copiii sunt deosebit de vulnerabili la expunerea la substanțe chimice toxice.

Un raport al Children’s Environmental Health Network subliniază faptul că, copiii expuși la parfumuri sintetice pot dezvolta afecțiuni respiratorii și alergii. Acești compuși pot provoca reacții alergice severe și pot fi perturbatori endocrini, ceea ce poate afecta dezvoltarea hormonală și sănătatea generală a copiilor​​.

Studiul publicat de International Journal of Environmental Research and Public Health arată că expunerea la compuși de parfumuri poate cauza simptome respiratorii, dermatologice și neurologice, afectând în special copiii, al căror sistem imunitar și respirator, aflat în dezvoltare, este vulnerabil.

Pericolul este foarte mare și în cazul adulților, cu precădere în cazul femeilor.

Un studiu realizat de Universitatea din Bergen a demonstrat că femeile care folosesc frecvent produse de curățenie cu parfumuri sintetice au un declin al funcției pulmonare comparabil cu cel al fumătorilor de 20 de țigări pe zi​​. Aceasta evidențiază cât de dăunătoare pot fi produsele de curățenie parfumate utilizate în spații închise, inclusiv sălile de fitness și locurile de joacă pentru copii.

Există numeroase relatări despre persoane care au suferit efecte negative din cauza expunerii la parfumuri în sălile de fitness și locurile de joacă. Un exemplu este cel al unui individ care a dezvoltat simptome severe de astm după ce a început să frecventeze o sală de fitness unde erau folosite intens odorizante ambientale. Simptomele includeau dificultăți de respirație și atacuri de tuse, care au fost confirmate de un specialist în sănătate ca fiind provocate de compușii chimici din aer.

Dr. Jonathan Parsons, pneumolog la Ohio State University Wexner Medical Center, a observat că pacienții cu astm au experimentat agravarea simptomelor respiratorii, inclusiv tuse severă și dificultăți de respirație, după expunerea la parfumuri sintetice în sălile de fitness și alte spații publice. Aceste simptome sunt frecvent provocate de compușii organici volatili (VOCs) din parfumuri, care pot pătrunde în căile respiratorii și ajunge în fluxul sanguin, provocând inflamații și alte reacții adverse.

Cum se poate reduce expunerea la odorizante toxice

Dr. Jonathan Parsons, care a explicat faptul că inhalarea parfumurilor sintetice poate cauza o serie de reacții adverse, recomandă câteva măsuri pentru a diminua expunerea la compușii organici volatili (VOCs) din parfumuri sintetice:

  1. Optați pentru produse de curățenie fără parfum și evitați folosirea odorizantelor sintetice,
    pentru a minimiza expunerea la substanțele chimice toxice.
  2. Informați personalul sălilor de fitness și responsabilii locurilor de joacă despre riscurile
    asociate cu utilizarea produselor parfumate și încurajați folosirea alternativelor sigure​.
  3. Asigurați-vă că sălile de fitness și locurile de joacă sunt bine ventilate pentru a reduce
    concentrația de substanțe chimice din aer​.
  4. Instituiți politici stricte privind utilizarea produselor parfumate în sălile de fitness, pentru a
    proteja sănătatea tuturor utilizatorilor.

Aceste măsuri pot contribui într-o mare măsură la crearea unui mediu mai sănătos și mai sigur pentru toți utilizatorii sălilor de fitness și a locurilor de joacă.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Cum a fost țepuit un român în Turcia: ”Ce era să fac? Să mă iau la bătaie cu ei?!”
Capital.ro
Intră banii în conturile românilor. Au început plățile. Cine va primi 1.500 de euro
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Noua înşelătorie care face ravagii în România. „Au luat câte 200.000 de euro de la Guvern”
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Locul din România în care te naști din nou. Tot stresul se elimină pe aceste meleaguri
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la mama ei: 'N-are rost!'
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Tragedie pe DN7 din Arad: Un tânăr de 22 de ani a murit pe loc după ce prietenul său de 18 ani a intrat în coliziune frontală cu un TIR
Capital.ro
Interdicție pentru proprietarii de câini din România. Îți face direct dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Noi furtuni solare ar putea provoca furtuni geomagnetice cu aurore boreale
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?