Viceprimarul municipiului Timişoara, Dan Diaconu, a declarat, joi, că şase clădiri istorice din municipiu, proprietate privată, vor fi reabilitate, în cadrul unui program derulat cu sprijin financiar din partea KfW, Banca de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei, scrie Mediafax.
„Am avut o şedinţă a comitetului director din care fac parte atât reprezentanţii Primăriei Timişoara, cât şi cei ai KfW şi consultanţi tehnici. Primăria Timişoara a semnat şase acorduri de cooperare preliminară cu asociaţiile de proprietari, pentru că este foarte important să reabilităm clădirile istorice din Timişoara. Programul se adresează în principal asociaţiilor de proprietari care au apartamente în zona istorică a Timişoarei. Acordurile preliminare înseamnă intrarea în program a respectivelor asociaţii de proprietari, urmând o perioadă de verificare tehnică şi de evaluare a clădirilor, de către experţi”, a declarat viceprimarul.
Printre cele şase imobile, vechi de aproximativ o sută de ani, se numără şi cel de pe strada Gheorghe Lazăr, nr.1, în care se află sediul PNL Timiş. Viceprimarul Dan Diaconu a spus că respectiva construcţie apare pe listă deoarece în acest caz există deja un proiect tehnic pentru reabilitare.
„Este o casă extrem de valoroasă architectonic în care funcţionează, la parter, şi sediul PNL Timiş, însă este pe această primă listă pentru că imobilul de pe Gheorghe Lazăr nr. 1 are un proiect tehnic de reabilitare, care a fost realizat pe banii tuturor proprietarilor, inclusiv ai PNL (…). Este un proiect realizat de acum doi ani, practic modificările la acel proiect vor fi minore, ca atare este o clădire avansată din punct de vedere al părţii de documentaţie”, a spus viceprimarul.
În cele şase imobile istorice sunt în total 186 de proprietari.
Primăria Timişoara a stabilit o listă de 150 de clădiri prioritare din cele trei zone ale municipiului care necesită lucrări de reabilitare.
Timişoara beneficiază, printr-un acord încheiat în anul 2008 între Guvernele României şi Germaniei, de un împrumut de cinci milioane de euro – pentru reabilitarea clădirilor istorice -, având o scadenţă de 30 de ani, cu zece ani perioadă de graţie şi doi la sută dobândă, din care nu trebuie să ramburseze două milioane de euro.
Cu aceşti bani vor fi reabilitate atât clădiri deţinute de persoane private, cât şi imobile considerate a fi de utilitate publică.
Este vorba de programul de sprijin financiar din partea KfW, Banca de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei, „Reabilitarea monumentelor istorice din cartierele istorice ale Timişoarei”, respectiv din cartierele Cetate, Iosefin şi Fabric.
Citeşte şi PALMIERII primarului din Timişoara, subiect de joc pe Internet: Edilul se fereşte de nucile de COCOS