A intrat în vigoare „dreptul la reparare”. Directiva protejează posesorii de produse electrice şi electrocasnice

Uniunea Europeană a mai făcut încă un pas către economia cât mai puţin poluantă şi mai prietenoasă cu resursele pe care ne-o dorim: Consiliul Uniunii a dat aprobarea finală directivei care facilitează reparaţia uşoară şi în bune condiţii a produselor, atunci când nu dorim să le înlocuim.
Filip Stan
01 aug. 2024, 14:03
A intrat în vigoare

Cunoscută şi sub numele de “Directiva dreptului la reparare” sau R2R, propunerea de promovare a reparaţiilor bunurilor stricate sau defecte a fost prezentată de Comisie anul trecut și face parte din Noua Agendă a consumatorilor și din Planul de acțiune pentru economia circulară, bazată pe reciclare. Această directivă completează alte legislații recente ale Uniunii Europene pentru promovarea consumului durabil, cum ar fi regulamentul privind proiectarea ecologică pentru produse durabile (care va promova şi producția de produse reparabile) și directiva privind împuternicirea consumatorilor pentru tranziția ecologică (directivă care le va permite să se informeze mai bine înaintea unei achiziţii).

Adoptată acum de Consiliu, directiva R2R oferă consumatorilor dreptul de a-şi repara produsele defecte într-un mod mai ușor, mai ieftin și mai rapid. De asemenea, stimulează producătorii să construiască produse care să dureze mai mult și care să poată fi reparate, reutilizate și reciclate. Nu în ultimul rând, reparațiile devin atractive, pentru că vor putea crea noi locuri de muncă de calitate în Europa. În acest fel, toți actorii economici au de câştigat şi – nu în ultimul rând – mediul înconjurător.

Tichete de activităţi casnice 2024. Cum poţi încasa 10.000 de lei de la stat, îţi trebuie doar o adresă de mail

Directiva privind „dreptul la reparare” prevede că producătorii de echipamente electrice şi electrocasnice trebuie să proiecteze aparatura în aşa fel încât să poată fi reparată la costuri mai bune pentru clienţi.

Noua directivă europeană prevede că „dreptul la reparare” se aplică chiar şi după expirarea termenului de garanţie. Statele membre au la dispoziţie doi ani pentru a se conforma.

Directiva urmărește încurajarea reparării produselor electrice şi încurajarea consumului sustenabil. Obiectivele sunt asigurarea unei durate de utilizare mai lungi posibilitatea efectuări de reparații la costuri mai mici. Scopul final este reducerea poluării și a consumului inutil de resurse.

Noua prevede stabilește că, în cazul unui produs strict, clientul poate opta să fie reparat și nu înlocuit. După reparație, acesta va beneficia de o nouă perioadă de garanție. În cazul în care produsul se strică după perioada de garanție, clientul trebuie să aibă posibilitatea de a-l repara la un cost mai mic decât cumpărarea unui produs nou. Și din nou va primi o perioadă de garanție pentru reparația respetivă, conform rra.

Tichete de masă 2024, vouchere de vacanţă 2024. Schimbare de ultimă urmă la Guvern, ajutorul se plăteşte pe carduri restricţionate

Totodată, directiva impune ca orice produs să fie însoțit de un manual care să specifice costul componentele ce se poate strica.

Statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni de la intrarea în vigoare pentru a transpune directiva în legislațiile naționale.

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste o ciorbă de pește la restaurantul lui Marius Tucă. Prețurile sunt aproape duble față de cele din anii trecuți
Capital.ro
Românii primesc banii înapoi. Guvernul a dat ordin. Premiera anunțată chiar acum în România
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Veste proastă pentru TOȚI ROMÂNII! E anunţul momentului legat de impozite
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Cele mai inteligente zodii. Totul depinde de data nașterii
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
MISTER ELUCIDAT! Al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile dentistei din Brăila. Dosarul devine mai solid acum
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Cutremur în România, azi, 1 august. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Capital.ro
Obligație nouă în România. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Vor plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Metrorex lansează platforma online pentru reîncărcarea cardurilor contactless
MediaFlux
RECALCULARE PENSIE. Cum a obținut Nea Ion o creștere de 1.900 lei
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?