Tichete de activităţi casnice 2024. Cum poţi încasa 10.000 de lei de la stat, îţi trebuie doar o adresă de mail

Angajatorii publici și privați pot acorda, sub formă de bonus sau primă, tichete de activităţi casnice angajaților proprii.
Filip Stan
01 aug. 2024, 08:37
Tichete de activităţi casnice 2024. Cum poţi încasa 10.000 de lei de la stat, îţi trebuie doar o adresă de mail

Tichete de activităţi casnice 2024 aduc beneficii atât prestatorilor de servicii casnice necalificate, cât și beneficiarilor acestora. Orice persoană fizică cu vârsta de peste 16 ani poate obține venituri suplimentare prin aceste tichete, indiferent de statutul lor social – șomer, pensionar, elev, student sau angajat.

Tichetele pot fi achiziționate și valorificate prin platforma online tichete.anofm.ro sau în format fizic la casieria Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti.

Tichetele de activităţi casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri şi servicii şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

În situatia în care prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, acesta dobandeşte calitatea de asigurat, fără plata contribuţiei, şi are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, de la data la care a solicitat preschimbarea a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice.

Activitățile eligibile pentru aceste tichete includ o gamă variată de servicii esențiale, precum curățenie, grădinărit, spălat și călcat rufe, croitorie, prepararea hranei, îngrijirea persoanelor dependente și a animalelor de companie.

Angajatorii au posibilitatea de a oferi tichete de activități casnice angajaților, prin încheierea unui contract cu Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, transformându-i pe aceștia în beneficiari ai unor servicii oferite de către prestatorii casnici.

Persoanele interesate să devină prestator casnic sau beneficiar casnic trebuie să se înregistreze în platforma tichete.anofm.ro.

Procedura de deschidere a unui cont pe platformă este simplă și intuitivă, necesitând doar o adresă de email. Pentru suport, persoanele interesate se pot adresa direct Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, str. Spătaru Preda nr.12, sector 5, Bucureşti.  Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

Valoarea minimă a contribuţiei lunare, calculată potrivit legii, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat (CAS), este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activităţi casnice, dar nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Tichetul de activităţi casnice 2024. Detalii despre program
În 23 iunie 2022, Guvernul României a aprobat o hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic.

Executivul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr.111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic, care stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activități casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum și modalitatea de preschimbarea în bani a acestora.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acest tip de tichete vor putea fi achiziționate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont online în vederea înregistrării în platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, cât şi pe suport de hârtie.

Tichetul de activităţi casnice va conține rubrici speciale destinate informațiilor referitoare la identificarea beneficiarului și a prestatorului casnic, date referitoare la valabilitatea tichetului, precum şi elemente de siguranță obligatorii. Formatul propus de normele metodologice pentru tichetele în format fizic va fi avut în vedere la încheierea contractului de tipărire.

Preschimbarea în bani a tichetelor, de către prestatorul casnic, se va putea face la sediul oricărei agenții pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, la sediile unităților furnizorului de serviciu universal sau în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică.

Din valoarea nominală a tichetelor de activităţi casnice se va reține impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat. Ca facilitate fiscală, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit, respectiv cota contribuției de asigurări sociale este reprezentată de 50% din valoarea nominală a tichetului. La preschimbarea a unui număr de minimum 85 de tichete de activități casnice, valoarea minimă a contribuției lunare neputând fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, prestatorul casnic beneficiază de asigurare în cadrul sistemului de asigurări sociale de stat și al sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va achiziţiona serviciile de dezvoltare a Platformei electronice de evidență a desfășurării activităților casnice, iar până la 31 decembrie 2023 aceasta va fi operaţională, facilitând astfel relaţiile între utilizatorii tichetelor de activităţi casnice, precum şi între aceştia şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Persoanele fizice care îşi doresc să utilizeze tichete de activităţi casnice în activitatea lor vor putea beneficia de prevederile Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Tichete pentru activităţi casnice. Bani pentru bone, grădinari şi menajere

Guvernul a reglementat modul în care persoanele fizice (prestatori casnici) pot desfășura activități casnice în beneficiul altor persoane fizice (beneficiari casnici) și remunerarea  acestora în tichete de activități casnice, prin derogare de la Codul Muncii. Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei. Remunerarea se realizează exclusiv în baza tichetelor de activităţi casnice, al cărui număr este stabilit de comun acord între cele două părţi. Contravaloarea muncii prestate se negociază în funcție de intensitatea și durata activităților casnice prestate, neexistând corelarea între valoarea tichetului şi ora de muncă prestată.

