Cod galben şi portocaliu de caniculă, jumătate de ţară se topeşte şi la umbră. Cupola de foc se extinde de vineri

Meteorologii anunţă că valul de caniculă se intensifică – Cod galben şi portocaliu emis pentru vineri. În judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi în municipiul Bucureşti se ajunge la 39 de grade
Filip Stan
01 aug. 2024, 10:15
Cod galben şi portocaliu de caniculă, jumătate de ţară se topeşte şi la umbră. Cupola de foc se extinde de vineri
O nouă cupolă de foc deasupra României. Meteorologii anunţe cele mai ridicate temperaturi ale verii 2024

UPDATE: Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben şi cod portocaliu de caniculă pentru ziua de vineri, când în mai multe judeţe şi în Bucureşti se va ajunge la 39 de grade.

Potrivit ANM, vineri, va fi cod galben de caniculă în Crişana, nordul Banatului şi al Olteniei, nordul şi estul Munteniei, jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea, precum şi în vestul şi sudul Transilvaniei.

Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi şi local va fi caniculă.

ANM-Avertizare-generala-T0-240801100023

”Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 şi 37 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 20 de grade”, a transmis ANM.

Potrivit specialiştilor, în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi în municipiul Bucureşti va fi cod portocaliu.

”Temperaturile maxime vor fi în general de 38…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, a mai transmis ANM.

Meteorologii anunţă că, sâmbătă, caniculă şi disconfort termic vor mai fi în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi pe arii restrânse în Oltenia.

Joi este cod galben de caniculă în jumătate de ţară, dar şi în Capitala. Temperaturile ajung la 36 de grade.

Meteorologii ANM anunţă un nou val de caniculă, pentru ziua de joi fiind emisă o avertizare cod galben. Este vizată jumătate de ţară, dar şi Capitala. Temperaturile ajung la 36 de grade. Căldura se va intensifica, vineri, iar numărul judeţelor afectate va creşte.

Potrivit ANM, joi, în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală şi sudul Moldovei va fi caniculă şi disconfort termic, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local va atinge pragul critic de 80 de unităţi.

”Temperaturile maxime vor fi în general de 35…36 de grade”, a transmis ANM.

Inversiune termică în România. Avertisment teribil de la ANM: se răceşte vremea şi vin furtuni violente

Este cod galben în judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi în municipiul Bucureşti.

Vineri (2 august), anunţă ANM, canicula şi disconfortul termic se vor extinde, astfel că va fi emis un nou cod galben.

Meteorologii anunţă temperaturi caniculare şi în luna august. Zone afectate vor fi Banatul, Oltenia, Muntenia şi parţial Dobrogea, dar nu este exclus ca valul de căldură să afecteze şi estul ţării

Meteorologii anunţă din nou temperaturi caniculare, în luna august, cele mai ridicate valori fiind prognozate a se înregistra în săptămânile 5-12 august şi 12-19 august, când termometrele vor indica 37 şi chiar 39 de grade Celsius.

Citeşte şi: AccuWeather a actualizat prognoza meteo pentru august 2024. Ce ne aşteaptă în ultima lună de vară

”Revenim la ceea ce înseamnă fenomenul de caniculă. A fost o săptămână uşor mai suportabilă (…) ceea ce urmează însă, cu debutul lunii august, deja vorbim din nou de temperaturi de 37-38, posibil, în sudul extrem, 39 de grade Celsius. Şi cu siguranţă săptămânile 5-12, 12-19 august observăm deja abateri în aceleaşi zone în care am avut val de căldură persistentă: Banat, Oltenia, Muntenia şi aproape Dobrogea, dar nu excludem nici estul ţării”, a afirmat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, marţi seară, la Antena 3.

Ea a precizat că luna august va debuta cu temperaturi de peste 35 de grade şi nu se exclude ”un val de căldură persistent”.

”Cred că ar trebui să luăm în considerare durata numărului de zile consecutive, deja să experimentăm din nou un val de căldură persistent, de durată, nu excludem să avem din nou mai multe zile consecutive în care, în partea de sud, sud-vest şi vest a ţării să vorbim de 36-37-38 de grade Celsius”, a adăugat Elena Mateescu.

Ea a menţionat că va exista din nou deficit de precipitaţii în ultima lună a verii.

Directorul ANM: 2023 rămâne, până la acest moment, cel mai cald an din istorie. Vara 2024 e posibil să înscrie un nou record

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, afirmă că, după ce anul 2023 a fost şi în România, şi la nivel mondial anul cu cele mai ridicate temperaturi din istorie, meteorologii nu exclud ca vara acestui an să depăşească recordul. Mateescu arată că temperatura medie a intervalului ianuarie-iunie din acest an este cu două grade mai ridicată faţă de perioada similară a anului anterior.

”2023 rămâne, până la acest moment, cel mai cald an din istorie în ţara noastră, dar şi la nivel mondial şi comparând temperatura medie a intervalului ianuarie-iunie din acest an cu perioada similară a anului anterior, avem mai mult de două grade faţă de anul 2023. Şi cu siguranţă, în condiţiile în care luna iunie a fost cea mai caldă lună iunie, luna iulie de asemenea are o şansă, mâine e ultima zi, ne aflăm deja cu abaterea cea mai mare, vara 2024 e posibil să înscrie un nou record”, a afirmat directorul ANM, Elena Mateescu, marţi seară, la Antena 3.

Potrivit Elenei Mateescu, Codul roşu care a fost valabil luna aceasta, între 13 şi 18 iulie, şase zile consecutive, reprezintă un record, fiind ”cel mai lung, persistent şi în număr de zile consecutive, şi extins la nivel teritorial cod roşu pentru astfel de fenomen în ţara noastră”.

Ea a precizat că nu trebuie să excludem ”posibilitatea” emiterii de coduri roşii meteo de temperaturi ridicate şi pentru luna viitoare.

”Dacă în deceniile anterioare, până în 2000, aveam unu, trei, cel mult patru ani secetoşi pe deceniu, iară că din 2001 avem deja şase sau cinci ani, ceea ce înseamnă o creştere evidentă a acestei tendinţe”, a spus Elena Mateescu.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU INTERVALUL 01.08.2024 ORA 10:00 – 03.08.2024 ORA 09:00
ZONA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

Prognoză Meteorologică pentru Intervalul 01.08.2024 Ora 10:00 – 02.08.2024 Ora 09:00
Vremea va fi caniculară și disconfortul termic în creștere. Cerul va fi mai mult senin și vântul va sufla slab până la
moderat. Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade, iar cea minimă de 16…19 grade.

Prognoză Meteorologică pentru Intervalul 02.08.2024 Ora 09:00 – 03.08.2024 Ora 09:00
Canicula se va menține, iar disconfortul termic va continua să crească, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând
să depășească ușor pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade, iar
cea minimă va fi de 18…20 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ai cont sau card la BCR? Ce premii poți să primești gratuit. Anunț important pentru clienți
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Este obligatoriu în România. A intrat în vigoare miercuri, 31 Iulie
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Vești excelente! Se dau fonduri europene pentru românii care vor să cumpere animale
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Impozit triplu pe locuințe. Noul mecanism de calcul
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Acest englez a comandat 4 mici la Terasa Obor din București. Cum a reacționat când a mușcat pentru prima dată dintr-unul și ce a făcut cu cele două scobitori primite
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Alertă pe Otopeni! Motivul pentru care un avion cu 153 de pasageri la bord a declarat urgență la doar câteva minute după decolare
Capital.ro
Se pună limită la plăți. Românii cu restricție la plata cu bani CASH: Risc ridicat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
S-a descoperit al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței! Oamenii legii sunt aproape de a încheia cazul care a zguduit România
substantial.ro
Accident în lanț cu cinci mașini implicate în zona Medgidia
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! DONALD TRUMP joacă TARE!
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?