Calendar ortodox 1 august 2024. Sărbătoare importantă, ziua în care este bine să-ţi faci cruce pentru a alunga ghinionul din preajma ta

În luna august 2024 au loc câteva sărbători religioase importante. Chiar din prima zi a lunii avem prăznuirea scoaterii sfintei cruci.
Alina Costache
31 iul. 2024, 11:04
Calendar ortodox 1 august 2024. Sărbătoare importantă, ziua în care este bine să-ţi faci cruce pentru a alunga ghinionul din preajma ta

Calendar ortodox 1 august 2024. Această perioadă se mai numește și „Sextilis” în calendarul roman, deoarece era a 6 lună în calendarul roman de 10 luni al lui Romulus, înainte de adăugarea lunilor ianuarie și februarie. Succesorul lui Iulius Cezar, fiul adoptiv al acestuia, Octavian, a devenit primul împărat roman, moment în care și-a schimbat numele în „Augustus”.

Numele de august vine, așadar, de la împăratul roman Cezar August. Luna august are 31 de zile, ca şi luna iulie, deoarece Cezar August nu a vrut să aibă mai puţine zile decât luna lui Iulius Cezar.

Ortodoxe
Scoaterea Sfintei Cruci; Sf. 7 fraţi Mucenici Macabei 

Greco-catolice
Scoaterea Sf. Cruci; Cei 7 prunci m. Macabei, mama lor Salomoni şi învăţătorul lor Eliazar. Sf. ep. Alfons Maria de Liguori. Începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Romano-catolice
Sf. Alfons M. de Liguori, ep. înv.

Scoaterea Sfintei Cruci este sărbătorită de Biserică în ziua de 1 august. „Acest praznic s-a aşezat în această zi de Preasfinţitul Luca, patriarhul Constantinopolului, de mitropolitul Constantin al Kievului şi de Nestor, episcopul Rostovului”. (Vieţile Sfinţilor)

Praznicul a fost instituit pentru a sărbători victoriile din două confruntări militare simultane, ruşii asupra bulgarilor şi grecii asupra turcilor. Biruinţele acestor lupte au fost obţinute cu ajutorul lui Dumnezeu şi raze puternice de lumină izvorau la vedere din icoana Maicii Domnului cu Pruncul, purtată împreună cu Sfânta Cruce de cele două armate.

De atunci s-a numit prăznuirea aceasta: Scoaterea Sfintei Cruci. Când se scoate la pâraie, la fântâni şi la izvoare Crucea Domnului, trebuie să se scoată împreună şi cu sfintele icoane.

Sfânta Cruce este prăznuită de-a lungul anului bisericesc de mai multe ori: Duminica Sfintei Cruci, a 3-a duminică din Postul Mare; Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim, pe 7 mai; Înălţarea Sfintei Cruci, la 14 septembrie.

* Sfinţii 7 fraţi Mucenici Macabei au suferit chinuri mari şi moarte martirică pentru că s-au opus încercărilor de întoarcere a poporului iudeu de la credinţa în Dumnezeu la închinarea la idoli.

Prigoana a început în timpul regelui Antioh al IV-lea (175-164 î.Hr.), care se chema şi Epifanis, adică luminos, „dar care mai mult era numit de alţii Epimanis, adică nebun, pentru că s-a sculat cu nebunie împotriva lui Dumnezeu cel adevărat şi împotriva sfinţeniei Lui, făcându-se chip al lui Antihrist” (Vieţile Sfinţilor).

Pe fondul tulburărilor lumii iudaice, regele Antioh, care domnea într-o parte a imperiului întemeiat de Alexandru cel Mare (Macedon) (336-323 î.Hr.), a dispus ca toate popoarele din toate seminţiile aflate sub conducerea sa să adopte valorile elenistice şi în mod obligatoriu cultul zeilor să fie singurul practicat.