Măsura introdusă prin intermediul legii dorește să formalizeze relațiile ocazionale de muncă deja existente, însă într-un mod simplificat, astfel încât înregistrarea beneficiarilor casnici, a prestatorilor casnici şi a plăţilor dintre aceștia, prin intermediul tichetelor, să fie cât mai facilă, flexibilă şi nebirocratică.

Angajatorii publici și privați pot acorda, sub formă de bonus sau primă, tichete de activități casnice angajaților proprii.

Legea privind reglementarea activităților prestatorului casnic constituie una dintre reformele asumate de statul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Reforma va fi implementată, gradual, în perioada 2022-2026 și constă în asigurarea cadrului legal și în operaționalizarea unei platforme electronice gestionată de ANOFM, prin structurile sale teritoriale.

Tichete casnice 2024. Cum se pot încasa peste 10.000 de lei. Cine acordă şi cine primeşte noile vouchere

Tichete casnice 2024. Din data de 1 ianuarie 2024, cetățenii români vor avea acces la tichete de activități casnice. Aceste tichete sunt destinate pentru activitățile casnice, care reprezintă servicii ocazionale și necalificate prestate de către furnizori casnici în cadrul gospodăriei unei familii sau a unei persoane singure, care este beneficiarul activității casnice. Această activitate casnică nu are un scop comercial și nu se desfășoară în beneficiul altor terți.

La achiziţia tichetelor de activităţi casnice, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală a acestora, costul de tipărire şi de distribuire fiind suportat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Legea stabileşte noţiunea de activitate casnică, modalitatea prin care vor fi plătiţi cei care prestează aceste activităţi, respectiv prin tichete pentru activităţi casnice, mecanismul prin care beneficiarii serviciilor vor achiziţiona tichetele de la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, de la poştă sau prin intermediul unei platforme electronice.

Aceste servicii includ curățenie, igienizare, spălarea și călcatul hainelor, servicii de croitorie, prepararea hranei, îngrijirea corporală, hrănirea și supravegherea persoanelor dependente care sunt beneficiarii activității casnice.

De asemenea, tichetele de activități casnice pot fi folosite și pentru serviciile prestate de persoanele care acționează ca bonă ocazională, în conformitate cu reglementările Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă. În această situație, beneficiarul activității casnice este reprezentantul legal al copilului, care beneficiază de serviciile prestate. Este important de menționat că furnizorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului activității casnice, conform explicațiilor oferite de ANAF.

Vouchere de vacanţă 2024. Ce bugetari pierd concediul decontat de stat. Vestea bună este că tichetele au valoare mai mare
Între furnizorul de servicii de activităţi casnice și beneficiarul acestor servicii se stabilește un raport juridic bazat pe acordul lor de voință, fără necesitatea unui document scris, în scopul furnizării serviciilor de asistență la domiciliu.

Tichete casnice 2024. Beneficiarul de servicii la domiciliu și furnizorul acestor servicii se înțeleg cu privire la tipul de activități, numărul de ore sau volumul de muncă necesar. Furnizorul de servicii la domiciliu va fi plătit conform prevederilor acestei legi, utilizând tichete speciale pentru activitățile la domiciliu. Durata zilnică de prestare a serviciilor la domiciliu pentru un beneficiar nu poate depăși 12 ore, sau 6 ore în cazul furnizorilor de servicii la domiciliu cu vârste între 16 și 18 ani.

Tichete casnice 2024. Valoarea minimă a contribuției lunare, calculată conform reglementărilor legii, pentru ca un furnizor de servicii la domiciliu să poată beneficia de protecția asigurărilor sociale de stat (CAS), se stabilește la contribuția echivalentă a cel puțin 85 de tichete pentru activități la domiciliu, dar nu poate fi mai mică de 25% din salariul minim brut pe țară garantat prin lege.

Valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Tichetele de activităţi casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri şi servicii şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

Tichete de masă 2024, vouchere de vacanţă 2024. Schimbare de ultimă urmă la Guvern, ajutorul se plăteşte pe carduri restricţionate
Tichetele de activităţi casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice.

