La șapte luni de la incendiul mortal, Ferma Dacilor s-a redeschis! Cornel Dinicu face acuzații grave: „Nu pot să-mi revin pentru că autoritățile nu știu carte”

Ferma Dacilor, complexul turistic din Prahova unde opt oameni au murit, s-a redeschis. Cornel Dinicu, patronul unității turistice, a vorbit despre noile condiții în care funcționează afacerea.
Filip Stan
31 iul. 2024, 20:51
La șapte luni de la incendiul mortal, Ferma Dacilor s-a redeschis! Cornel Dinicu face acuzații grave: „Nu pot să-mi revin pentru că autoritățile nu știu carte”
La șapte luni de la incendiul mortal, Ferma Dacilor s-a redeschis! Cornel Dinicu face acuzații grave: „Nu pot să-mi revin pentru că autoritățile nu știu carte”

Ferma Dacilor, complexul turistic din Prahova unde opt oameni au murit în a doua zi de Crăciun, s-a redeschis. Patronul unității turistice, Cornel Dinicu, a despre noile condiții în care funcționează afacerea. Clienții au parte de toate facilitățile, mai puțin cazare, astfel că nu pot rămâne peste noapte.

Citește și: Firma care deține Ferma Dacilor cere intrarea în insolvență. Ce s-a mai întâmplat în cazul tragediei în care au murit 8 oameni

La șapte luni de la incendiul mortal, Ferma Dacilor s-a redeschis

Pe domeniul din Tohani s-a redeschis doar restaurantul Fermei Dacilor. Locația se află în proces de autorizare completă, după ce, anterior incendiului, s-a aflat că unitatea funcționa fără toate avuzele necesare. Până ce autoritățile vor decide în privința avizelor solicitate, mâncarea va fi preparată provizoriu în aer liber, la grătar, la proțap sau în rulote mobile.

„Am deschis o parte din fermă. Vom funcționa pe rulote mobile, containere mobile, până ies toate celelalte avize necesare pentru restaurantul care a rămas, care a fost pescărie pe vremuri. E în curs de edificare. Acum funcționăm pe grătare, în aer liber. Pentru astea, pentru containerele mobile, nu ne trebuie autorizație. Mâncarea o gătim afară, la proțap, în rulotele mobile. Vom funcționa, că trebuie să trăim și noi din ceva”, a declarat, pentru Libertatea, Cornel Dinicu.

Administratorul de facto al fermei, inculpat pentru distrugere din culpă, se declară decis să nu închidă complexul, în ciuda piedicilor cu care se confruntă. Ancheta care trebuie să stabilească cauza exactă a incendiului se va încheia în momentul în care expertiza societății INSEMEX Petroșani va apărea la dosar. Până atunci, Cornel Dinicu își continuă afacerea.

„Facem turism în continuare și că vor și că nu vor. Asta e viața! Jertfa a fost mult prea mare ca să las locul să crească bălării pe el”, spune patronul, care susține că autorizațiile necesare sunt foarte greu de obținut pentru întregul complex, ba chiar a fost și la un pas de a fi amendat cu o sumă enormă pentru că a vrut să planteze câțiva copaci în memoria victimelor incendiului: „Am 300 de porci în curte. DSV-ul îi înregistrează, îi crotaliază, carnet de sănătate la toate animalele, iar primăria nu vrea să îi înregistreze. Închideți ochii (la faptul – n.r.) că nu există 300 de porci? Cum închideți ochii? Ca și cu nucii. Au vrut să-mi dea amendă că am plantat nuci. Știți câte din astea sunt? Nu pot să-mi revin pentru că autoritățile nu știu carte”.

Autoritățile au considerat la acel moment că Dinicu intenționează să crească o plantație de nuci de pe urma căreia să facă profit, motiv pentru care ar fi avut nevoie de o autorizație. Potrivit patronului, au fost plantați doar câțiva puieți „pentru umbră, pentru delimitarea terenului și, evident, pentru memoria copiilor, nicidecum să fac profit din nucii aceștia, nu m-am gândit nicio secundă la asta”. Litigiul s-a finalizat în cele din urmă fără amendă.

O altă durere a lui Cornel Dinicu este faptul că autoritățile locale că nu l-au ajutat cu nimic după incendiu și că reprezentanții primăriei se plâng acum că sunt asaltați cu diverse cerințe.

