Top patru alimente de consumat în zilele caniculare. Mihaela Bilic: „Când afară e caniculă și apetitul nostru se schimbă”

Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt cele mai potrivite preparate pentru zilele călduroase de vară.
Filip Stan
30 iul. 2024, 19:42
Top patru alimente de consumat în zilele caniculare. Mihaela Bilic:

Vara, apetitul fiecărei persoane se schimbă și tocmai de aceea ar trebui să acordăm o atenție deosebită alimentației din sezonul cald. Mihaela Bilic spune că e de preferat să ne orientăm către preparate dietetice, legume și deserturi parfumate, în timp ce alimentele pline de zahăr trebuie evitate.

Nutriționista a mai spus că e obligatoriu ca vara să evităm prăjelile și sosurile grele și să optăm, în schimb, pentru salate și mâncăruri ce nu necesită gătire.

Citește și Beneficiile plantei wasabi asupra organismului. Recomandarea nutriționistului Mihaela Bilic: „Are multiple virtuți medicinale”

„Simplu și gustos. Când afară e caniculă și apetitul nostru se schimbă- avem poftă de preparate dietetice, de multe legume și deserturi parfumate. Vara e sezonul în care e ușor să reducem aportul de zahăr și grăsimi din simplu motiv că centrul foamei e inhibat de căldură. Vara se simplifică gătitul- adio prăjeli și sosuri grele, la revedere tocături și afumături, e timpul pentru salate și preparate gătite rapid sau consumate crude. Pe caniculă sunt recomandate supele de legume consumate reci, produsele lactate fermentate (sana, kefir), peștele și carnea la grătar, iar ca desert înghețata și fructele proaspete. Ce ați zice de un meniu 100% nepreparat termic? Chiar se poate să ne hrănim sănătos fără să aprindem aragazul! Iată câteva idei: gazpacho de roșii, salată de roșii cu brânză, carpaccio de pește după moda mediteraneană, sushi și sashimi după moda japoneză și tiramisu ca desert- niciunul nu are nevoie de flacără”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Mihaela Bilic, despre care sunt cele mai potrivite preparate pentru zilele caniculare

Mihaela Bilic a prezentat un top al celor mai delicioase preparate pentru zilele toride de vară, ideale pentru a face față căldurii fără a petrece mult timp în bucătărie.

„Tot o combinație delicioasă de vară sunt ardeii copți cu brânză și roșii, adică “piperchi” cum îi zic machedonii din Dobrogea. Iar pentru salata de vinete românească, vă recomand o variantă mai dietetică, inspirată din bucătăria libaneză. Nu am uitat de desert! Dacă doriți un preparat care să combine fructele de sezon cu pofta de clătite, francezii l-au numit clafoutis. Și tot dietetic din ouă și lapte avem laptele de pasăre, răsfățul copilăriei noastre!

  • Piperchi

E un preparat ce vine de la oierii machidoni, mari iubitori de brânzeturi. Există o mulțime de variante, poate fi aperitiv sau fel de bază, poate conține ardei de orice soi sau culoare, important este ca ardeiul să fie copt. Pentru că numai așa se obține combinația delicioasă dintre gustul dulce de ardei copt și cel sărat de telemea.

Piperchi este un fel de tocăniță tradițională a aromânilor dobrogeni care se face din roșii bine coapte și un pic de usturoi. Se taie în cuburi mari și se prăjesc în puțin ulei, apoi se adaugă ardeii kapia copți și tăiați în fâșii și brânza. Se pune totul la cuptor 10 min cât să se rumenească și să scadă bine.

  • Salată de vinete cu tahini

Cu toții iubim salata de vinete, însă ce te faci cu numărul de calorii? Salata noastră de vinete este, din cauza uleiului, un fel de maioneză. Și dacă socotiți pentru fiecare lingură de ulei 100 calorii, o să vă stea în gât!

Soluția vine din bucătăria libaneză și se numește tahini, adică pastă de susan. Semințele de susan sunt măcinate, rezultând o pastă cu gust de halva de floarea soarelui și cu 100 cal/lingură. Doar că ea are o proprietate uluitoare: conține multe fibre, deci se umflă și se albește la contactul cu apa.

Iată o rețetă de salată de vinete dietetică. Cu o singură lingură de tahini! Se amestecă 1 lingură tahini cu 4 linguri de apă, iar pasta rezultată se amestecă cu vinetele gata coapte și tocate. Abracadabra, nu mai e nevoie de mult mestecat, vinetele se albesc de parcă ai fi pus maioneză, le dispare toată iuțeala și gustul e minunat. Plus că e atât de săracă în calorii, încât îți lasă loc de o felie de pâine bine rumenită.

  • Clafoutis cu caise

Francezii îi spun “clafoutis”, dar noi l-am putea numi tartă cu fructe. Rețeta fost atestată în jur de 1850 iar etimologia se referă la fructe care au fost “fixate” (claufir) în aluat.

Inițial era vorba despre cireșe, însă ulterior s-au folosit și caise, prune, felii de mere și pere.

Pentru 500 g de fructe se folosește un aluat care seamănă cu cel de clătite, doar că are mai multe ouă: 6 ouă, 100 zahăr, 100 g făină, 1 litru de lapte, 2 plicuri zahăr vanilinat. Zahărul se freacă bine cu ouăle, laptele se dă în fiert. Se încorporează făina și se diluează cu laptele cald. Caisele se taie în jumătăți și se așează într-o formă unsă cu unt, apoi se toarnă peste ele “aluatul”. Se coace la cuptor timp de 20 min. Rezultatul este un desert puțin dulce, parfumat și delicat, care se poate servi cald sau rece.

  • Lapte de pasăre

Tot francezii sunt autorii originari ai faimosului bulgăr de zăpadă (boule de neige), adică a norișorului de albuș pufos îmbăiat în cremă de lapte. Însă mi se pare că rețeta franțuzească nu are nimic deaface cu laptele de pasăre pe care îl știm noi din copilărie. Nu se găsește lapte de pasăre de cumpărat. Sau dacă se găsește, nu va fi niciodată așa de bun ca cel făcut acasă. Așa că la treabă, vă promit ca e gata în 20 de minute!

– 1 litru de lapte e pus la fiert într-o cratiță cu 2 pliculețe de zahăr vanilinat

– 3 albușuri se bat spumă cu 3 linguri de zahăr pudră. Se iau cu lingura bulgărași de albuș și se pun la fiert în cratița cu laptele clocotit, la foc mic, câte un minut pe fiecare parte; se scot cu un spumar și se pun într-un castron mare.

– 3 gălbenușuri, 2 linguri de zahăr tos și o cană de lapte rece se amestecă împreună; se toarnă deasupra laptele cald, în care au fiert găluștele de albuș, se pune totul pe foc până dă în clocot și se îngroașă. Se toarnă crema de lapte peste bulgărași și gata! Singura problemă e că trebuie să așteptați să se răcească, laptele de pasăre e bun atunci când e scos din frigider”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Citește și Rețeta de supă cremă de linte care îți va răsfăța papilele gustative! Cât de repede se face acest preparat

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul ia banii românilor. Lege nouă din 2026 pentru absolut toți proprietarii de locuințe și terenuri
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Ce poreclă a primit David Popovici, după ce a luat aurul la 200 m liber! Cum l-au botezat jurnaliștii de la Jocurile Olimpice pe înnotătorul român
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Şapte persoane reţinute în urma unui scandal la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?