Tichete casnice 2024. Valoarea nominală a tichetului este de 15 lei şi poate fi actualizată anual

Acestea nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri şi servicii şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

Practic activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic va fi nerumerată prin aceste tichete. Activitatea include: servicii de curăţenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

La achiziţia tichetelor de activităţi casnice, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală a acestora, costul de tipărire şi de distribuire fiind suportat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Beneficiarul casnic are obligaţia de a valorifica tichetele de activităţi casnice în termen de 12 luni de la data achiziţionării acestora

Tichetul de activităţi casnice 2023: Care sunt condiţiile de acordare, ce valoare are şi de când îl vor primi românii

Pot fi remunerate prin tichete de activităţi casnice şi activităţile desfăşurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă, reglementată potrivit dispoziţiilor Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă. În această situaţie, beneficiar casnic este reprezentantul legal al copilului, acesta din urmă fiind beneficiar al serviciilor prestate. Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic, explică ANAF.

Între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se stabileşte un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice. Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

Valoarea minimă a contribuţiei lunare, calculată potrivit legii, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat (CAS), este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activităţi casnice, dar nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată

Tichetul de activităţi casnice 2024. Detalii despre program

În 23 iunie 2022, Guvernul României a aprobat o hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic.

Executivul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr.111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic, care stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activități casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum și modalitatea de preschimbarea în bani a acestora.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acest tip de tichete vor putea fi achiziționate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont online în vederea înregistrării în platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, cât şi pe suport de hârtie.

Tichetul de activităşi casnice va conține rubrici speciale destinate informațiilor referitoare la identificarea beneficiarului și a prestatorului casnic, date referitoare la valabilitatea tichetului, precum şi elemente de siguranță obligatorii. Formatul propus de normele metodologice pentru tichetele în format fizic va fi avut în vedere la încheierea contractului de tipărire.

Preschimbarea în bani a tichetelor, de către prestatorul casnic, se va putea face la sediul oricărei agenții pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, la sediile unităților furnizorului de serviciu universal sau în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică.

Din valoarea nominală a tichetelor de activităţi casnice se va reține impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat. Ca facilitate fiscală, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit, respectiv cota contribuției de asigurări sociale este reprezentată de 50% din valoarea nominală a tichetului. La preschimbarea a unui număr de minimum 85 de tichete de activități casnice, valoarea minimă a contribuției lunare neputând fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, prestatorul casnic beneficiază de asigurare în cadrul sistemului de asigurări sociale de stat și al sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va achiziţiona serviciile de dezvoltare a Platformei electronice de evidență a desfășurării activităților casnice, iar până la 31 decembrie 2023 aceasta va fi operaţională, facilitând astfel relaţiile între utilizatorii tichetelor de activităţi casnice, precum şi între aceştia şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Persoanele fizice care îşi doresc să utilizeze tichete de activităţi casnice în activitatea lor vor putea beneficia de prevederile Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Tichete pentru activităţi casnice. Bani pentru bone, grădinari şi menajere

Guvernul a reglementat modul în care persoanele fizice (prestatori casnici) pot desfășura activități casnice în beneficiul altor persoane fizice (beneficiari casnici) și remunerarea  acestora în tichete de activități casnice, prin derogare de la Codul Muncii. Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei. Remunerarea se realizează exclusiv în baza tichetelor de activităţi casnice, al cărui număr este stabilit de comun acord între cele două părţi. Contravaloarea muncii prestate se negociază în funcție de intensitatea și durata activităților casnice prestate, neexistând corelarea între valoarea tichetului şi ora de muncă prestată.

Măsura introdusă prin intermediul legii dorește să formalizeze relațiile ocazionale de muncă deja existente, însă într-un mod simplificat, astfel încât înregistrarea beneficiarilor casnici, a prestatorilor casnici şi a plăţilor dintre aceștia, prin intermediul tichetelor, să fie cât mai facilă, flexibilă şi nebirocratică.

Angajatorii publici și privați pot acorda, sub formă de bonus sau primă, tichete de activități casnice angajaților proprii.

Legea privind reglementarea activităților prestatorului casnic constituie una dintre reformele asumate de statul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Reforma va fi implementată, gradual, în perioada 2022-2026 și constă în asigurarea cadrului legal și în operaționalizarea unei platforme electronice gestionată de ANOFM, prin structurile sale teritoriale.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Produsele Kaufland care intră la ofertă în weekendul 22 – 24 noiembrie 2024, weekend cu alegeri în România. Mezeluri, lactate, fructe și legume sunt la prețuri mici de tot. Se vând în magazinele din toată țara
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Donald Trump poate solicita respingerea cauzei penale privind plățile confidențiale
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni