Se dau cel puţin 1.000 de lei de la stat pentru această categorie de români. Acest ajutor este destinat fermierilor care nu au reușit să obțină recolte din culturile lor din cauza secetei. Suma de bază care va fi oferită fiecărui fermier afectat este de 200 de euro, însă poate varia în funcție de specificul fiecărei situații. În ceea ce privește totalul despăgubirilor, acesta va ajunge la 400 de milioane de euro. În același timp, Ministerul Agriculturii mai poartă discuții și cu băncile din România pentru a reeșalona, amâna sau suspenda ratele creditelor.
Citeşte şi: Bani de la stat pe perioada verii. Ce români pot beneficia de stimulentul financiar
„La 200 de euro pe hectar vor fi 400 de milioane de euro care vor fi date ca și despăgubiri. Suntem în discuții și cu băncile din România pentru a încerca să facem o reeșalonare, o amânare sau o suspendare a ratelor. Discuțiile continuă și săptămâna viitoare. Le-am explicat fenomenul prin care nu pot încasa sumele pentru că fermierii nu au scos niciun bob de cereale din culturile de primăvară”, a spus Florin Barbu, minsitrul agrilculturii, la Antena 3.
Fermierii trebuie să depună o cerere pentru a beneficia de acest sprijin financiar. Detaliile precise privind modul de depunere a cererii vor fi probabil comunicate de autoritățile locale sau Ministerul Agriculturii, care poartă discuții cu băncile pentru a facilita reeșalonarea, amânarea sau suspendarea ratelor creditelor pentru fermierii afectați.
Aceste măsuri au scopul de a susține fermierii în fața dificultăților financiare cauzate de pierderile din agricultură și de a preveni crizele economice în sectorul agricol.