„Nu e suficient prin ce trecem? Nu ne-ați dat o cană cu apă când s-a întâmplat necazul! Am cerut (n.r. – la primărie) un buldozer într-o zi, să curăț acolo și nu… Ce au pățit ei? Nimic n-au pățit. Necazul este pe mine, nu pe voi. Voi n-ați pățit nimic. Ați stat o zi la declarații? Domnule, nu mai putem! Toată ziua stați pe noi cu cereri! Păi, ce să facem? Ne întrebați pe noi ce să facem? E treaba mea că noi vă plătim să faceți și voi nu știți carte? Am făcut cerere să-mi ridice câinii comunitari care s-au adunat la fermă cât n-am fost pe aici și-mi omorau animalele. Mi-au omorât porci. E 1.000 de lei unul. M-au întrebat de unde știu că sunt câini comunitari și apoi mi-au zis că n-au bani să-i ridice. Dacă omoară un om cine e de vină? Dinicu?”, acuză patronul Fermei Dacilor.

Patronul spune că lupta pe care o duce cu autoritățile locale este singurul lucru care îl ajută să mai uite de drama trăită: „Nu sunt slab. Mi-au murit părinții, mi-au murit trei frați, mi-au murit prieteni. Am văzut la moarte în viața mea…dar nu se compară niciuna cu ce s-a întâmplat. N-are nicio legătură”.

În dosarul tragediei de la Tohani au fost inculpate trei persoane fizice, Cornel Dinicu, patronul de facto al pensiunii, Adelina Ilie și Adrian Ristin, administratorii din acte, dar și o persoană juridică, acuzațiile fiind de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. La scurt timp de la începerea cercetărilor, procurorii prahoveni au decis extinderea urmăririi penale. Sunt vizați de anchetă Nicolae Marius Sora, primarul din comuna Gura Vadului, localitatea unde se află Ferma Dacilor, dar și fostul primar Constantin Lungu și un alt funcționar public din primărie.

Fostul primar Constantin Lungu este acuzat de fals intelectual în formă continuată și abuz în serviciu în formă continuată. Nicolae Marius Sora, primarul în funcție la momentul izbucnirii incendiului, este acuzat de fals intelectual și abuz în serviciu. Funcționarul public din cadrul Primăriei Gura Vadului este acuzat de fals intelectual în formă continuată și abuz în serviciu în formă continuată.

În paralel, Tribunalul Militar Bucureşti a admis joi, 13 iunie, cererea procurorilor DNA de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în cazul ofițerilor ISU Prahova suspectați de abuz în serviciu, luare şi dare de mită. Colonelul Elisei Dumitru, un fost comandant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, şi maiorul Cristina Chelba, angajată a inspecţiei de prevenire din cadrul acestei instituţii, sunt acuzaţi de corupţie, fiind suspectaţi că au permis funcţionarea fără autorizaţie a pensiunii Ferma Dacilor.

Iniţial, acest dosar a fost clasat, dar procurorii DNA au solicitat redeschiderea acestuia în ianuarie, la câteva zile de la incendiul în care au murit opt oameni. Printre victime au fost și trei copii, băiatul în vârstă de 11 ani al lui Cornel Dinicu și doi frați, de 11 și 16 ani. Tatăl celor doi copii a murit și el, încercând să-i scoată pe băieți din flăcări. În incendiu a mai murit o tânără de 20 de ani, handbalistă la clubul sportiv din Călărași și studentă la Sociologie. O altă victimă este fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, Vlad Băiceanu, un student în vârstă de 21 de ani. Victimele erau oaspeți invitați de Cornel Dinicu la petrecerea de Crăciun organizată la fermă.

Citește și: Se redeschide dosarul Ferma Dacilor pentru infracţiuni care vizează infracţiuni de abuz în serviciu, luare şi dare de mită

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Noul film Netflix care va cuceri toate topurile. Este o producție pe care o vor adora și cei mari și cei mici
Capital.ro
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi vizibil”
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
BREAKING | Avion Ryanair cu 153 de pasageri la bord, probleme tehnice pe Aeroportul Otopeni!
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Ce conține cutia misterioasă pe care sportivii medaliați o primesc la Jocurile Olimpice de la Paris. Creația a necesitat 2.000 de ore de muncă
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Protest Violent pe Downing Street: Confruntări între Protestatari și Poliție
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?