În Ierusalim aplicarea acestei dispoziţii a fost favorizată „de către învăţătorii cei mincinoşi ai legii şi de către arhiereii Ierusalimului, iubitori de stăpânire”, între care s-a aflat şi marele arhiereu, Menelae.

Hotărâţi să se împotrivească lui Antioh, „ierusalimitenii au închis cetatea împotriva lui, însă nu au putut să se împotrivească puterii lui, de vreme ce era neunire între cetăţeni; pentru că unii dintr-înşii, care se abătuseră spre elinism, erau prieteni ai împăratului, iar mai vârtos Menelae, mincinosul arhiereu”. (Vieţile Sfinţilor)

„De aceea, împăratul a luat cetatea cu puterea sa de oaste şi a poruncit ostaşilor să ucidă fără de cruţare pe toţi cei ce se vor întâmpla pe uliţele cetăţii; apoi, intrând prin case, să înjunghie pe bărbaţi şi pe femei, pe bătrâni, pe tineri şi pe prunci. Numărul celor ucişi în cele trei zile a fost optzeci de mii, iar al celor legaţi şi aruncaţi în temniţă, patruzeci de mii. Mulţi dintre acei cetăţeni au fost daţi în robia ostaşilor, care au îndrăznit a intra cu mândrie în templul Domnului, având înainte conducător pe Menelae, care se făcuse vânzătorul patriei şi al legii”. (Vieţile Sfinţilor)

Atunci când nimeni nu îndrăznea să se numească iudeu, nici să facă ceva după legea lui Moise, pentru că toţi vedeau înaintea ochilor lor chinurile şi moartea care îi aştepta, au fost prinşi, împreună cu mama lor, şi cei şapte fraţi Macabei.

Pentru neamul bun din care se trăgeau, fraţii Macabei au fost trimişi în Antiohia spre cercetare. Au fost omorâţi în chinuri fără de măsură în faţa mamei lor, Solomonia, pentru că nu au renunţat nicidecum la legea lor.

„Văzând aceasta fericita maică, al cărei nume era Solomonia, s-a umplut de veselie negrăită, că şi-a trimis fără prihană înaintea lui Dumnezeu pe cei şapte fii ai săi. Apoi, stând deasupra trupurilor lor, şi-a întins mâinile în sus şi, rugându-se cu lacrimi fierbinţi, şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Astfel s-a sfârşit maica cu fiii săi. S-au sfârşit punându-şi sufletele pentru legea Atotţiitorului Dumnezeu”. (Vieţile Sfinţilor)

* Postul Adormirii Maicii Domnului începe la 1 august şi durează până la 15 august. Este asemănător, ca rânduială, cu Postul Mare (Postul Paştilor). (surse: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

Calendar ortodox august 2024. Care sunt cele mai importante sărbători de care românii trebuie să țină cont în ultima lună de vară

Calendar ortodox august 2024. Luna august reprezintă a opta lună a anului în calendarul Gregorian, fiind una dintre cele șapte luni care au 31 de zile. Această lună se caracterizează printr-un număr semnificativ de sărbători religioase importante, inclusiv trei cu cruce roșie: Schimbarea la Față a Domnului, Adormirea Maicii Domnului și Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

În ceea ce privește poziția sa în astrologie, august începe cu soarele situat în semnul Leului și se încheie cu soarele trecând prin semnul Fecioarei. Astronomic, luna august începe cu soarele în constelația Racului și se încheie atunci când soarele ajunge în constelația Leului.

Numele lunii august provine de la Cezar Augustus, primul împărat roman, care a ales ca această lună să aibă 31 de zile pentru a fi egală cu durata lunii iulie, numită după Iulius Cezar. Această decizie reflectă dorința de a păstra consistența în numărul de zile între cele două luni, ambele având același număr de zile.

Pe lângă sărbătorile religioase de importanță majoră, cum ar fi cele menționate mai sus, luna august include și alte sărbători religioase cu cruce neagră, așa cum sunt detaliate pe site-ul crestinortodox.ro. Aceste sărbători contribuie la diversitatea și semnificația spirituală a acestei luni.

Calendar ortodox august 2024

1 august – Scoaterea Sfintei Cruci – Dezlegare la ulei şi vin

2 august – Aducerea moaştelor Sfântului Arhidiacon Ştefan – Post

3 august – Sfinţii Isachie, Dalmat şi Faust    – Dezlegare la ulei şi vin

4 august – Sfinţii şapte tineri din Efes; Vindecarea slăbănogului din Capernaum

5 august – Sfântul Ioan Iacob Hozevitul    – Post

6 august – Schimbarea la Faţă a Domnului – Dezlegare la peşte

7 august – Sfânta Teodora de la Sihla – Post

8 august – Sfântul Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului; Sfântul Ierarh Miron

9 august – Sfântul Apostol Matia

10 august – Sfântul Lavrentie – Dezlegare la ulei şi vin

11 august – Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului; Vindecarea a doi orbi şi un mut în Capernaum

12 august – Sfinţii Mucenici Fotie şi Anichit – Post

13 august – Sfântul Tihon de Zadonsk

14 august – Sfântul Proroc Miheia

15 august – Adormirea Maicii Domnului

16 august – Sfinţii Martiri Brâncoveni    – Post

17 august – Sfântul Mucenic Miron; Sfântul Gheorghe Pelerinul

18 august – Sfântul Ioan de Rila, ocrotitorul Bulgariei; Predică la Duminica a VIII-a după Rusalii

19 august – Sfântul Andrei Stratilat

20 august – Sfântul Proroc Samuel

21 august – Sfântul Apostol Tadeu; Sfinţii Mucenici Donat, Romul, Silvan şi Venust – Post

22 august – Sfântul Mucenic Agatonic

23 august – Sfântul Mucenic Lup    – Post

24 august – Sfântul Mucenic Eutihie

25 august – Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Bartolomeu; Umblarea pe mare, potolirea furtunii

26 august – Sfinţii Adrian şi Natalia

27 august – Sfântul Fanurie

28 august – Sfântul Moise Etiopianul – Post

29 august – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

30 august – Sfântul Ierarh Varlaam; Cuviosul Ioan de la Raşca şi Secu; Sfântul Alexandru

31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului

Citește și: Începe Postul Adormirii Maicii Domnului. Zilele în care este dezlegare la pește, ulei și vin

Spynews
La ce oră are loc finala de la 100 de metri liber, unde David Popovici vrea un nou aur olimpic. Programul complet al zilei de 31 iulie
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Ce au pățit două turiste în Munții Făgăraș. Au mers cu cortul și au trăit un adevărat șoc: ”Un fel de tentativă de omor”
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în cazul UDREA. E nevinovată. A apărut dovada
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, cea mai fierbinte apariție! Soția lui Bănică a arătat chiar TOT fără inhibiții
DailyBusiness
Atenție! Cum va trebui să folosiți CNP-ul fiscal
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
Drama care i-a marcat viața lui Andrei Stoica. Totul s-a schimbat din acel moment! Campionul, declarații emoționante la Star matinal e pe val: ”Plângeam în fiecare seară” | VIDEO
Spynews
Cătălin Bordea a oferit prima reacție în războiul dintre fosta soție, Livia, și prietenii săi: „Au fost lezați”
Evz.ro
Ce a putut să spună Victor Ponta. A bătut-o pe Șoșoacă
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Nuntă cu 1.200 de invitați în Maramureș! Cum au reacționat internauții după ce evenimentul a ajuns viral pe TikTok: „Am zis că e filmare de la Beach Please”
Capital.ro
UE a dat ordin. România va impune interdicție. Românii care au interzis în tren
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Premierul Marcel Ciolacu despre numirea comisarului european: Discuții cu Ursula von der Leyen și negocieri interne
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?